Life

Istoria tragică a regilor Charles. Cum au sfârșit suveranii care au avut același nume ca fiul reginei Elisabeta

Întâmplările prin care au trecut regii Charles. Ce au pățit Suveranii anteriorii fostului Prinț de Wales, potrivit istoricilor.
20.09.2022 | 13:15
Istoria tragica a regilor Charles Cum au sfarsit suveranii care au avut acelasi nume ca fiul reginei Elisabeta
Întâmplările prin care au trecut regii Charles. Ce au pățit Suveranii anteriorii fostului Prinț de Wales. Sursa foto: Instagram.com
ADVERTISEMENT

Istoria tragică a regilor Charles. Cum au sfârşit suveranii care au avut acelaşi nume ca fiul reginei Elisabeta a II-a. Fostul prinț de Wales a urcat pe tron recent după ce Majestatea Sa, a murit la vârsta de 96 de ani.

Întâmplările prin care au trecut regii Charles. Ce au pățit Suveranii anteriorii fostului Prinț de Wales

Întâmplările prin care au trecut regii Charles, nume ales în prezent de fiul reginei Elisabeta a II-a. Născut pe numele său complet Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor, pe 14 noiembrie 1948, primul copil al regretatei Suverane putea să-și aleagă orice prenume pentru conducerea țării.

ADVERTISEMENT

A dorit să fie numit Prinț de Wales, iar acum este Charles al III-lea, în ciuda faptului că predecesorii săi nu au avut o domnie tocmai plăcută. Ambii au avut destine dramatice, primul a fost decapitat și al doilea nu era iubit de popor.

Cine a fost regele Charles I al Marii Britanii

Charles I s-a născut pe 19 noiembrie 1600, fiind cel de-al doilea fiu al regelui Iacob al VI-lea al Scoției. A fost membru al dinastiei Stuart, cea mai mare parte a vieții sale petrecând-o în Anglia, după ce tatăl său a urcat pe tron.

ADVERTISEMENT

În anul 1612 fratele mai mare al prințului, Henric Frederick, a murit, motiv pentru care Charles a devenit automat moștenitorul tronului regal. S-a căsătorit cu Henrietta Maria a Franței în 1625, după ce cu doi ani înainte voise să se însoare cu infanta Maria Anna a Spaniei.

A fost încoronat în 1625, fiind adeptul puterii divine și absolute a regalității. Charles I s-a luptat constant cu Parlamentul, care la momentul respectiv încerca să-i reducă prerogativele de conducător absolut. L-a dizolvat pe 10 martie 1629.

ADVERTISEMENT

O altă cauză de conflict cu societatea engleză a fost politica sa religioasă. A trecut printr-un război civil, dar a fost înfrânt în 1645. Charles I a refuzat să cedeze cererilor pentru instituirea unei monarhii constituționale.

Avea să fie judecat, condamnat și executat pentru înaltă trădare în data de 30 ianuarie 1649. Monarhia a fost abolită și Marea Britanie a devenit o republică, fiind condusă de politicianul Oliver Cromwell. După moartea acestuia regele Charles al II-lea a vrut să restaureze monarhia.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Charles al II-lea și cum a murit

Charles al II-lea a venit pe lume la Palatul St. James, pe 29 mai 1620. Avea să fie numit Prinț de Wales în jurul vârstei de 8 ani, dar niciodată nu a fost învestit. În momentul în care tatăl său a pierdut războiul civil a fugit din țară.

A stat mai întâi în insulele Scilly, apoi a locuit la Jersey și în cele din urmă a ajuns în Franța. Acolo a trăit în exil alături de mama sa, iar după execuția regelui Charles I a fost proclamat rege în Scoția, în ianuarie 1651.

De teamă că ar putea fi invadați de republicanii englezi, a atacat Marea Britanie, dar trupele sale au fost înfrânte în bătălia de la Worcester. A scăpat cu viață, iar după moartea lui Oliver Cromwell, în 1658, a fost chemat să se urce pe tron.

Restaurarea monarhiei și a dinastiei Stuart a avut loc ​​în 1660. Conform desprelume.ro, regele Charles al II-lea a fost ținta unui atentat în 1685 și a murit din cauza unui accident vascular cerebral, la vârsta de 65 de ani.

ADVERTISEMENT