News

Italianul David Sassoli este noul preşedinte al Parlamentului European

03.07.2019 | 15:53
Italianul David Sassoli este noul presedinte al Parlamentului European

Italianul David Sassoli este noul preşedinte al Parlamentului European. Social democratul a fost ales să conducă această instituție. Acesta a obţinut 345 de voturi în a doua rundă de vot. David-Maria Sassoli este membru al Alianţei Progresiste a Democraţilor şi Socialiştilor. De remarcat că patru europarlamentari s-au înscris în cursa pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului European.

Italianul David Sassoli este noul preşedinte al Parlamentului European

Printre candidați nu s-a mai aflat și socialistul bulgar Serghei Stanişev, cel al cărui nume era vehiculat intens pentru acest post. Trebuie specificat că primul vot s-a încheiat fără un câştigător clar, niciunul dintre cei patru candidaţi nereuşind să obţină susţinerea unei majorităţi absolute. În al doilea scrutin, italianul Sassoli s-a distanțat serios față de ceilalți. Jan Zahradil a obţinut 160 de voturi iar Ska Keller 119.

Sassoli va ocupa funcţia de preşedinte timp de doi ani şi șase luni– jumătate din mandatul parlamentar – urmând ca un membru de centru-dreapta al Parlamentului European, de la Partidul Popular European, să preia funcţia. Sassoli, un fost jurnalist de televiziune care este cunoscut în Italia dar nu la fel de mult în afara ţării, a declarat înainte de începerea votului că a decis să candideze pentru că „Europa va fi mai puternică doar cu un Parlament care joacă un rol mai important”.

Italianul David Sassoli este noul preşedinte al Parlamentului European. David Sassoli
David Sassoli a câștigat alegerile în al doilea tur. Sursa foto – facebook

Schimbări în Europa

David Sassoli a fost vicepreşedinte al Parlamentului European şi este cunoscut europarlamentarilor pentru faptul că a coordonat sesiunile din Strasbourg. Ca membru al Partidului Democrat (centru stânga) din Italia, delegaţia sa este a doua cea mai mare din gruparea Socialiştlor şi Democraţilor în Parlamentul European. De remarcat că Parlamentul European îşi va alege și cei 14 vicepreşedinţi, urmând ca joi să fie votați cei cinci chestori.

Interesant este că se schimbă serios lucrurile în Europa. Votul lui Sassoli vine după ce Ursula von der Leyen a fost propusă oficial pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, iar Charles Michel pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European.