News

Iubita jurnalistului Roman Protasevich a fost arestată la Minsk. Aceasta este cetățean rus

Iubita jurnalistului Roman Protasevich a fost reținută la Minsk, după deturnarea avionului. Ea are cetățenie rusă.
24.05.2021 | 14:23
Iubita jurnalistului Roman Protasevich a fost arestata la Minsk Aceasta este cetatean rus
ADVERTISEMENT

Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevich a fost și ea arestată în Belarus, la fel ca partenerul său, după deturnarea avionului în Minsk. Cei doi sunt reținuți de autorități, arată informațiile actuale.

Sofia Sapega, partenera lui Roman Protasevich a fost reținută

Femeia, în vârstă de 23 de ani, a fost reținută împreună cu iubitul său. Informația a fost dată de Universitatea Europeană de Ştiinţe Umane (EHU), unde fata învață.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aceeași instituție de învățământ a solicitat eliberarea imediată a acesteia, spunând că ea este reținute pe „motive închipuite și fără temei”.

„Sofia Sapega este un cetățean rus care studiază programul de drept internațional și dreptul Uniunii Europene la EHU. În timp ce se întorcea cu iubitul ei din vacanță, Sofia se pregătea pentru susținerea tezei sale de masterat la Vilnius”, se arată în declarația Universității Europeane de Ştiinţe Umane.

ADVERTISEMENT

Totodată, în același document se cere „asistență consulară imediată”, pentru că Sofia Sapega este de cetățenie rusă, iar universitatea cere intervenția autorităților ruse.

Aceasta este studentă la Drept și se afla în acel zbor pentru că avea programată susținerea lucrării de disertație, dar aceasta a fost arestată între timp, fiind o legătură directă cu jurnalistul opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko.

ADVERTISEMENT

Un avion comercial a fost deturnat pentru prinderea lui Roman Protasevich

Un avion al Ryan Air a fost deturnat de autoritățile din Minsk, în timp ce survola spațiul aerian al acestui oraș. Invocând o amenințare cu bombă, acestea au determinat avionul plin cu pasageri să coboare la Minsk, deși destinația finală era Vilnius, capitala Lituaniei.

Jurnalistul Roman Protasevich, în vârstă de 26 de ani, împreună cu iubita lui, dar și alți patru pasageri despre care se crede că sunt ofițeri sub acoperire au fost reținuți.

ADVERTISEMENT

Martorii de la bord spun că acesta se teme pentru viața sa. De altfel, el riscă să stea în închisoare 15 ani sau să primească pedeapsa cu moartea, care încă este aplicată în Belarus.

“Când s-a anunţat că vor ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje, a scos bagaje şi a încercat să împartă lucruri”, a declarat un pasager.

“Cred că a greşit. Erau o mulţime de oameni, astfel încât el să-mi poată da lucrurile mie sau altor pasageri şi nu iubitei sale care cred că a fost de asemenea arestată”, a mai declarat acesta.

ADVERTISEMENT