Sport

Istvan Kovacs, al patrulea arbitru român într-o semifinală europeană! Cine deţine recordul de meciuri decisive pentru calificarea în finală

Istvan Kovacs a fost delegat la turul dintre Manchester City şi Real Madrid şi a devenit al patrulea arbitru român care prinde o semifinală din cupele europene.
26.04.2022 | 00:45
Istvan Kovacs al patrulea arbitru roman intro semifinala europeana Cine detine recordul de meciuri decisive pentru calificarea in finala
Istvan Kovacs, Nicolae Rainea, Ioan Igna şi Ovidiu Haţegan sunt cei patru arbitri români care au prins o semifinală europeană
ADVERTISEMENT

Istvan Kovacs trece prin cea mai bună perioadă a carierei în arbitraj, după ce a primit un sfert de finală şi o semifinală în Liga Campionilor. Arbitrul de 37 de ani intră pe o listă selectă a românilor care au oficiat în această fază a competiţiilor europene, după Nicolae Rainea, Ioan Igna şi Ovidiu Haţegan.

Istvan Kovacs, la prima semifinală într-o cupă europeană. Arbitrează un nou duel între Premier League şi La Liga

Cu patru meciuri arbitrate în actualul sezon al Ligii Campionilor, Istvan Kovacs îşi va trece în CV şi semifinala dintre Manchester City şi Real Madrid, după ce a fost la centru şi la manşa tur a sfertului dintre formaţia lui Pep Guardiola şi Atletico Madrid.

ADVERTISEMENT

Înainte de sezonul 2021-2022, cel mai important meci arbitrat de Istvan Kovacs fusese Manchester United – Granada 2-0, manşa retur a sferturilor de finală din Europa League, în primăvara anului trecut. În plus, “centralul” din Carei mai prinsese o partidă în optimile de finală, tot în 2021, Bayern Munchen – Lazio 2-1, dar în Liga Campionilor.

Nicolae Rainea, primul arbitru român care a prins o semifinală europeană

Aflat pe lista arbitrilor care urmau să meargă la Campionatul Mondial din 1974, Nicolae Rainea a fost testat de forul continental cu o semifinală în Cupa UEFA din sezonul 1973-1974. Bârlădeanul a fost la centru în manşa tur dintre Feyenoord şi VfB Stuttgart, meci terminat cu victoria olandezilor, scor 2-1.

ADVERTISEMENT

“Îmi amintesc şi acum că, deşi echipa lor pierduse cu 2-1, conducătorii de pe banca echipei din Stuttgart au venit, la sfârşit, la centrul tereului să ne mulţumească”, îşi amintea Nicolae Rainea în cartea “Fotbalul şi cavalerii fluierului”.

Cinci ani mai târziu, în primăvara lui 1979, Nicolae Rainea a primit prima semifinală în Cupa Campionilor Europeni, returul dintre FC Koln şi Nottingham Forest, câştigat de englez cu 1-0. În 1980, arbitrul român a fost din nou la centru într-un meci decisiv pentru calificarea în finala CCE, returul Ajax – Nottingham Forest 1-0, în urma căruia englezii au ajuns pentru a doua oară în ultimul act şi au câştigat din nou trofeul.

ADVERTISEMENT

Sezonul 1980-1981 i-a adus ultima semifinală lui Nicolae Rainea, în Cupa UEFA, unde a arbitrat returul dintre AZ Alkmaar şi Sochaux, câştigat de olandezi cu 3-2, care aveau să cucerească şi trofeul.

Ioan Igna şi Ovidiu Haţegan, câte două semifinale în cupele europene

După Nicolae Rainea, Ioan Igna a fost al doilea arbitru român cu semifinale europene în anii ’80. Prima, Videoton – Željezničar 3-1, a venit în turul acestei faze din sezonul 1984-1985 al Cupei UEFA. Apoi, în stagiunea următoare, dar în Cupa Cupelor, a fost la centru în Dukla Praga – Dinamo Kiev 1-1, din manşa retur.

ADVERTISEMENT

Ovidiu Haţegan a fost ultimul arbitru român delegat în semifinalele cupelor europene, iar prima a venit în sezonul 2016-2017, când a fost delagat la returul Manchester United – Celta Vigo 1-1, din Europa League. În stagiunea 2018-2019, arădeanul a arbitrat returul dintre Chelsea şi Eintracht Frankfurt, scor 1-1 (4-3 după executarea loviturilor de departajare), în aceeaşi competiţie.

La finalul lunii martie, Ovidiu Haţegan a suferit un infarct şi a fost operat de urgenţă la Timişoara, iar cariera arbtrului de 41 de ani ar putea să oprească aici. “Nu cred că se pune problema de complicații majore, iar în ceea ce privește cariera sportivă, nu ne putem pronunța în acest moment. Depinde de cum vor evolua lucrurile în continuare și de opțiunea lui”, spunea Constantin Luca, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, după ce arbitrul fusese operat.

Nicolae Rainea şi Ioan Igna au prins finale europene

Nicolae Rainea este arbitrul român cu cel mai impresionant palmares, unde se regăsesc delegări la finalele Cupei UEFA şi Supercupei Europei, ambele în 1978, la finala Cupei Campionilor Europeni din 1983, dar şi la finala EURO 1980. În plus, acesta a arbitrat la trei ediţii de Campionat Mondial (1974, 1978 şi 1982).

Ioan Igna a prins o singură finală europeană, manşa retur a ultimului act din Cupa UEFA, în 1987, însă a făcut parte din brigada lui Nicolae Rainea la finala Cupei Campionilor Europeni din 1983. A arbitrat la o singură ediţie de Campionat Mondial, în Mexic 1986, unde a prins un sfert de finală, între Brazilia şi Franţa.

ADVERTISEMENT