Sport

Istvan Kovacs a dat cărţile pe faţă într-un interviu pentru FANATIK după Cupa Mondială: “Eu, să mă cert cu Collina? Niciodată nu mi-aş permite! Invenţii pure”. Exclusiv

Istvan Kovacs a dat un interviu pentru FANATIK după CM din Qatar. Arbitrul a demontat speculaţiile specialiştilor şi a spus motivul pentru care nu a condus meciuri ca central.
21.12.2022 | 12:13
Istvan Kovacs a dat cartile pe fata intrun interviu pentru FANATIK dupa Cupa Mondiala Eu sa ma cert cu Collina Niciodata nu mias permite Inventii pure Exclusiv
Istvan Kovacs, alături de englezul Michael Oliver.
ADVERTISEMENT

Istvan Kovacs a fost primul arbitru român după o pauză de 24 de ani la un turneu final de Campionat Mondial. Centralul din Carei a făcut deplasarea în Qatar alături de Ovidiu Artene și Vasile Marinescu.

Istvan Kovacs a dat cărţile pe faţă într-un interviu pentru FANATIK după Cupa Mondială

Arbitrul român a fost delegat la opt meciuri de la Cupa Mondială, însă toate au fost din postura de rezervă. Astfel, au apărut mai multe teorii cu privire la absenţa lui Kovacs de la centru: o ceartă cu Pierluigi Collina, şeful Comisiei de Arbitraj de la FIFA, sau alte conflicte iscate la turneul final.

ADVERTISEMENT

La finalul Mondialului, Istvan Kovacs a acordat un interviu pentru FANATIK în care a vorbit despre experienţa de la turneul final şi a lămurit speculaţiile privind motivul pentru care nu a arbitrat niciun meci de la centru.

“Totul a fost la superlativ, din punct de vedere organizatoric nu putem să facem niciun reproş, condiţii de top”

Bună ziua, domnule Kovacs. Aş vrea să ne povestiţi, în primul rând, cum a fost pentru dumneavoastră experienţa de la Campionatul Mondial?

ADVERTISEMENT

– Pot să spun că a fost un turneu aşa cum m-am aşteptat. Totul a fost la superlativ, din punct de vedere organizatoric nu putem să facem niciun reproş, condiţii de top. Infrastructura, aţi văzut şi dumneavoastră, ce clădiri noi au apărut în ultimii ani. Din punct de vedere logistic, a fost un turneu la care distanţele nu au mai fost atât de mari. De exemplu, de la hotelul nostru până la Lusail, unde s-a jucat finala, au fost doar 10 minute de mers cu maşina cu antemergător. Totul la superlativ.

Vi s-a părut uşor să mergeţi între arene… 

– Cea mai lungă distanţă pentru noi a fost de o oră, dar s-a făcut foarte uşor. A fost trafic foarte mare, dar asta nu a influenţat cu nimic deplasarea noastră.

ADVERTISEMENT

“M-am simţit împlinit că am putut să particip la cel mai important eveniment sportiv organizat pe glob”

Sunteţi primul arbitru român după 24 de ani care ajunge la un turneu final mondial. Cum v-a făcut asta să vă simţiţi?

– M-am simţit împlinit şi faptul că am putut să particip la cel mai important eveniment sportiv organizat pe glob şi, după cum bine ştiţi, meciurile au fost urmărite de foarte mulţi spectatori şi telespectatori, îmi dă o senzaţie de mulţumire.

ADVERTISEMENT

Din punctul de vedere al arbitrajului, a fost cea mai tehnologizată Cupă Mondială din istorie. VAR de ultimă generaţie, offside semiautomat, mai mulţi arbitrii ca niciodată implicaţi în meciuri. Ne puteţi explica din punctul de vedere al dumneavoastră, această tehnologizare pe care am văzut-o la Mondial?

– Tehnologia ne ajută ca să ne îmbunătăţim prestaţiile din timpul jocului şi ca deciziile din timpul jocului să fie cât mai clare. Offside-ul semi-automat a fost un real succes la acest turneu. Nu s-a mai pierdut timp pentru verificarea fazelor de offside, ci în două secunde cei din camera VAR au avut la dispoziţie decizia corectă. Tehnologia nu poate să detecteze dacă un jucător ia parte activă la joc sau nu, de aia este nevoie de arbitri, de asistenţi, pentru a decide în timp real, pe terenul de joc. Iar dacă este nevoie, să mergem la monitor şi să verificăm dacă jucătorul a influenţat sau nu faza din poziţie de offside.

“Toţi colegii mei am fost impresionaţi. Este un lucru cu care nu ne-am întâlnit până acum”

Aţi fost impresionat când aţi văzut toate camerele VAR şi infrastructura?

– Nu doar eu, ci toţi colegii mei am fost impresionaţi. Este un lucru cu care nu ne-am întâlnit până acum. Până şi mingea asta nouă, cu cip în interior care poate să detecteze o simplă atingere şi pe ecran să apară ca şi la doctor când îţi verifică EKG-ul şi să vadă orice atingere fină. Da, am fost impresionat. Sunt sigur că în viitor va lămuri orice situaţie discutabilă apărută în timpul jocului.

Există câteva trenduri legate de arbitraj, care au fost implementate la acest turneu final. Şi în primul rând vorbim de minutele de prelungire. Ar trebui să vedem asta şi la noi?

– La Campionatul Mondial s-a dorit şi s-a pus accent pe timpul efectiv de joc. Asta pentru că mulţi spectatori au făcut eforturi mari şi au parcurs kilometri întregi ca să vadă un spectacol sportiv. Iar înainte de turneu, preşedintele nostru a ieşit şi a spus într-o conferinţă de presă care sunt motivele. S-a dorit să se crească timpul efectiv de joc. Iar ca publicul spectator care participă la meciuri să se bucure de partidă. Nu mi se pare nici mie normal ca în momentul în care sunt accidentări, bucurii exagerate şi altele, să nu adăugăm minute de prelungire la timpul pierdut.

“Gust amar nu am pentru că mi s-a oferit posibilitatea să particip la opt meciuri. Mi-aş fi dorit să arbitrez şi pe teren, dar asta va veni pe viitor”

Dar e posibil să vedem şi în SuperLiga aşa ceva, de exemplu?

– Depinde de fiecare Federaţie în parte. Dar, cred că pe viitor spre asta vom tinde. Dacă nu se pierde timp, nu are rost să prelungeşti mult, doar pe chestii obiective.

Domnule Kovacs, aţi fost delegat la 8 meciuri din postura de al patrulea oficial, dar niciodată ca şi arbitru central. Aveţi vreun gust amar sau vreo dezamăgire legată de acest fapt?

– Gust amar nu am pentru că mi s-a oferit posibilitatea să particip la opt meciuri, ceea ce este foarte rar la un eveniment atât de mare, chiar şi în calitate de rezervă. Într-adevăr, mi-aş fi dorit să arbitrez şi pe teren, dar asta va veni pe viitor. Am căpătat experienţă şi sunt sigur că pe viitor o să mă ajute.

“Eu, să mă cert? Niciodată nu mi-aş permite să mă cert cu Pierluigi Collina, nu se pune problema. Am văzut că au apărut o grămadă de lucruri neadevărate”

În spaţiul public au fost diverse teorii că s-a întâmplat sigur în Qatar ceva şi de asta nu aţi primit niciun meci în care să fiţi la centru. Ba că v-aţi certat cu Pierluigi Collina, ba că aţi excelat la testele fizice şi i-aţi lăsat în urmă pe ceilalţi arbitrii şi asta nu a căzut bine, plus altele. Puteţi să clarificaţi dumneavoastră acest subiect?

– Sunt nişte invenţii pure. Am un respect enorm pentru domnul Pierluigi Collina, l-am avut ca şi idol în trecut. Eu, să mă cert? Niciodată nu mi-aş permite să mă cert cu el, nu se pune problema de aşa ceva. Am văzut că au apărut o grămadă de lucruri neadevărate, sunt speculaţii şi atât. Au fost mulţumiţi de pregătirea noastră şi de comportamentul nostru pe durata turneului. Dacă nu era aşa, nu eram delegaţi la opt meciuri.

Care este cea mai puternică amintire pe care o aveţi de la Campionatul Mondial?

– Cele 30 de zile petrecute acolo au fost ca un vis devenit realitate. Am întâlnit foarte mulţi oameni faini, determinaţi, foarte buni în meseria asta pe care o practică. Cu asta am rămas.

“Ţinem legătura cu Ovidiu. Avem o relaţie de prietenie şi întotdeauna ne încurajăm când este nevoie”

Cu domnul Ovidiu Haţegan aţi vorbit? V-a dat vreun sfat sau mesaj de încurajare?

– Sigur, ţinem legătura cu Ovidiu. Avem o relaţie de prietenie şi întotdeauna ne încurajăm când este nevoie.

Aţi primit multe mesaje după participarea la Campionatul Mondial?

– Da, foarte multe mesaje. Le sunt recunoscător oamenilor, în special celor din Carei. Din această comunitate mică foarte mulţi ţin cu mine. Mă ştiu de când eram mic şi cred că am reuşit să îi fac mândri. Le mulţumesc cu această ocazie pentru mesajele de susţinere.

“Mă gândesc şi la turneul final din 2024 şi la cel din 2026”

Ce planuri de viitor aveţi? Vă vedem la Euro 2024 şi la Campionatul Mondial din 2026?

– Următorul meu proiect este primăvara europeană, care va începe în luna februarie. Îmi doresc să iau pas cu pas fiecare partidă. Dar, mă gândesc şi la turneul final din 2024 şi la cel din 2026. Despre comportamentul nostru, v-am spus, a fost unul pozitiv. Dar nimeni nu poate să îţi garanteze locul la următorul turneu final. Primul este peste un an şi jumătate, celălalt peste 3 ani şi jumătate. Foarte multe lucruri se pot întâmpla. Garanţia pot să o dau eu prin prestaţiile mele de pe terenul de joc.

V-a plăcut finala Campionatului Mondial? Ştiu că nu aveţi voie să comentaţi arbitrajul, vă întreb de meci…

– Cred că a fost una dintre cele mai frumoase finale de Campionat Mondial. Mi-a plăcut foarte mult şi pe viitor mi-aş dori să fie cât mai multe meciuri de o asemenea calitate cum a fost acesta.

  • 8 este numărul de meciuri la care a fost delegat Istvan Kovacs ca arbitru de rezervă
  • 38 de ani are “centralul” din Carei
ADVERTISEMENT