News

Italia redeschide școlile din 26 aprilie. Testele de salivă, introduse în unitățile de învățământ

21.04.2021 | 22:35
Italia redeschide scolile din 26 aprilie Testele de saliva introduse in unitatile de invatamant
ADVERTISEMENT

Italia, stat în care pandemia de Covid-19 încă este la un nivel ridicat, cu peste 12.000-14.000 de cazuri zilnice, anunță redeschiderea școlilor și introducerea testelor de salivă pentru elevi.

Ministrul sănătății Roberto Speranza și primul ministru italian Mario Draghi au organizat o conferință de presă în care au anunțat o relaxare semnificativă a restricțiilor începând de luni, 26 aprilie.

ADVERTISEMENT

Astfel, toate școlile vor relua cursurile cu prezență fizică. Restaurantele și barurile din așa-numitele ”zone galbene”, unde există o răspândire mai puțin rapidă a virusului, vor putea fi redeschise cu servire la exterior. De asemenea, piscinele și sporturile în aer liber se vor redeschide.

Italia redeschide școlile din 26 aprilie și introduce testele de salivă pentru elevi

Odată cu redeschiderea școlilor, Italia anunță și introducerea testelor rapide de salivă pentru elevi. Această modalitate de depistare a Covid-19 poate fi integrată cu uşurinţă în sistemul educaţional zilnic şi necesită puţin efort, susțin oficialii italieni, informează APA, citată de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, testele de salivă sunt potrivite pentru copii şi se pot utiliza la scară largă. Acestea pot fi integrate cu uşurinţă în sistemul educaţional zilnic şi necesită puţin efort.

Autoritățile din Italia anunță că la spitalul Maggiore din Trieste este evaluat un test de salivă care poate determina dacă o persoană este purtătoare a virusului în doar trei minute. Gradul de fiabilitate este de 98%.

ADVERTISEMENT

Italia, măsuri de relaxare în plin val 3 al infectărilor

În prezent, Italia raportează zilnic până la 12.000 – 14.000 de cazuri noi. Tulpina B.1.1.7, denumită varianta britanică, este varianta dominantă în țară. În medie, 381 de persoane mor în fiecare zi. Cu doar o săptămână în urmă, rata zilnică a mortalității era de 470. Peste 3.000 de persoane sunt în terapie intensivă.

Cu toate acestea, Italia va relaxa o parte din restricțiile impuse de pandemie de coronavirus și multe dintre zone trec din nou în ”galben”, ceea ce înseamnă risc moderat.

ADVERTISEMENT

Șeful Cabinetului de la Roma a afirmat că guvernul său a decis să-şi asume un ”risc calculat” şi să clasifice regiunile italiene ale căror date epidemiologice sunt satisfăcătoare din nou în ”zona galbenă”, cu risc moderat, în care restricţiile sunt mai puţin severe, relatează sursa citată.

”Se va acorda prioritate activităţilor în aer liber. Toate instituţiile şcolare se vor redeschide cu prezenţă fizică în zonele galbene şi portocalii (risc mediu)”, a spus premierul Draghi.

Anunțul din Italia a venit în aceeași zi în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea globală continuă a noilor cazuri de COVID-19.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că numărul săptămânal de noi cazuri s-a dublat în ultimele două luni, apropiindu-se de cea mai mare rată de infecție observată de când a început pandemia.

ADVERTISEMENT