News

Iulian Fota, demis din funcția de secretar de stat în MAE. ”Caz simplu, fără conotație politică”

Iulian Fota a fost demis din funcția de secretar de stat în MAE, însă anunță că această demitere nu avut nicio conotație politică.
21.02.2024 | 13:58
Iulian Fota demis din functia de secretar de stat in MAE Caz simplu fara conotatie politica
Iulian Fota, demis din funcția de secretar de stat în MAE. ”Caz simplu, fără conotație politică”
ADVERTISEMENT

Iulian Fota a negat, de asemenea, că ar fi primit un post de ambasador, în schimbul funcției de secretar de stat în MAE. Despre actualul ministru de externe Luminița-Teodora Odobescu, Iulian Fota a avut doar cuvinte de laudă și spune că plecarea sa din funcție s-a produs pur și simplu din cauza viziunilor ”foarte diferite”.

Iulian Fota, demis din funcția de secretar de stat în MAE

”Este un caz simplu, fără nici o conotație politică. O simplă tranșare de situație în cazul a două viziuni foarte diferite. Eu cred că MAE trebuie condus partenerial, prin respect reciproc și bună înțelegere. Asta nu-i știrbește ministrului de externe nici autoritatea, nici prestigiul.

ADVERTISEMENT

Ba dimpotrivă. Forța unui om inteligent crește când se înconjoară de oameni competenți. În plus, MAE este al României, deci noi toți trebuie să ne servim țara având cât mai bine grijă de această atât de importantă instituție. Mai ales în acest an critic. Fiind concediat, e clar că alții au altă părere și și-au impus voința prin forța prerogativelor deținute”, a transmis Iulian Fota pe Facebook.

Pentru cei care cred că Iulian Fota a fost ”executat politic”, diplomatul transmite că nici premierul Marcel Ciolacu, nici liderul PNL Nicolae Ciucă, nu au avut niciun cuvânt de spus în această demitere. Mai mult, cei din PNL ar fi mulțumiți de ”prestația” lui Iulian Fota din perioada cât a ocupat funcția de secretar de stat.

ADVERTISEMENT

”Premierul nu a jucat vreun rol, dincolo de semnarea deciziei, conform fișei postului. Nu vedem situația României la fel, dar nu am ce să-i reproșez în relația cu mine. Decizia concedierii mele nu vine de la domnia sa. Și eu procedam la fel, cât timp un ministru este mai aproape de domnia sa. Și nu este nici o chestie de partid, PNL fiind mulțumit de prestația mea.

În definitiv, lucrurile bune pe care le-am făcut se datorează și sprijinului primit de la partid”, a completat Iulian Fota. În concluzie, fostul secretar de stat le cere urmăritorilor săi de pe Facebook să nu facă prea mult caz și să accepte această veste desprinsă dintr-un tablou ”banal și foarte românesc”.

ADVERTISEMENT

Cine este Iulian Fota, fostul secretar de stat în MAE

”Cam ăsta este tabloul, banal și foarte românesc. Nu am cerut eu să vin la MAE, nu am cerut nici să plec. O fac cu fruntea sus, lăsând în spate realizări colective extrem de importante pentru securitatea națională a României. Aș fi apreciat, dacă tot am făcut treaba bună, să nu fiu umilit la plecare.

Dar atât s-a putut. Voi continua să fiu loial Țării mele și să o servesc bine acolo unde viața mă va duce. Noi să fim sănătoși”, a concluzionat Iulian Fota. Știripesurse scria în urmă cu 24 de ore că Iulian Fota ar fi demis la pachet cu directorul APIA, Ionuț Lupu, într-o negociere la sânge între PSD și PNL pentru funcții.

ADVERTISEMENT

Iulian Fota a ocupat în perioada 2009 – 2014 funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională, în timpul administrației Băsescu. A mai fost director al Colegiului Național de Apărare (2005 – 2009), director al Colegiului Național de Informații (2016 – 2020) și director general al Institutului Diplomatic Român.

ADVERTISEMENT