Iulian Cristea, fundașul central de bază al celor de la FCSB, are o pasiune mai puțin obișnuită. Jucătorul venit în Capitală de la Gaz Metan este un pasionat de creșterea porumbeilor voiajori. Deși este acum departe de casă, Cristea povestește despre pasiunea sa și dezvăluie o parte dintre secrete.
În ciuda faptului că este departe de Ardeal, Iulian Cristea nu uită de una dintre îndeletnicirile sale din perioada în care juca la Gaz Metan Mediaș.
Într-un interviu pentru unul dintre sponsorii celor de la FCSB, Cristea a explicat câteva dintre tainele care se află în spatele creșterii porumbeilor voiajori.
Cristea spune că și porumbeii, la fel ca fotbaliștii, au nevoie de antrenamente pentru a da randamentul scontat. Fundașul spune și ce condiții trebuie să îndeplinească un porumbel pentru a intra la expoziții.
”Distanța cea mai mare a unui porumbel, 1050 de km, până la Berlin. Cunosc acest lucru pentru că avem o asociație acolo. Mai mult, aceștia au un GPS pe picior și știm mereu unde sunt. Un porumbel ar trebui să aibă rezultate bune, clasări bune la etapele de zbor. Să facă normele, să intre la expoziția pe țară.
Un porumbel trebuie să fie antrenat pe rutele de zbor. Nu poți să-l iei din porumbar și să-l duci în Spania. Se pierde. Trebuie să fie pregătit pentru distanțe lungi. Nu-l poți băga la drumuri de 1000 de km dacă e antrenat pentru 100 de km.”, spune fotbalistul FCSB.
https://www.facebook.com/betano.romania/videos/139876150722975/
Întrebat dacă mănâncă produse din porumbel, Iulian Cristea spune că nu asta este misiunea activității sale.
”Nu am mâncat niciodată porumbei. Nu cresc pentru a-i mânca. Îi cresc ca voiajori. Îi duc în Germania. La mine e pasiune, nu câștig din porumbei. Grijă au părinții mei de ei. Eu sunt aici, la București.”
După ce se va retrage din fotbal, Cristea spune că va reveni la pasiunea sa de columbofil și va încerca să facă și bani din asta: ”La 40 de ani, când mă las de fotbal, o să vând și eu pe bani mulți”, mai spune jucătorul.
În 2019, FANATIK a realizat un reportaj la Mediaș chiar în mijlocul coliviilor celor 80 de porumbei voiajori.