News

Italienii se tem de noul val al epidemiei din România: ”Riscă să devină Brazilia Europei”

22.07.2020 | 20:57
Italienii se tem de noul val al epidemiei din Romania Risca sa devina Brazilia Europei
ADVERTISEMENT

Publicația italiană Il Messaggero scrie că noul val de infectări cu coronavirus din România riscă să transforme țara noastră în Brazilia Europei. Preocuparea italienilor este acum legată de numărul mare de români care lucrează în peninsulă, transmite G4Media.

Il Messaggero notează consecințele deciziei Curții Constituționale privitoare la carantină și izolare care a dus la externarea a 900 de persoane infectate. Creșterea numărului de cazuri din România îngrijorează țări precum Italia, Franța sau Germania unde lucrează mulți români

ADVERTISEMENT

Astfel, în Italia lucrează circa 1.000.000 de români, dintre care mulți lucrează cu bătrâni, persoane cu handicap sau copii, categorii vulnerabil la infecția cu coronavirus. Temerile sunt amplificate de faptul că se reîntorc în Italia românii care s-au repatriat în primele luni ale pandemiei de teamă să nu rămână blocați în străinătate.

Românii, socotiți vectori ai bolii în Italia

Fiind parte a Uniunii Europene, Italia încă nu a blocat accesul românilor,  spre deosebire de măsurile care au vizat alte state balcanice confruntate cu o recrudescență a cazurilor de COVID-19, precum Serbia, Muntenegru și Kossovo.

ADVERTISEMENT

Nu există reguli care să protejeze familiile, iar acești lucrători intră în contact cu subiecți vulnerabili”, a afirmat Andrea Zini, vicepreședinte Assindatcolf, asociația națională a angajatorilor casnici. Singurele obligații legale sunt echiparea cu măști, menținerea distanțării sociale (condiție imposibil de respectat în cazul celor care îngrijesc bătrâni) și măsurarea temperaturii corporale.

Numai că o familie nu este o afacere. Furnizarea Dpi și depistarea temperaturii este în regulă, însă testarea angajaţilor are un cost”, a mai spus Zini care a cerut ca prețul testării pentru coronavirus să fie suportat de stat.

ADVERTISEMENT

În schimb, ambasadorul român în Italia, George Bologan, încearcă să potolească temerile italienilor

Noua lege privind carantina și izolarea a fost aprobată de Parlamentul României și intră în vigoare de la 21 iulie 2020. Va oferi autorităților instrumentele necesare pentru gestionarea epidemiei de coronavirus în mod adecvat, acoperind vidul legislativ survenit”, a declarat George Bologan.

ADVERTISEMENT
Tags: