Advertorial

Istorie si tradiții în marea sărbătoare a berii, Oktoberfest

Cel mai mare și mai renumit festival popular din lume, Oktoberfest, a ajuns în 2022 la ediția cu numărul 187.
12.09.2022 | 16:19
Istorie si traditii in marea sarbatoare a berii Oktoberfest
ADVERTISEMENT

Anul acesta, Oktoberfest este organizat între 17 septembrie și 3 octombrie. Locația: ca de obicei, capitala landului federal Bavaria din Germania, orașul Munchen.

An de an, Oktoberfest atrage milioane de vizitatori. Renumele festivalului a determinat chiar unele replici în alte locații de pe glob, inclusiv în România: în 2022, între 1 și 11 septembrie, a fost programat Oktoberfest Brașov, pe fostul stadion municipal Bartolomeu.

ADVERTISEMENT

În mod inevitabil, sărbătoarea germană Oktoberfest este asociată cu berea, mai exact consumul unor mari cantități de bere de calitate, care respectă legerea germană a purității berii. Cum a pornit Oktoberfest, festivalul care aduce chiar și 6 milioane de vizitatori? Andreas Michael Dall’Armi, membru al Gărzii Naționale Bavareze, a avut ideea de a celebra o nuntă în mod diferit. Pentru faptul că a pus bazele Oktoberfest, în 1824 i s-a acordat o medalie de aur. În plus, o stradă îi poartă numele în cartierul Neuhausen-Nymphenburg.

Totul a început cu nunta dintre prințul regent Ludwig de Bavaria, mai târziu regele Ludwig I și prințesa Tereza de Saxonia-Hildburghausen, în octombrie 1810. Sărbătoarea a continuat în anii următori, chiar dacă nu mai exista vreo altă nuntă regală. Asociația agricolă din Bavaria a devenit organizatorul evenimentelor, cu scopul de a promova mărfurile produse. Perioadele cu războaie au făcut ca Oktoberfest să nu fie sărbătorit în unii ani, însă tot mai multe persoane din înalta societate au pus umărul la organizarea festivalului, considerând că acesta are un important rol economic pentru regiune.

ADVERTISEMENT

De la o sărbătoare regională, la un festival internațional

În anul 1850, Statuia Bavariei, gardian al Oktoberfest și figură simbolică a statului Bavaria, a fost dezvelită. Spre finalul secolului al XIX-lea, Oktoberfest a continuat să se dezvolte în festivalul pe care îl cunoaștem acum. Au apărut cabine și carusele cu iluminat electric, au fost invitați interpreți, iar din cauza cererii crescute berăriile au montat corturi uriașe de bere.

An de an, noi atracții au apărut la Oktoberfest și s-au conturat noi tradiții. În 1950, primarul orașului München Thomas Wimmer a deschis pentru prima dată primul butoi din cortul Schottenhamel. Acesta a devenit un obicei pentru startul Oktoberfest.

ADVERTISEMENT

Marele festival, prezent în filme și jocuri

Un festival atât de popular nu putea să nu ajungă și în lumea cinematografiei. Oktoberfest este chiar titlul filmului din anul 1987, despre experiențele unui tânăr la festivalul berii de la München. Mai nou, poate fi urmărit serialul Oktoberfest: Bere și sânge, disponibil pe platforma de streaming Netflix. Este un film de epocă, momentan un singur sezon lansat în anul 2020.

Acțiunea se petrece în Münchenul anului 1900, când ambițiosul berar Curt Prank vrea să domine profitabilul Oktoberfest cu o berărie ridicată pe un munte de crime și șantaj, după cum se menționează în prezentarea oficială a miniserialului cu doar 6 episoade.

ADVERTISEMENT

Buna dispoziție se potrivește perfect în zilele noastre cu jocurile online, așa că lumea jocurilor de tip aparate slots a împrumutat din prestigiul Oktoberfest. La păcănele online se poate experimenta distracția asociată marii sărbători germane cu titlurile Oktoberfest de la Nolimitcity și Lucky Oktoberfest de la Red Tiger. Astfel de jocuri ce fac referire la Oktoberfest introduc publicul în atmosfera de festival.

De 212 ani, Oktoberfest reprezintă un reper în materie de distracție populară, cu public numeros și sărbătoare în stil tradițional. Deși probabil vor apărea unele obiceiuri și tradiții noi de-a lungul timpului, Oktoberfest nu își va pierde din strălucire, ci se va dezvolta în ritm cu vremurile.

ADVERTISEMENT