News

Italia, prima țară din Europa care impune obligativitatea certificatului verde Covid pentru absolut toți angajații 

Italia devine prima țară din Europa care decide să impună obligativitatea certificatului verde Covid pentru toți angajații, fie că vorbim de mediul public sau privat.
17.09.2021 | 09:41
Italia prima tara din Europa care impune obligativitatea certificatului verde Covid pentru absolut toti angajatii
ADVERTISEMENT

Italia, o țară care a suferit enorm de pe urma pandemiei de coronavirus și a raportat peste 130.000 de morți, trece la stadiul maxim al măsurilor de protecție contra virusului.

Guvernul de la Roma a anunțat cea mai strică măsură anti-COVID luată până acum la nivelul Europei: obligativitatea certificatului verde Covid pentru toţi angajaţii, fie din mediul privat, fie de la stat.

ADVERTISEMENT

Autoritățile spun că mișcarea vizează îmbunătățirea absorbției vaccinurilor și reducerea ratei de infecție pe fondul unui potențial de creștere accelerată a cazurilor de Covid-19 în această iarnă.

Italia, țara din Uniunea Europeană care impune certificatul Covid obligatoriu pentru absolut toți salariații. Când intră în vigoare decizia

Joi, 16 septembrie, Guvernul de la Roma a aprobat una dintre cele mai stricte măsuri anti-COVID-19 de la nivel european și chiar mondial. Executivul italian a decis obligativitatea paşaportului sanitar digital pentru absolut toţi angajaţii, fie din mediul privat, fie de la stat, începând din 15 octombrie, transmite Euronews.

ADVERTISEMENT

Aceste noi măsuri de protecție din pandemie sunt o componentă a strategiei guvernului condus de Mario Draghi de a convinge oamenii să se vaccineze şi de a reduce numărul de infectări într-una dinte cele mai grav afectate ţări de criza sanitară.

”Extindem obligația certificatului verde pentru întregul colectiv din zona muncii, publică și privată, și o facem din două motive esențiale: pentru a face aceste locuri mai sigure și pentru a face campania noastră de vaccinare și mai puternică”, a declarat ministrul sănătății, Roberto Speranza, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

După cum se știe deja, acest pașaport sanitar de sănătate este un certificat pe hârtie sau în format digital care demonstrează clar că o persoană a primit cel puţin o doză de vaccin împotriva Covid-19, că este testată negativ (test antigenic sau RT PCR) sau că s-a recuperat recent după trecerea prin boală.

Scutiți de la această măsură a Guvernului vor fi doar pensionarii și cetățenii care nu au un loc de muncă.

ADVERTISEMENT

Ce riscă persoanele care nu prezintă un certificat verde Covid-19

Autoritățile din Italia au mai anunțat că angajații care nu prezintă un certificat de sănătate valabil vor fi suspendați fără plată după cinci zile, însă nu pot fi concediați. Cei nevaccinați ar putea fi, de asemenea, amendați cu sume de până la 1.500 de euro.

Membrii Senatul de la Roma au acordat un vot masiv în favoarea măsurii, cu 189 ”Pentru”, 32 ”Împotrivă” și doar 2 abțineri.

În prezent, aproape 75% din populația Italiei cu vârsta de peste 12 ani a primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid.

ADVERTISEMENT
Tags: