Italienii merg la atac în cazul Mutu

Juventus şi Livorno nu acceptă să plătească oalele sparte în dosarul Mutu. "Condamnate de către Camera de rezolvare a litigiilor din cadrul FIFA la plata a 21 milioane de euro ca urmare a...
02.11.2013 | 12:44
Italienii merg la atac in cazul Mutu
ADVERTISEMENT

Juventus şi Livorno nu acceptă să plătească oalele sparte în dosarul Mutu. “Condamnate de către Camera de rezolvare a litigiilor din cadrul FIFA la plata a 21 milioane de euro ca urmare a faptului că l-au legitimat pe internaţionalul român în iarna lui 2005 după ce acesta fusese obligat de Chelsea să-şi rezilieze contractul şi să suporte o suspendare de şapte luni din partea federaţiei engleze pentru uz de cocaină.

Mergem peste tot pentru a ne dovedi nevinovăţia

Adrian Mutu a fost depistat pozitiv în urma unui control antidoping efectuat prin surprindere la clubul londonez, substanţa incriminată fiind cocaina. Se pare că antrenorul lui Chelsea, portughezul Jose Mourinho, căruia nu-i plăcea viaţa extrasportivă a românului şi modul de implicare la antrenamente, nu ar fi fost străin de realizarea acestui control, el avînd informaţii precise despre viciul lui Mutu. Jucătorul a fost concediat de clubul care plătise 23 de milioane de euro lui Parma pentru transferul său, după ce în perioada mandatului ca anterenor a italianului Claudio Ranieri fusese printre cei mai buni jucători şi titular indiscutabil. Patronul rus Roman Abramovici, iniţial un mare admirator al lui Mutu, în timp ce fiul său îl idolatriza, umblînd în casă numai cu tricoul lui Adrian, a devenit brusc inamicul numărul 1, cerînd despăgubiri românului în valoare de 21 de milioane de euro pentru faptul că a stricat imaginea clubului. Curioasă atitudinea lui Abramovici, care nu a dovedit acelaşi zel faţă de portarul australian Mark Bosnich, vinovat de aceaşi infracţiune ca şi Mutu.

ADVERTISEMENT

Nouă ani de bătălii juridice

Timp de nouă ani a luptat Chelsea, sau mai bine spus Abramovici, pentru a-l distruge financiar pe Mutu. Acesta a arătat însă că nu posedă mijloacele pentru a plăti o sumă atît de mare, record în istoria sportului pentru respectivul tip de abatere. Avocaţii lui Chelsea au încercat să invoce în obligativitatea lui Mutu de a plăti faptul că beneficiază de cîteva proprietăţi în SUA, dar pînă la urmă nu au putut face nici o dovadă asupra bunurilor deţinute de Adrian, pentru că, foarte probabil, tot ce se află în America nu figurează pe numele său. În aceste condiţii atacul englezilor s-a îndreptat spre cele două cluburi din Italia, care în iarna lui 2005 şi-au dat mîna pentru a realiza operaţiunea aducerii lui Mutu la Juventus. Livorno, care avea un loc liber de extracomunitar, a jucat această partitură, semnînd cu Mutu, după care Juventus l-a luat de la Livorno.Totul pe gratis, pentru că jucătorul era juridic vorbind liber de contract după rezilierea acestuia de către Chelsea. Chelsea cere lui Juventus şi Livorno să plătească suma datorată de Mutu, pentru că l-ar fi adus la Torino fără a fi plătit nimic londonezilor.

Cum FIFA a decis că italienii sunt buni de plată, cele două grupări din Serie A au purces la atac. Primul pas a fost depunerea contestaţiei la decizia FIFA la Curtea de Arbitraj pentru sport, iar dacă aici lucrurile nu se vor întoarce la normal, vor face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

ADVERTISEMENT

mutu-a-scapat-de-datoria-catre-chelsea-cine-ii-despagubeste-pe-englezi-106075-1