News

Italia dă în judecată Pfizer și AstraZeneca. Motivul pentru care a fost luată această decizie

24.01.2021 | 20:31
Italia da in judecata Pfizer si AstraZeneca Motivul pentru care a fost luata aceasta decizie
ADVERTISEMENT

Întârzierile în livrarea vaccinurilor anti-Covid le-au determinat pe autoritățile italiene să întreprindă acțiuni în justiție împotriva companiilor Pfizer/BioNTech și AstraZeneca. Potrivit premierului Giuseppe Conte, acțiunea nu vizează obținerea unor daune materiale, ci asigurarea aprovizionării în termenii stabiliți.

Totodată, un înalt oficial din domeniul sănătății a avertizat că statul va trebui să-şi regândească întregul program de imunizare în cazul în care producătorii serului vor continua să ignore obligațiile contractuale.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, Pfizer susține că decizia încetinerii temporare a aprovizionării către Europa a fost luată pentru a efectua o serie de modificări care ar urma să sporescă producţia în viitor.

Pfizer și AstraZeneca, acționate în instanță de autoritățile italiene

Întârzierile în aprovizionarea cu vaccinuri sunt inacceptabile şi reprezintă o încălcare gravă a obligaţiilor contractuale.

ADVERTISEMENT

Activăm toate canalele, astfel încât Comisia Europeană să facă tot posibilul pentru ca aceste companii să îşi respecte contractele”, a declarat premierul Italiei, Giuseppe Conte.

În replică, AstraZeneca susține că Uniunea Europeană a fost informată deja cu privire la decizia de a reduce livrările vaccinului COVID-19 către statele membre cu 60%, din cauza problemelor de producţie.

ADVERTISEMENT

Măsura va întârzia, însă, imunizarea italienilor de peste 80 de ani cu aproape patru săptămâni, în timp ce pentru restul populaţiei se va ajunge la o întârziere de 6-8 săptămâni. Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct al Sănătății, Pierpaolo Sileri.

Ser fiziologic în loc de vaccin. Cum explică autoritățile această situație

Dincolo de problema aprovizionării, s-a constatat că 12 cadre medicale din Trentino au fost imunizate cu ser fiziologic în loc de vaccin anti-Covid, pe parcursul ultimelor zile. Este vorba despre o singură sesiune de vaccinare care a implicat 47 de persoane, dintre care 12 au primit câte o injecție cu ser fiziologic în locul serului produs de Pfizer.

ADVERTISEMENT

Potrivit autorităților sanitare, cazul a fost identificat rapid datorită protocolului și listelor de verificare, care oferă o evidență a dozelor preparate și administrate, precum și a recipientelor rămase intacte. S-a ajuns astfel la concluzia că eroarea a apărut în momentul administrării, întrucât vaccinul este, în mod normal, diluat cu soluție fiziologică.

Când se folosește în mod normal un flacon, acesta este pus deoparte. În acest caz specific nu a fost pus deoparte, cea mai plauzibilă ipoteză fiind aceea că a fost reumplut cu soluție fiziologică și apoi de acolo au fost extrase cele șase doze care au fost administrate.

Așadar, probabil că în interior erau și urme de vaccin. La sfârșitul sesiunii de vaccinare, datorită listelor de verificare, operatorul a constatat eroarea. El a anunțat imediat conducerea și au fost convocate toate persoanele implicate în acea sesiune de vaccinare, 47 de persoane în total.

Acestea au fost informate că e posibil să fi primit soluție fiziologică în loc de vaccin și au fost invitate să repete doza la 20 de zile. De asemenea, facem analize pentru a evidenția anticorpii, în așa fel încât să înțelegem cine și ce a primit”, a declarat Antonio Ferro, directorul Departamentului de Prevenție din cadrul Autorității pentru Sănătate Trento.

ADVERTISEMENT