News

Italia, campioană mondială în 2006 după scandalul Calciopoli! Ieşirea din scenă a lui Zidane! Video

27.05.2018 | 16:05
Italia campioana mondiala in 2006 dupa scandalul Calciopoli Iesirea din scena a lui Zidane Video
Italia a câştigat Campionatul Mondial din 2006

Cinci ţări s-au luptat pentru organizarea Campionatului Mondial din 2006. Germania, Maroc, Anglia, Brazilia şi Africa de Sud şi-au depus dosarele de candidatură, însă sud-americanii s-au retras cu doar câteva zile înainte de vot. A fost nevoie de trei runde pentru a alege gazda turneului final, iar Germania a fost ţara care a câştigat duelul cu Africa de Sud.

198 de ţări şi-au anunţat participarea la preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2006. Surprizele nu s-au lăsat aşteptate, iar Camerun, Nigeria, Senegal, Columbia, Turcia, bronzul ediţiei din 2002, Belgia sau Uruguay ratau prezenţa la turneul final. O dată cu această ediţie, campioana mondială nu a mai fost calificată din oficiu, astfel că Brazilia a trecut să treacă, la rândul ei, prin preliminarii. Pe lângă Germania, ţara gazdă, la Mondial s-au mai calificat Iran, Japonia, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Angola, Ghana, Coasta de Fildeş, Togo, Tunisia, Costa Rica, Mexic, Trinidad Tobago, SUA, Argentina, Brazilia, Ecuador, Paraguay, Australia, Croaţia, Cehia, Anglia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia şi Muntenegru, Spania, Suedia, Elveţia şi Ucraina.

Surprize puţin în grupele Campionatului Mondial din 2006

Favoritele nu au avut prea mari emoţii în faza grupelor, însă, chiar şi aşa, au existat câteva surprize. Ecuadorul a trimis Polonia acasă, europenii reuşind o singură victorie în Germania, 2-1 cu Costa Rica. Cehia, cu un lot plin de vedete, a început bine Mondialul, victorie cu SUA, scor 3-0, dar a fost trimisă acasă după două înfrângeri cu acelaşi scor, 0-2, cu Ghana şi Italia. Croaţia a dezamăgit la rândul ei, iar jucătorii antrenaţi de Zlatko Kranjcar au obţinut doar două remize şi o înfrângere în faza grupelor, Australia fiind naţionala care a profitat de paşii greşiţi. În rest, Germania, Spania, Anglia, Franţa, Argentina, Olanda sau Brazilia au obţinut calificarea fără emoţii.

Croaţia la Campionatul Mondial din 2006
Croaţia la Campionatul Mondial din 2006

În optimile de finală, din nou, surprizele au lipsit cu desăvâşire. Italia a trecut de Australia cu ceva emoţii, scor 1-0, Franceso Totti executând un penalty destul de controversat în minutul 90+5. Argentina a avut nevoie de 120 de minute ca să o elimine pe Mexic, scor 2-1, în timp ce Portugalia a trimis acasă Olanda, scor 1-0, după unul dintre cele mai ruşinoase meciuri din istoria Mondialelor. Arbitrul Valentin Ivanov a fost nevoit să arate nu mai puţin patru cartonaşe roşii şi 16 galbene. Spania, una dintre favorite, a trebuit să se recunoască învinsă, scor 1-3, de Franţa, condusă magistral din teren de Zinedine Zidane.

Englezii, un nou pas greşit la penalty-uri la Campionatul Mondial din 2006

Sferturile de finală au adus meciuri mult mai echilibrate, excepţie făcând doar întâlnirea Italia – Ucraina, scor 3-0. Germania a avut nevoie de executarea loviturilor de departajare pentru a trece de Argentina. Jens Lehmann a oferit una dintre fazele turneului. Portarul german a primit înainte de penalty-uri o hârtie pe care erau trecuţi jucătorii argentinieni şi cum execută aceştia loviturile de la 11 metri. Înainte ca Esteban Cambiasso să transforme penalty-ul, argentinianul l-a observat pe Lehmann cum îşi consultă hârtia şi a decis să bată altfel decât o făcea în mod normal, dar a ratat şi Germania a ajuns în careul de aşi. Anglia – Portugalia a fost al doilea meci care a avut nevoie de penalty-uri, iar englezii s-au făcut de râs. Frank Lampard, Steven Gerrard şi Jamie Carragher au ratat şi Portugalia a mers mai departe. În ultimul sfert, Franţa a trecut la limită de Brazilia, scor 1-0, graţie unui gol marcat de Thierry Henry, venit după o greşeală de marcaj a lui Roberto Carlos.

În semifinale, Italia şi Germania au oferit un meci destul de închis la Dortmund. După 90 de minute scorul era egal, 0-0, iar mulţi se aşteptau ca după cele 30 de minute de prelungiri, calificarea să se decidă la penalty-uri. În minutul 119, Fabio Grosso a deschis scorul, iar 120 de secunde mai târziu, Alessandro Del Piero securiza calificarea în finală. În celălalt meci, Franţa câştiga în faţa Portugaliei, scor 1-0, graţie unui gol marcat de Zinedine Zidane.

Zinedine Zidane, ieşire din scenă fără glorie

Pe 8 iulie 2006, Germania şi Portugalia se întâlneau în finala mică. Ţara gazdă visase la trofeu, însă jucătorii antrenaţi de Jurgen Klinsmann au trebuit să se mulţumească doar cu medaliile de bronz. Nemţii au învins Portugalia, scor 3-1, şi începea epoca Joachim Low la selecţionata Germaniei.

Finala mică de la Campionatul Mondial din 2006
Finala mică de la Campionatul Mondial din 2006

O zi mai târziu, la Berlin, s-a jucat finala Campionatului Mondial din 2006, Italia – Franţa. Atmosfera în rândul jucătorilor antrenaţi de Marcelo Lippi nu era una extraordinară. În Peninsulă izbucnise scandalul Calciopoli, care a cutremurat fotbalul italian. Mulţi dintre fotbalişti erau cu gândul la ce se va întâmpla după turneul final. De cealaltă parte, Zinedine Zidane era în faţa ultimului meci din carieră. Starul lui Real Madrid a deschis scorul în minutul 7 din penalty, însă francezii au fost în avans doar pentru 12 minute. Marco Materazzi a restabilit egalitatea după o lovitură de cap. La finalul celor 90 de minute, cele două echipe erau la egalitate şi s-a intrat în prelungiri. Zinedine Zidane a fost la un pas să marcheze, însă Gianluigi Buffon a reuşit să-i salveze pe italieni. Din posibil erou, Zizou s-a transformat într-un paria în minutul 110. După un dialog aprins cu Materazzi, starul lui Real Madrid i-a aplicat o lovitură de cap în piept italianului şi a fost eliminat de Horacio Elizondo. Finala a ajuns să fie decisă la penalty-uri, unde David Trezeguet a fost singurul care a ratat şi Italia a devenit campioană mondială pentru a patra oară campioană mondială.

România, încă un Campionat Mondial ratat

Echipa naţională a României a făcut parte din Grupa 1 în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2006, alături de Olanda, Cehia, Finlanda, Macedonia, Armenia şi Andorra. După primele trei meciuri, tricolorii aveau nouă puncte, însă selecţionata antrenată de Anghel Iordănescu a fost readusă cu picioarele pe pământ de Cehia, scor 0-1. În toamna anului 2004, România pierdea două puncte foarte importante în meciul cu Armenia, scor 1-1. După acest meci, selecţionerul a fost demis şi înlocuit cu Victor Piţurcă. După două înfrângeri cu Olanda, tricolorii au început să spere după victoria cu Cehia, scor 2-0. Cu toate acestea România a terminat pe locul 3 şi a ratat calificarea în baraj.

Cinci curiozităţi de la Campionatul Mondial din 2006

– Graham Poll a reuşit să intre în istoria fotbalului, devenind primul arbitru care a eliminat un jucător după ce i-a arătat de trei ori cartonaşul galben. Josip Simunic a primit primele cartonaşe în minutele 61 şi 90. În loc să-i arate cartonaşul roşu, englezul s-a pierdut şi l-a lăsat pe croat să joace. În minutul 90+3, Poll i-a arătat al treilea galben şi şi-a dat seama că a uitat să-l elimine pe Simunic. Favorit la începutul turneului să fie arbitrul finalei Campionatului Mondial din 2006, englezul a fost trimis acasă după faza grupelor.

– Mirolslav Klose a înscris cinci goluri la ediţia din 2006, devenind cel mai bun marcator al Mondialului din Germania. Atacantul neamţ marcase cinci goluri şi la turneul final din 2002, fiind primul fotbalist care reuşeşte această performanţă la două turnee finale consecutive.

Miroslav Klose la Campionatul Mondial din 2006
Miroslav Klose la Campionatul Mondial din 2006

– Campionatul Mondial din 2006 a fost primul, după ediţia din 1970, în care campioana mondială en-titre nu a mai jucat în meciul de deschidere. FIFA a decis ca de la turneul final din Germania, ţara gazdă să fie cea care joacă primul meci.

– Cu 345 de cartonaşe galbene şi roşii, Campionatul Mondial din 2006 a fost cel mai nesportiv. Meciul Olanda – Portugalia 0-1, din optimile de finală, a intrat în istorie ca partida cu cei mai mulţi fotbalişti avertizaţi.

– În minutul 3 al meciului Anglia – Paraguay 1-0, Carlos Gamarra a înscris în proprie poartă şi a decis soarta partidei. Fundaşul central a reuşit să intre în istorie cu această contraperformanţă, cel mai rapid autogol din istoria Mondialelor.

 

110 fotbalişti au marcat cel puţin un gol la Campionatul Mondial din 2006