Life

Îți poți asigura locuința în caz de război? Ce opțiuni au la dispoziție proprietarii

Există posibilitatea de a-ți asigura locuința în caz de război? Opțiunile pe care proprietarii de case le au la dispoziție.
27.03.2025 | 14:35
Iti poti asigura locuinta in caz de razboi Ce optiuni au la dispozitie proprietarii
Îți poți asigura locuința în caz de război? Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mulți proprietari se întreabă dacă își pot asigura locuința în caz de război. Asigurările obișnuite nu acoperă daunele provocate de un conflict armat, însă există anumite opțiuni de luat în considerare. Puține sunt destinate, însă, persoanelor fizice.

Poți să-ți asiguri locuința în caz de război?

În contextul tensiunilor politice din prezent, mulți proprietari de case se întreabă dacă polițele de asigurare le vor fi de folos într-un astfel de scenariu. În general, astfel de asigurări acoperă daunele provocate de dezastre naturale sau incendii, precum și pe cele de furturi sau vandalism.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe polițe de asigurare pentru locuințe au o clauză de excludere a daunelor care sunt provocate de un conflict. Mai exact, în situația unui război, distrugerile cauzate de atacuri teroriste, bombardamente sau ocupare militară nu vor fi acoperite de această asigurare.

Companiile de asigurări ar putea suferi pierderi financiare uriașe în cazul unor astfel de evenimente, riscul fiind unul uriaș. Există, totuși, cazuri în care se pot încheia polițe speciale, care să ofer protecție în cazul conflictelor armate.

ADVERTISEMENT

Aceste polițe nu doar că sunt foarte rare, dar au și un cost uriaș. În plus, sunt disponibile doar pentru proprietățile comerciale și pentru clădirile guvernamentale. Locuințele obișnuite nu pot beneficia de aceste tipuri de asigurări, notează shtiu.ro. În această situație, ce pot face proprietarii?

Ce opțiuni există pentru proprietari

Proprietarii de locuințe au la dispoziție anumite opțiuni pe care le pot lua în calcul. Asigurările de risc politic, de exemplu, sunt polițe speciale, destinate companiilor, în general, dar există cazuri în care sunt disponibile și pentru persoanele fizice.

ADVERTISEMENT

Mai există, de asemenea, posibilitatea accesării unor fonduri guvernamentale de despăgubire. În anumite țări, guvernele pot oferi sprijin cetățenilor afectați de conflictele armate. Aceștia pot primi ajutoare financiare sau reconstrucția locuințelor ce au fost distruse.

ADVERTISEMENT

Alte soluții pentru familiile aflate în situații extreme constă în construirea de în buncăre sau locații alternative de refugiu, pentru a se adăposti în situația unui conflict armat.  Totodată, pot fi realizate planuri de evacuare.

Așadar, asigurările de locuință vor proteja casa de dezastrele naturale sau de incendii, de exemplu. Acestea nu acoperă și distrugerile provocate de un război, în afara unor excepții.