News

Italia se pregătește pentru al doilea val de coronavirus! România ar putea fi introdusă pe lista neagră

15.07.2020 | 15:07
Italia se pregateste pentru al doilea val de coronavirus Romania ar putea fi introdusa pe lista neagra
ADVERTISEMENT

După mai bine de trei luni de carantină și sacrificii uriașe, Italia a reușit să stopeze răspândirea noului coronavirus, iar unitățile de terapie intensivă, până mai ieri pline până la refuz cu pacienți care se zbăteau între viață și moarte sunt acum aproape goale.

Chiar dacă datele din ultima perioadă sunt îmbucurătoare, experții din domeniul sănătății nu răsuflă deloc ușurați. Ba chiar se tem ca nu cumva țara să se confrunte cât de curând cu cel de-al doilea val al infectărilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit publicațiilor din Peninsulă, aceștia atrag atenția că există riscul unui „import” masiv din străinătate, motiv pentru care sunt urmărite în momentul de față trei zone considerate fierbinți: cea balcanică, Asia de Sud-Est și Mediterana.

Italia ar putea introduce România pe lista neagră, de teama celui de-al doilea val de COVID-19

Printre statele monitorizate cu atenție de autorități se numără Croația, Bulgaria, Serbia, dar și România. De altfel, există posibilitatea ca țara noastră să fie introdusă pe lista neagră, ceea ce înseamnă că cetățenilor le-ar putea fi interzis accesul pe teritoriul Italiei.

ADVERTISEMENT

Decizia nu este, însă, foarte ușor de luat, în condițiile în care ar da naștere unor tensiuni nedorite cu Bruxelles-ul tocmai acum, când se discută acordarea unor ajutoare economice membrilor zonei euro. Bineînțeles, dacă situația o va cere, Roma nu va ezita să interzică accesul cetățenilor care provin din țările balcanice.

Și debarcările neîncetate ale migranților au provocat multe cazuri de îmbolnăvire

Totodată, nu este exclus ca italienii să impună noi măsuri drastice dacă vor constata o creștere semnificativă a infectărilor. Printre acestea s-ar putea număra carantinarea obligatorie a tuturor cetățenilor care se întorc din zonele periculoase.

ADVERTISEMENT

O altă mare problemă care nu trebuie deloc subestimată este cea a debarcărilor neîncetate ale migranților. Din grupul de peste 60 de persoane care au ajuns luni la Pozzallo, în Sicilia, de pildă, 11 au fost testate pozitiv cu noul coronavirus.

Weekendul trecut, 28 de migranți dintr-un total de 70 care au debarcat la Roccella Jonica, în Calabria, au fost la rândul lor diagnosticați cu COVID-19. Până la aceste decizii, Italia a suspendat toate zborurile către și dinspre Dhaka, Bangladesh.

ADVERTISEMENT