Sport

„It’s coming home“ sau „Uber Alles“? Anglia – Germania, supermeciul zilei la Euro 2020. Suedia întâlneşte Ucraina

Anglia - Germania şi Suedia - Ucraina sunt ultimele două partide din optimile de finală de la Euro 2020.
29.06.2021 | 01:56
Its coming home sau Uber Alles Anglia  Germania supermeciul zilei la Euro 2020 Suedia intalneste Ucraina
ADVERTISEMENT

Marţi, 29 iunie, este ziua în care se stabilesc ultimele două calificate în sferturile de finală de la Campionatul European 2020. Vor fi două partide interesante, cu Anglia – Germania cap de afiş. Pro TV va transmite ambele jocuri, primul de la ora 19:00, iar cel de-al doilea de la 22:00.

Anglia – Germania, marţi, de la ora 19:00

Pe stadionul Wembley din Londra, Anglia primeşte vizita Germaniei, în penultimul meci din optimile de finală de la Euro 2020. Partida va fi arbitrată de o brigadă din Olanda, condusă de Danny Makkelie. Pentru englezi, va fi cel de-al patrulea meci consecutiv pe teren propriu, în timp ce nemţii părăsesc Munchenul în premieră la acest turneu final.

ADVERTISEMENT

Anglia n-a luat gol. Germania, calificare cu emoţii

Anglia a scos maximum din două goluri marcate în grupa D. A învins cu 1-0 pe Croaţia în primul meci şi tot 1-0 pe Cehia în ultima etapă, iar cu Scoţia a remizat 0-0. Puţin ofensiv, perfect defensiv.

Germania a început cu o înfrângere în faţa Franţei, 0-1 din autogolul lui Hummels. A urmat meciul recordurilor, 4-2 cu Portugalia. În ultima rundă nu a putut să îngenuncheze Ungaria la Munchen, 2-2. Mai mult, a obţinut calificarea pe final de joc, golul de 2-2, golul calificării, fiind marcat de Goretzka în minutul 84.

ADVERTISEMENT

Istoria e de partea Germaniei. Forma, de cea a englezilor

Anglia – Germania este un meci cu încărcătură istorică. Rivalitatea dintre cele două naţiuni a început pe câmpul de bătălie şi a continuat pe terenul de joc. Anglia a câştigat un singur trofeu major, Cupa Mondială din 1966, pe teren propriu, într-o finală cu Germania, pe Wembley. A fost momentul care a dat naştere unei scandări celebre în galeria britanică: „Two World Wars and one World Cup“ (n.r. – două Războaie Mondiale şi o Cupă Mondială).

De atunci, însă, nemţii au trecut la conducere. Au luat trei Mondiale şi trei Europene. Iar în duelurile directe de la turneele finale, englezii au mai câştigat o singură dată, şi atunci în grupe. În fazele eliminatorii nemţii s-au impus de fiecare dată. A fost pe rând: 3-2 după prelungiri pentru Germania la Mondialul din 1970 în sferturi, 0-0 în grupe la Mondialul din 1982 (Germania a câştigat grupa), 2-1 la penalty-uri pentru nemţi în semifinalele Mondialului din 1990 (Germania a cucerit trofeul), din nou 2-1 la penalty-uri pentru nemţi la Euro 1996 (Germania a cucerit trofeul), 1-0 pentru Anglia la Euro 2000 în grupe (ambele formaţii au fost eliminate din grupe, de România şi Portugalia) şi 4-1 pentru Germania în optimile Mondialului din 2010.

ADVERTISEMENT

Aşadar, Germania are avantajul moral, dar ultimele rezultate ale echipei îi dau emoţii. La acest Euro, Germania a învins Portugalia, dar n-a putut să bată Ungaria. A pierdut recent cu Macedonia de Nord în preliminariile pentru Mondial, iar Spania a spulberat-o cu 6-0 în Liga Naţiunilor pe final de 2020. Anglia este favorita bookmakerilor, dar contra Germaniei nu se ştie niciodată. Să nu uităm vorbele lui Gary Lineker: „Fotbalul este un joc simplu: 22 de bărbați aleargă după o minge timp de 90 de minute și la final câștigă nemţii“.

Echipele probabile în Anglia – Germania

Anglia (4-2-3-1): Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Rice, Phillips – Foden, Mount, Sterling – Kane. Antrenor: Gareth Southgate.

ADVERTISEMENT

Germania (3-4-3): Neuer – Ginter, Hummels, Rüdiger – Kimmich, Goretzka, Kroos, Gosens – Havertz, Müller, Gnabry. Antrenor: Joachim Low.

Englezii au fost cuminţi în grupă şi au încasat un singur galben, prin Foden, care e în pericol să rateze sferturile în cazul unui nou avertisment. În tabăra germană, nu mai puţin de 5 fotbalişti pot lipsi din sferturi: Ginter, Gundogan, Havertz, Kimmich şi Sane.


  • (P) Cotă SUPERBET pentru Anglia – Germania: 1,55 este cota pentru „X2”. Vezi aici toate cotele!


Suedia – Ucraina, marţi, de la ora 22:00

Suedia – Ucraina încheie seria optimilor de finală de la Euro 2020. Se joacă la Glasgow, pe Hampden Park, de la ora 22:00, iar arbitrul întâlnirii este italianul Daniele Orsato. Niciuna dintre cele două formaţii nu a fost gazdă, nordicii evoluând la Sankt Petersburg şi Sevilla, iar ucrainenii la Amsterdam şi Bucureşti.

Suedia şi-a câştigat grupa. Ucraina a prins ultimul bilet spre optimi

Suedia a reuşit ceea ce puţini credeau că este posibil, şi anume să câştige o grupă din care mai făceau parte Spania, Polonia şi Slovacia. Nordicii au început cu o remiză 0-0 contra ibericilor, apoi a învins Slovacia cu 1-0. Ultimul joc, cel contra Poloniei, a fost cel mai spectaculos. Suedia a condus 2-0, dar dubla lui Lewandowski a adus egalarea în minutul 84. În al patrulea minut de prelungiri, Claesson a punctat pentru 3-2, iar nordicii acumulau 7 puncte şi încheiau pe primul loc în grupa E.

Ca jucător, Shevchenko a bătut Suedia. Ce va face ca antrenor?

Suedia nu e cea mai spectaculoasă echipă, dar e eficientă. Drept dovadă, e neînvinsă şi şi-a câştigat grupa. După trei ediţii de Euro în care a plecat acasă din faza grupelor, acum s-a calificat în optimi.

Situaţia e similară în cazul ucrainenilor, aflaţi la al treilea Campionat European. În 2012 şi 2016, nu au trecut de grupe. La ediţia din 2012, când Ucraina a fost gazdă, cele două s-au întâlnit în faza grupelor. Andeiy Shevchenko, antrenorul de acum, era autorul celor două goluri ale Ucrainei, care s-a impus cu 2-1. Prima reuşită a venit din pasa lui Yarmolenko, actualul căpitan al vecinilor de la nord.

Dintre jucătorii care au evoluat în acea partidă din 2012, Yarmolenko şi Pyatov, respectiv Lustig şi Granqvist, se află în loturi celor două echipe nouă ani mai târziu.

Echipele probabile în Suedia – Ucraina

Suedia (4-4-2): Olsen – Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinsson – S. Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg – Isak, Quaison. Antrenor: Janne Andersson.

Ucraina (4-3-3): Bushchan – Karavaev, Zabarnyi, Matviyenko, Mykolenko – Malinovskyi, Sydorchuk, Zinchenko – Yarmolenko, Yaremchuk, Tsygankov. Antrenor: Andriy Shevchenko.

Ucraineanul Popov este accidentat şi lipseşte la această partidă, iar colegul lui Zubkov e incert. Pentru sferturi, sunt în pericol suedezii Danielson, Lustig şi Olsson, respectiv Shaparenko şi Sydorchuk.


  • (P) Cotă SUPERBET pentru Suedia – Ucraina: 1,62 este cota pentru „PSF X”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: