Sport

Istvan Kovacs visează să fie selectat pentru Cupa Mondială din Qatar: ”Este o luptă acerbă printre arbitrii din Europa”

Istvan Kovacs se află în lotul lărgit al FIFA pentru Cupa Mondială din Qatar și visează să poată arbitra meciuri la turneul final care se va desfășura la finalul anului.
31.03.2022 | 16:45
Istvan Kovacs viseaza sa fie selectat pentru Cupa Mondiala din Qatar Este o lupta acerba printre arbitrii din Europa
Istvan Kovacs se află în lotul lărgit al FIFA pentru Cupa Mondială din Qatar și visează să poată arbitra meciuri la turneul final care se va desfășura la finalul anului. Sursă foto: EPA/MAURIZIO BRAMBATTI
ADVERTISEMENT

”Centralul” din Carei are o șansă importantă de a fi prezent la marele spectacol al fotbalului mondial, mai ales că Ovidiu Hațegan, care era și el selectat de FIFA, a suferit un infarct și a fost operat de urgență la Timișoara.

Cupa Mondială, principalul obiectiv pentru Istvan Kovacs

Istvan Kovacs, care în urmă cu o lună a dezvăluit că s-a trezit cu mașina zgâriată după ce a făcut greșeli la un meci din România, crede că participarea la Cupa Mondială din Qatar ar fi o încununare a carierei în arbitraj.

ADVERTISEMENT

”Indiscutabil, participarea şi debutul meu la Campionatul European din 2021 a fost cea mai mare realizare. Îmi doresc să ajung la Cupa Mondială din Qatar, dar ştiu că este o luptă acerbă printre arbitrii din Europa. Eu voi da totul ce depinde de mine şi la final cei din comisia de arbitri FIFA vor decide dacă merit convocarea sau nu.

De-a lungul carierei am avut foarte multe meciuri dificile din care am avut câte ceva de învăţat, însă nu pot să scot în evidenţă vreun meci anume. Cele mai mari satisfacţii le-am avut la meciurile arbitrate în Europa.

ADVERTISEMENT

Este un sentiment de mare satisfacţie când, la sfârşitul meciului, am reuşit să părăsim terenul de joc având fotbaliștii ambelor echipe în jurul nostru, aşteptând să ne strângă mâna ca un semn de mulţumire şi de recunoaştere pentru modul în care am arbitrat partida respectivă”, a declarat Kovacs, într-un interviu pentru site-ul oficial al FRF.

Cum se pregătește înaintea unie partide

Considerat al doilea arbitru al României în acest moment, după Ovidiu Hațegan, Istvan Kovacs a mărturisit că modelul său este ungurul Sandor Puhl și a ținut să explice cum se pregătește înaintea unui meci.

ADVERTISEMENT

”Un arbitru de top trebuie sa fie foarte bine pregătit atât din punct de vedere fizic, cât şi teoretic şi să fie un foarte bun manager de joc. Pentru asta trebuie să cunoască mentalitatea jucătorilor, să fie un bun psiholog.

Înaintea fiecărui joc analizez cele două echipe, sistemul de joc, jucătorii cheie, reacţia echipei după ce marchează sau primeşte un gol, vizionez partidele anterioare ale echipelor. Iar pe plan fizic, rutina obişnuită de antrenamente săptămânale.

ADVERTISEMENT

La început mi-a plăcut foarte mult de Sandor Puhl, după care a venit Pierluigi Collina. Ulterior am văzut ce moştenire au lasăt doi grei ai arbitrajului mondial, Anders Frisk şi Markus Merk, din generaţiile de după Busacca, Roberto Rosetti sau Milorad Mazic”, a spus centralul de 37 de ani.

Kovacs a jucat fotbal până la 20 de ani

”Am fost în aproape toate ţările din Europa şi pot spune că îmi place cel mai mult în Spania. În ceea ce priveşte cel mai frumos oraş vizitat, pentru mine acesta este Sankt Petersburg. Îmi place să joc tenis sau fotbal, să călătoresc, să ascult muzică şi să citesc.

La început am jucat fotbal până la vârsta de 19-20 de ani şi am dorit să rămân în fenomen. Tatăl meu a fost cel care m-a îndrumat spre arbitraj, observând calităţile mele de bun observator şi analitic încă de la vârsta de 13-15 ani.

Cinci ani de zile am făcut în paralel şi arbitraj, şi fotbal. Dacă nu eram arbitru, tot în fenomenul fotbalistic mi-aş fi căutat locul. Având în vedere că şi tatăl meu a fost fotbalist şi antrenor, probabil i-aş fi urmat calea.

Celor tineri care vor să se facă arbitri le spun doar atât: merită fiecare moment de sacrificiu şi fiecare minut petrecut pe stadioane, fie că vorbim de antrenamente sau despre meciuri. Arbitrajul este o meserie frumoasă, îţi dă posibilitatea să călătoreşti mult, să-ţi faci prieteni noi şi să te menţii fizic şi psihic până la 40-50 de ani”, a mai afirmat Kovacs.

ADVERTISEMENT