Sport

Situație inedită în Liga 1: frații Kovacs arbitrează Dinamo – Farul, ultimul meci al anului

Dinamo - Farul, ultimul meci al anului în Casa Pariurilor Liga 1, aduce cu sine o situație inedită: va fi arbitrat de frații Istvan și Szabolcs Kovacs
20.12.2021 | 13:44
Situatie inedita in Liga 1 fratii Kovacs arbitreaza Dinamo  Farul ultimul meci al anului
ADVERTISEMENT

Luni, 20 decembrie, cu începere de la ora 20:30, pe stadionul din Șoseaua „Ștefan cel Mare”, este programată confruntarea dintre Dinamo și Farul, contând pentru etapa a 21-a din Casa Pariurilor Liga 1.

Este ultimul meci oficial al anului în fotbalul românesc, campionatul urmând a lua o pauză de aproximativ o lună, până pe 22 ianuarie 2022, când se va relua sezonul regulat cu etapa a 22-a.

ADVERTISEMENT

Premieră în Liga 1: Dinamo – Farul, ultimul meci al anului, va fi arbitrat de frații Istvan și Szabolcs Kovacs

Dinamo – Farul, ultimul meci pe anul 2021 din Casa Pariurilor Liga 1, va fi condus la centru de arbitrul Istvan Kovacs, iar la cele două linii vor oficia Ovidiu Marinescu și Vasile Artene. Până aici nimic deosebit…

Partea inedită apare însă atunci când vorbim despre arbitrul de rezervă. Care va fi Szabolcs Kovacs, nimeni altul decât fratele mai mic al „centralului” din Carei.

ADVERTISEMENT

Cu patru ani mai tânăr decât Istvan, Szabolcs s-a apucat de arbitraj în urmă cu 16 ani, în 2011 a condus primul meci la nivelul Ligii 3, iar în 2019 a fost admis pe lista arbitrilor de Liga 2.

Ascensiunea sa nu s-a oprit aici, astfel că în decembrie anul trecut, Szabolcs Kovacs a făcut pasul către primul eșalon, fiind trecut pe lista „centralilor” care au dreptul să oficieze meciuri în Casa Pariurilor Liga 1.

ADVERTISEMENT

El a condus atunci la centru meciul Chindia – FC Argeș, din sezonul regulat, încheiat la egalitate, scor 2-2. Ultima partidă la care a fost delegat în primul eșalon a fost FC Botoșani – Universitatea Craiova, scor 2-2, din etapa a 18-a a actualului sezon, când a fost rezervă.

Frații Istvan și Szabolcs Kovacs se ocupă de tinerii arbitri din județul Satu Mare

În afara partidelor pe care le arbitrează în primele două eșaloane din România, Szabolcs Kovacs este și membru al Comisiei de Arbitri din cadrul AJF Satu Mare. Împreună cu fratele său Istvan se ocupă de inițierea tinerilor sătmăreni în tainelor arbitrajului, printre cei promovați de ei fiind frații Kopriva și Toth Krisztian, care activează la nivelul Ligii 3.

ADVERTISEMENT
fratii kovacs
Fraţii Istvan şi Szabolcs Kovacs, alături de tatăl lor, pe stadionul “Victoria” din Carei. foto: „Informația zilei”

„Recunosc, Istvan mi-a fost de mare ajutor. Da! M-a ajutat mult, nici nu se putea altfel. Dar nu cum, poate, ar fi tentați unii să creadă, pe căi lăturalnice.

Istvan, fratele meu mai mare, mi-a fost un model, un mentor. Dar în acelaşi timp a fost sever şi m-a criticat mereu şi m-a îndrumat atunci când am greşit”, declara Szabolcs presei locale în urmă cu ceva timp, atunci când a venit vorba despre ajutorul oferit de fratele său în carieră.

Perechi de frați în fotbalul românesc

Cazurile de frați în arbitrajul românesc sunt destul de rare, mult mai des întâlnite fiind relațiile tată-fiu, care au explodat pur și simplu după Revoluție.

Totuși, dintre cei mai cunoscuți frați din arbitrajul românesc îi reamintim pe Marius și Valentin Avram, băieții lui Vasile Avram, fost asistent FIFA și fost președinte al CCA, dar și pe orădenii Ciprian și Laurențiu Danșa.

În anii ‘80, arbitrajul românesc i-a mai avut pe frații Carol și Anton Jurja, însă aceștia au dispărut din peisaj după un scandal în care au fost implicați mai mulți „cavaleri ai fluierului”.

ADVERTISEMENT