News

Italia introduce vaccinarea obligatorie pentru persoanele peste 50 de ani

Italia se confruntă cu o creștere rapidă a numărului de infectări cu noua variantă de coronavirus. În acest context, persoanele de peste 50 de ani vor fi obligate să se vaccineze.
06.01.2022 | 13:10
Italia introduce vaccinarea obligatorie pentru persoanele peste 50 de ani
ADVERTISEMENT

Creșterea numărului de cazuri Covid-19 reprezintă o problemă cu care se confruntă toată țările de pe mapamond. Astfel, autoritățile din întreaga lume au început să impună noi măsuri pentru a ține situația sub control.

Printre aceste state se numără și Italia care, la rândul ei, se confruntă cu o creștere a numărului de persoane bolnave și care urmează să introducă vaccinarea obligatorie în cazul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, notează Libertatea.

ADVERTISEMENT

Marți și miercuri, Italia a înregistrat 170.000, respectiv 189.000 noi cazuri de îmbolnăviri. Statisticile oficiale arată că peste 1,4 milioane de persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus în peninsula italiană

Premierul Maria Draghi a explicat, după o ședință a cabinetului său, că se depun eforturi pentru a limita creșterea numărului de cazuri și să îi determine pe italienii care nu s-au vaccinat până în acum să facă acest lucru.

ADVERTISEMENT

“Intervenim în special la grupele de vârstă care au cel mai mare risc de a fi internate pentru a reduce presiunea asupra spitalelor şi pentru a salva vieţi”, a mai adăugat primul ministru.

Vaccinare obligatorie pentru cei de peste 50 de ani

Decretul-lege promulgat de către guvernul italian prevede obligativitatea persoanelor peste 50 care nu lucrează de ani de a se vaccina împotriva Covid-19. De asemenea, persoanele care trec de această limită de vârstă și lucrează, în mediul public sau în cel privat, sunt obligate să prezinte și un certificat de vaccinare.

ADVERTISEMENT

De facto, deja există această obligație pentru persoanele care lucrează și au peste 50 de ani. Reglementările stabilite de către autocitatele italiene stabilesc că certificatul de vaccinare poate fi obținut doar după vaccinarea cu schema completă sau după vindecarea de Covid-19.

Această măsură a fost impusă de ponderea pe care persoanele de peste 50 de ani o au în populația din peninsulă. Institutul italian de statistică arată că 28 din cele 50 de milioane de persoane care locuiesc în Italia depășesc această limită de vârstă.

ADVERTISEMENT

Ce măsuri au luat autoritățile italiene împotriva valului 5?

Guvernul italian a decis ca de pe 10 ianuarie, accesul în transportul în comun, restaurante, terase, târguri, hoteluri sau alte locuri publice să fie posibil doar pe baza unui certificat de vaccinare.

Până la intrarea în vigoare a noilor prevederi legale, italienii pot să folosească transportul în comun sau să participe la evenimente publice folosind un certificat simplu, condiționat de un test negativ sau de vaccinare.

Certificatul de vaccinare condiționat de vaccinarea completă sau de trecerea prin boală este deja obligatoriu pentru anumite categorii profesionale. Printre acestea se numără cadrele didactice sau cei care lucrează în forțele de ordine.

ADVERTISEMENT
Tags: