Fotbal intern

Iulian Cristea, interviu exclusiv pentru FANATIK: „Mama mi-a făcut de ziua mea un tort cu Mirel Rădoi în culorile Stelei”

18.01.2019 | 23:34
Iulian Cristea interviu exclusiv pentru FANATIK Mama mia facut de ziua mea un tort cu Mirel Radoi in culorile Stelei
Iulian Cristea spune că este pregătit să facă pasul la o echipă mare, iar Bucureștiul nu-l sperie

Iulian Cristea, fundașul pe care Gigi Becali l-a convins să semneze cu FCSB când a intrat în ultimele șase luni de contract cu Gaz Metan Mediaș, a acordat un interviu exclusiv pentru FANATIK în cantonamentul ardelenilor din Antalya.

În prima parte a discuției, Cristea a vorbit despre prima întâlnire cu patronul roș-albaștrilor, despre speranța sa că transferul se va realiza în această iarnă, despre cum a ajuns să semneze cu FCSB. Fundașul de 24 de ani dezvăluie mai jos alte detalii mai puțin știute din viața și cariera sa, dar și din vestiarul Gazului antrenat până în decembrie de actualul tehnician de la FCSB, Mihai Teja.

Iulian Cristea, interviu exclusiv. Cum l-au întâmpinat colegii de la Gaz: „Ce cauți aici? Nu trebuia să fii la Steaua?”

Tu crezi că ești pregătit să faci pasul spre o echipă mare?

– Eu aș spune că da, acum rămâne de văzut. Am 24 de ani, vreau să mă bat și eu la campinat, să câștig titluri, trofee, tot ce se poate.

Care a fost cel mai frumos mesaj pe care l-ai primit după ce ai semnat cu FCSB?

– Cele pe care mi le-a transmis familia mea, apoi ale colegilor. Doar că ei se așteptau să merg din prima la Steaua, să nu mă mai întorc la pregătirile Gazului. Chiar mi-au zis când m-au văzut în ianuarie: „Tu ce cauți aici în vestiar? Nu trebuia să fii la Steaua?” Sunt toți băieți foarte buni și le doresc să prindă și ei transferurile pe care și le doresc.

„Nu știu Bucureștiul, dar nu mergeam în cluburi nici la Sibiu sau Cluj”

Familia spuneai că era foarte fericită…

– Da, mai ales fratele meu cu care vorbesc aproape tot timpul și prietena mea, care a așteptat cu sufletul la gură să semnez. Fratele meu a fost și el fotbalist, dar s-a lăsat înainte să termine junioratul. Iar prietena mă susține non-stop.

Iulian Cristea, interviu exclusiv pentru FANATIK
În holul hotelului din Antalya, Iulian Cristea așteaptă în fiecare zi vestea mutării la roș-albaștri

E pregătită și ea de mutarea în București?

– Eu zic că da. Tocmai a terminat și ea facultatea și aștepta să se înscrie la master la domeniul care-i place. Dar nu știe încă unde, pentru că nu știu nici eu dacă mai rămân la Mediaș până în vară sau merg la Steaua acum. Prietena va veni, normal, cu mine la București.

Știi ce înseamnă Bucureștiul?

– Nu, dar nu îmi fac probleme. Eu sunt o fire mai liniștită, nu îmi plac cluburile și viața de noapte. Sunt născut și crescut la Mediaș, dar nu am prea mers în cluburi nici aici, nici la Sibiu, nici la Cluj. Îmi place foarte mult să stau acasă, cu ai mei.

„Impresarii lui Olaru vor să-l ducă afară. La Dortmund sau la Aston Villa!”

Darius Olaru ar fi următorul care face pasul de la Mediaș la București?

– Nu știu ce să spun… Sunt coleg cu el de cameră de aproape doi ani și vorbim tot timpul despre aceste lucruri. Impresarii lui vor să-l ducă afară, tocmai am văzut că au fost la Londra să negocieze cu Aston Villa. Îi doresc să ajungă la mai bine. Dacă o fi Steaua, dacă o fi afară la Borussia Dortmund sau la Aston Villa, sau în altă parte, nu contează decât să-i fie lui ok.

„Teja are filozofia lui de joc și de antrenament. Vrea multă posesie!”

Ai vorbit cu Mihai Teja despre mutarea la FCSB?

– Am vorbit după ce a fost numit, dar nimic legat de Steaua. Doar urările de Sărbători la finalul anului trecut.

Contează că el e deja acolo și că ați lucrat ultimele șase luni împreună?

– Bineînțeles că e important acest lucru. Este un antrenor bun, care discută foarte mult cu jucătorii. Are filozofia lui de joc și de antrenament, vrea multă posesie. Mie mi-a plăcut să lucrez cu el, am făcut-o și la lotul de tineret. Ne-am înțeles foarte bine, sper să o facem și când ajung eu la Steaua.

„Idolul meu? Mirel Rădoi! Mama mi-a făcut de ziua mea un tort cu Rădoi în culorile Stelei!”

Echipă preferată, jucător preferat?

– Îmi place Barcelona, dar jucătorul preferat este Sergio Ramos de la Real Madrid. Îmi place totul la el. Îl urmăresc cum stă în teren, ce determinare are, cum pune piciorul la minge, cum anticipează fazele, cum se comportă în duelurile unu la unu.

Vreun idol român?

– Mirel Rădoi, clar! De când eram mic aveam o grămadă de tricouri cu el. Țin minte că mama mi-a făcut de ziua mea, la 12 sau la 13 ani, un tort cu Rădoi în culorile roș-albastre ale Stelei. Îmi mai plăcea foarte mult și Lucian Sănmărtean.

mirel radoi iulian cristea
Jucătorul Mirel Rădoi a fost idolul copilăriei lui Iulian Cristea. Acum Rădoi este calificat ca antrenor cu naționala de tineret la EURO 2019

„Visez la un turneu final cu naționala. Nu pot uita când mi s-a cântat imnul cu Serbia”

Pe ce post te simți mai bine: fundaș central sau mijlocaș defensiv?

– Începând de la juniori am jucat aproape în permanență și fundaș central, și mijlocaș. Nu aveam un post fix. De aceea și domnul Pustai, și Cristi Dulca m-au folosit acolo unde au avut mai multă nevoie de mine. Eu mă simt bine pe ambele posturi, nu fac diferența.

Care e visul tău ca fotbalist?

– Acum să ajung la Steaua și să câștig trofee, apoi să fac pasul la națională și la o echipă de afară. Iar ca totul să fie perfect, să prind și un turneu final cu echipa națională. Când joci pentru națională e cel mai frumos moment. Nu pot uita când mi s-a cântat imnul la meciul cu Serbia de la tineret! Era Mihai Teja antrenor!

  • 24 de ani a împlinit pe 17 iulie 2018 fundașul de 1,85 metri născut la Mediaș
  • 750.000 de euro este cota actuală a lui Iulian Cristea
  • 5 luni a fost împrumutat Cristea de la Gaz Metan Mediaș la Metalurgistul Cugir, între 1 februarie și 30 iunie 2014
  • 2 goluri în 18 meciuri a marcat Iulian Cristea în actualul sezon pentru medieșeni: contra Craiovei (3-2) acasă și în victoria afară la Sepsi (2-1)