News

Italia cere explicații Guvernului României după scandalul dintre Diana Șoșoacă și jurnalista Rai Uno / MAE: “Protejăm libertatea presei”. Update

Ministrul de externe din Italia, Luigi di Maio, a cerut oficial Guvernului României lămuriri după incidentul de la București dintre senatoarea Diana Șoșoacă și echipa de jurnaliști Rai Uno.
14.12.2021 | 18:25
Italia cere explicatii Guvernului Romaniei dupa scandalul dintre Diana Sosoaca si jurnalista Rai Uno  MAE Protejam libertatea presei Update
Ministrul de externe al Italiei cere explicații Guvernului României după scandalul dintre Diana Șoșoacă și jurnaliștii Rai Uno. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
14-12-2021
16:31

Ce spune MAE despre conflictul între Diana Șoșoacă și jurnaliștii italieni

Ministerul Afacerilor Externe anunță că, în urma incidentului care a avut loc între senatoarea Diana Șoșoacă și jurnaliștii unui post de televiziune din Italia, autoritățile italiene au solicitat Ambasadei României la Roma informații cu privire la eventuale măsuri adoptate de autoritățile române competente

Potrivit reprezentanților MAE, ambasadorul României la Roma a informat partea italiană că a fost demarată o anchetă de către organele de cercetare penală române, iar acestea vor stabili detaliile incidentului și vor determina, dacă este cazul, adoptarea de măsuri, conform legii.

Șeful misiunii diplomatice a mai precizat că România rămâne în continuare profund angajată în protejarea libertății presei, care reprezintă un pilon important al democrației și al statului de drept.

Acesta a mai spus că incidentul nu trebuie să afecteze caracterul solid al relației bilaterale între România și Italia, opinie împărtășită și de partea italiană.

Oficialitățile din fruntea statului italian iau poziție după scandalul uriaș iscat la București între senatoarea Diana Șoșoacă și jurnalista Rai Uno, Lucia Goracci.

Ministrul de externe de la Roma, Luigi di Maio, i-a cerut ambasadorului Italiei în București să obțină lămuriri imediate de la Guvernul României după incidentul în care a fost implicată jurnalista Rai și echipa sa.

ADVERTISEMENT

Tot marți, Benedetto Della Vedova, secretar de stat în diplomația italiană, a anunțat, pe Twitter, că a discutat cu ambasadorul Italiei în România, pentru a cere detalii legate de situația jurnaliștilor italieni, care ar fi fost agresați de familia Șoșoacă.

Ministrul de externe al Italiei cere explicații Guvernului României după scandalul dintre Diana Șoșoacă și jurnaliștii Rai Uno

Conform presei din Italia, ambasadorul și-a exprimat surprinderea și nemulțumirea după acest eveniment și a cerut autorităților române competente să investigheze cele întâmplate.

ADVERTISEMENT

”Potrivit celor aflate din surse diplomatice, intervenția ambasadei Italiei în România ar fi fost providențială pentru eliberarea Luciei Goracci și a echipei ei, reținute multe ore luni într-o secție de poliție din București după ce ar fi fost atacați în biroul senatoarei, în timpul unui interviu”, scrie publicația La Stampa.

În cursul acestei zile, vicepreședintele deputaților italieni, Piero De Luca, a cerut guvernului să facă demersuri pentru a obține un răspuns clar de la autoritățile române. Acesta dorește ca Executivul de la Roma să se implice pentru ca pe viitor să fie asigurate siguranța și libertatea jurnaliștilor în a-și exercita profesia în România și în orice țară democratică.

ADVERTISEMENT

”Atacul și tentativa de răpire în România a trimisului Lucia Goracci și a echipei sale sunt un fapt extrem de grav și inacceptabil”, declară liderul Partidului Democrat, Debora Serracchiani, exprimându-și solidaritatea cu jurnaliștii Rai.

O reacție critică față de episodul de la București au avut și parlamentarii Mișcării 5 Stele: ”Ne exprimăm susținerea față de echipa Rai și jurnalista Rai Lucia Goracci, după răpirea și atacurile fizice și verbale care au avut loc ieri în România cauzate de un parlamentar de dreapta român.

ADVERTISEMENT

Un episod rușinos care s-a rezolvat doar datorită intervenției ambasadei Italiei în România, care a făcut posibilă eliberarea.

Lucia Goracci și ceilalți junaliști pur și simplu își făceau treaba. Către ei se îndreaptă toată solidaritatea noastră și îi încurajăm că continue să informeze publicul”.

Federația Națională a Presei din Italia: ”Cerem intervenția celor mai înalte oficialități din UE”

Președintele Federației Naționale a Presei din Italia, Raffaele Lorusso, are o poziție și mai vehementă după scandalul dintre Diana Șoșoacă și echipa Rai Uno.

Acesta cere ca Parlamentul European și Comisia Europeană să aibă o reacție și să ia măsuri împotriva României.

”Povestea colegei RAI Lucia Goracci, închisă într-o cameră după ce a încercat să intervieveze un parlamentar anti-vaccin din România, necesită o intervenție a celor mai înalte autorități ale Uniunii Europene”, a spus acesta.

”Libertatea presei și dreptul presei sunt pietre de temelie ale actului constitutiv al Uniunii. Niciunui stat membru nu i se pot încălca aceste principii, fără o reacție dură din partea Parlamentului și a Comisiei Europene. Aceasta trebuie urmată de o sancțiune adecvată.

Speranța este ca și guvernul italian să ia măsuri în toate forurile pentru a obține măsuri juste împotriva României, țară membră a UE, și pentru a restabili respectul pentru dreptul jurnaliștilor de a informa cetățenii”, mai adaugă Lorusso.

ADVERTISEMENT