Alegeri 2024

Italia îl asigură pe Iohannis: Schengen cu toate drepturile pentru România

Italia îi dă asigurări lui Iohannis. Președintele Sergio Mattarella: „România trebuie să între cu drepturi depline în spațiul Schengen”
19.06.2024 | 16:33
Italia il asigura pe Iohannis Schengen cu toate drepturile pentru Romania
Sergio Mattarella i-a transmis lui Klaus Iohannis că Italia „ține foarte mult” la aderarea deplină a României în spațiul Schengen / Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a declarat, miercuri, la București, unde a fost primit de omologul său român Klaus Iohannis, că România trebuie să intre cu drepturi depline în spațiul Schengen, subliniind că „Italia ține foarte mult” la eliminarea ultimei bariere în acest scop, adică ridicarea frontierelor terestre.

România, „partener extrem de important” al Italiei

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a declarat, miercuri, cu ocazia vizitei oficiale pe care o face la București, că Italia dorește să ceară Consiliului European (șefii de stat sau de guvern ai celor 27) eliminarea frontierelor terestre pentru ca România să fie membru cu drepturi depline al spațiului Schengen. Șeful statului italian a subliniat și rolul de „partener extrem de important” al României pentru Italia, atât bilateral cât și european și internațional.

ADVERTISEMENT

„România pentru Italia este un partener extrem de important şi pe plan bilateral, european, dar şi pe cel internaţional. Apartenenţa la Uniunea Europeană este alt motiv de dialog şi de colaborare şi din acest motiv eu îmi doresc ca Italia să ceară Consiliului European să elimine frontierele terestre, ca România să poată să intre pe deplin în spaţiul Schengen. Este o condiţie la care noi ţinem foarte mult şi pe care o solicităm foarte mult. Noi avem o colaborare intensă pe plan euroatlantic şi colaborăm des cu forţele armate, care au o colaborare foarte importantă în toate planurile care privesc Alianţa Atlantică”, declarat Sergio Mattarella, alături de Klaus Iohannis, la Cotroceni, într-o conferință de presă comună.

Prezență puternică a firmelor italiene în țara noastră

Președintele Italiei a subliniat prezența economică a țării sale în România, unde se află un număr mare de companii italiene, subliniind necesitatea creșterii schimburilor comerciale între cele două țări. „În România sunt foarte multe întreprinderi italiene, aşa cum a spus domnul preşedinte, relaţiile economice sunt excelente, de asemenea. Domnul preşedintele Iohannis a spus că schimburile comerciale au ajuns la 20 de miliarde de euro şi noi sperăm să crească şi mai mult. Summitul interguvernamental din luna februarie şi semnarea acordurilor bilaterale a fost un succes pentru relaţiile bilaterale şi a deschis alte căi de colaborare”, a adăugat Mattarella.

ADVERTISEMENT

Extinderea UE, sprijin pentru Republica Moldova și Ucraina

Președintele Italiei a vorbit și despre extinderea Uniunii Europene, proces în care este antrenată și Republica Moldova, Sergio Mattarella spunând că  Italia sprijină cooperarea cu Chișinăul și drumul european al acestuia, reafirmând același sprijin și pentru Ucraina.

„Pentru noi este indispensabilă extinderea Uniunii Europene şi antrenarea ţărilor candidate. Aşa cum a spus domnul preşedinte Iohannis, eu am fost în Republica Moldova în ziua de ieri şi am reafirmat colaborarea cu Republica Moldova şi sprijinul faţă de Republica Moldova şi intenţia de a sprijini pe parcursul integrării europene şi sprijinul faţă de Ucraina. Noi avem poziţii asemănătoare în ceea ce priveşte procesul de aderare, o aderare cât mai rapidă a acestor ţări la Uniunea Europeană ca să contribuie la viaţa Uniunii”, a declarat președintele Italiei.

ADVERTISEMENT

Consolidarea pilonului NATO în fața Rusiei agresive

Oficialul italian a subliniat și că pilonul de apărare european în cadrul NATO trebuie consolidat în fața agresivității și influenței Rusiei, în acest sens fiind necesară și continuarea sprijinului oferit Ucrainei, și că este necesar să fie găsită o soluție pentru încetarea conflictului ilegitim început de Moscova asupra țării vecine.

„Noi ne gândim că o apărare comună europeană este necesară pentru a consolida pilonul european în cadrul NATO şi pentru a da un răspuns de teren faţă de creşterea influenţei Federaţiei Ruse. Am vorbit cu domnul preşedinte despre Ucraina şi despre sprijinul deplin pe care atât România, cât şi Italia intenţionează să-l menţină pe viitor în favoarea Ucrainei, pentru a apăra independenţa şi suveranitatea acestei ţări, pentru a proteja, pentru a respecta regulile dreptului internaţional şi viaţa comunităţii internaţionale şi securitatea Europei. Apărarea Ucrainei, rezistenţa Ucrainei înseamnă securitatea şi rezistenţa întregii Europe. Aşadar, am vorbit şi despre conferinţa din Elveţia, dar a fost un prim pas, un pas preliminar pentru a demara negocierile pentru pace. Noi sperăm ca Federaţia Rusă să fie disponibilă pentru a reafirma regulile dreptului internaţional, pentru a găsi o soluţie viabilă”, a spus Sergio Mattarella.

ADVERTISEMENT
24 de lovituri de bici într-un minut » Tripla medaliată cu aur la...
24 de lovituri de bici într-un minut » Tripla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, suspendată după apariția unor imagini scandaloase
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați...
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
VIDEO | Doliu pentru moartea anunțată de Dumitru Dragomir. Fostul șef al Ligii...
VIDEO | Doliu pentru moartea anunțată de Dumitru Dragomir. Fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal a declarat decesul
Tragedie în fotbal. Sorin Florin Nazîru, fostul portar al juniorilor de la Dinamo,...
Tragedie în fotbal. Sorin Florin Nazîru, fostul portar al juniorilor de la Dinamo, a murit la doar 16 ani
Soția lui Cristi Tănase a cedat! Ce se întâmplă cu Dodel, după acuzațiile...
Soția lui Cristi Tănase a cedat! Ce se întâmplă cu Dodel, după acuzațiile șocante făcute de Adina Maria în scandalul uriaș
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
Tragedie fără margini la Dinamo! S-a stins o tânără speranță a fotbalului românesc...
Tragedie fără margini la Dinamo! S-a stins o tânără speranță a fotbalului românesc . Dumnezeu să-l odihnească
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
George Restivan TUNĂ și FULGERĂ, după despărțirea de Bahmu. S-au despărțit din cauza...
George Restivan TUNĂ și FULGERĂ, după despărțirea de Bahmu. S-au despărțit din cauza copiilor ei și a Marei Bănică. ''Mara era hotărâtă să ne distrugă fericirea''
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un...
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un viitor luminos pentru acești nativi