News

Italia a dejucat un atac cibernetic al grupului de hackeri ruși KillNet în timpul concursului Eurovision

Autoritățile de la Roma au anunțat duminică că au reușit să dejoace un atac cibernetic al grupului de hackeri ruși KillNet în timpul concursului Eurovision
15.05.2022 | 15:32
Italia a dejucat un atac cibernetic al grupului de hackeri rusi KillNet in timpul concursului Eurovision
Victoria Ucrainei de la Eurovision a fost un nou motiv de iritare al Rusiei. Sursa foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Autoritățile italiene au anunțat duminică că au dejucat un atac cibernetic, pus la cale de grupul de hackeri ruși KillNet, în timpul concursului Eurovision ce a avut loc la Torino.

Italia a dejucat un atac cibernetic al KillNet

Poliția italiană a dejucat atacurile hackerilor din partea unor grupuri pro-ruse în timpul semifinalelor și finalei de sâmbătă a concursului Eurovision, desfășurat la Torino, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

Orchestra ucraineană Kalush a câștigat concursul piesa „Stefania”, o victorie ce a venit în contextul unui val emoțional de sprijin public pentru Ucraina, victima agresiunii Rusiei. Această victorie a fost salutată de autoritățile de la Kiev, și chiar și de către președintele Zelenski. „Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucereşte Europa”, a transmis acesta.

În timpul votării și al spectacolelor, departamentul de securitate cibernetică a poliției italiene a blocat mai multe atacuri cibernetice asupra infrastructurii de rețea din partea grupului de hackeri „Killnet” și a afiliatului său „Legion”, informează Reuters.

ADVERTISEMENT

De asemenea, poliția a strâns informații de pe canalele Telegram ale grupului pro-rus pentru a preveni alte evenimente critice și a identificat locația geografică a atacurilor.

Pe 11 mai, „Killnet” a revendicat un atac asupra site-urilor mai multor instituții italiene, inclusiv Senatului, camera superioară a parlamentului italian și Institutul Național de Sănătate (ISS).

ADVERTISEMENT

KillNet a atacat și România

De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, multe guverne occidentale au ridicat nivelurile de alertă în așteptarea unor posibile atacuri cibernetice asupra sistemelor și infrastructurii IT.

La finalul lunii aprilie, grupul de hackeri ruși KillNet a amenințat că va ataca câteva sute de site-uri din România, fiind vizate atât site-uri guvernamentale cât și ale unor instituții de presă, site-uri de turism şi hoteluri. O serie de atacuri de tip distributed denial-of-service (DDoS) au fost semnalate la începutul lunii mai asupra site-urilor Guvernului, a CFR-ului dar și a mai multor redacții de presă.

ADVERTISEMENT

Cel mai semnificativ moment s-a consumat în seara zile de 1 mai, atunci când site-urile principalelor aeroporturi din țară, precum și al companiei Tarom nu au funcționat pentru câteva ore.

Rusia neagă în mod obișnuit că efectuează operațiuni cibernetice ofensive.

ADVERTISEMENT