News

„Nimic iminent în perspectiva unui război cu Rusia!” Un expert în probleme de securitate ne liniștește înaintea ședinței CSAT

Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru mâine CSAT, în vederea analizării situației de la granița ruso-ucrainiană, dar nu există date clare referitoare la începutul posibilului război
25.01.2022 | 18:59
Nimic iminent in perspectiva unui razboi cu Rusia Un expert in probleme de securitate ne linisteste inaintea sedintei CSAT
ADVERTISEMENT

Expertul în probleme de securitate Iulian Fota a comentat negocierile dintre NATO și Rusia, în contextul în care, la București, miercuri va avea loc ședința CSAT.

Spectrul războiului planează peste Europa. Informațiile se succed cu rapiditate dar, în opinia fostului consilier prezidențial pe probleme de securitate Iulian Fota, deși justificate, temerile referitoare la iminența unui viitor conflict militar nu trebuie exagerate, existând în acest sens chiar riscul de a servi, involuntar, interesele Rusiei.

ADVERTISEMENT

„Trebuie spus foarte clar că încă nu este nimic iminent în ceea ce privește posibilitatea unui război. Nu avem date care să arate, în acest moment, că ceva iminent, grav, chiar catastrofal, s-ar putea petrece în următoarele zile, ca să fi reclamat un CSAT de urgență”, a declarat Iulian Fota, în exclusivitate pentru FANATIK.

„Este doar o isterie mediatică și poate tactica unor adversari politici, de a azvârli cu pietre în Cotroceni. Am putea înțelege acest fenomen, dar este nedemn, fiind vorba despre un moment în care noi ar trebui să strângem rândurile, în contextul unei perioade atât de complicate, nu să ne păruim între noi”, a argumentat expertul în chestiuni legate de securitate.

ADVERTISEMENT
Iulian Fota
Expertul în probleme de securitate Iulian Fota (sursa facebook.com)

Iulian Fota: „Timp de un an, Rusia a pus presiune pe Ucraina și pe Occident. În acest timp, au existat patru ședințe CSAT!”

Interlocutorul nostru este de părere că problema existentă la granița ruso-ucrainiană este complicată de aproape un an, mai exact din lunile februarie-martie, anul trecut, de când Federația Rusă a masat primele trupe în zonă.

„Timp de un an, Rusia a pus presiune pe Ucraina și pe Occident. În decursul acestei perioade, au existat patru ședințe ale CSAT. Au fost făcute multiple analize la nivel instituțional, corelări între Președinție, Guvern și celelalte instituții. Așadar, este firesc și normal ca miercuri să se întrunească CSAT-ul și nu mai devreme”, este de părere intervievatul nostru.

ADVERTISEMENT

În toată această perioadă, discuțiile dintre cele două părți se derulează conform unui plan comun. Este dificil de presupus care va fi deznodământul, însă fostul consilier prezidențial s-a declarat optimist în privința evitării unui conflict militar.

„Mă aștept ca, în perioada următoare, negocierile să continue. După părerea mea, la Geneva s-a petrecut un nou moment important, care a mai adus un pic de relaxare, cel puțin din punct de vedere diplomatic, în relația dintre SUA și Rusia. Presa internațională a subliniat faptul că ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, nu a avut o abordare conflictuală, și deja știm că va mai urma o rundă de negocieri”, a explicat Iulian Fota.

ADVERTISEMENT

După părerea partenerului nostru de dialog, nu este cazul să ne așteptăm la o rezolvare rapidă a situației, chiar și în condițiile în care există speranțe pentru un succes de natură diplomatică.

„De asemenea, știm că americanii vor oferi rușilor un răspuns în scris, ceea ce iarăși reprezintă o încercare de creștere a încrederii și de detensionare a relațiilor bilaterale. Așadar, avem de a face cu o serie de negocieri serioase, care se mențin în prima linie și, din acest motiv, continui să cred că, pentru următoarele zile și chiar săptămâni, planul principal pe care trebuie să-l urmărim este cel diplomatic”, ne-a declarat Iulian Fota.

Serghei Lavrov
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov (sursa hepta.ro)

Pericolul conflictului militar rămâne, dar negocierile progresează

Tratativele purtate între cele două părți, NATO și Federația Rusă, par să dea roade, deși poate fi remarcată, cu ușurință, o anumită ostilitate din partea Kremlinului. Chiar și în aceste condiții, important este dialogul, chiar dacă spectrul escaladării unui conflict militar rămâne. Acest aspect a fost remarcat și de intervievatul nostru.

„Posibilitatea războiului rămâne, însă, deschisă. Oficialii de la Casa Albă au afirmat, pe bună dreptate, că acest conflict este posibil oricând. Rusia poate intra în Ucraina în orice moment, dar, după părerea mea, în acest moment, acest lucru este mai puțin posibil ca acum două-trei săptămâni”, a precizat Iulian Fota.

Expertul în probleme de securitate a detaliat: „Sincer, atunci când Moscova afirmă că nu dorește să atace Ucraina, eu unul o cred! Dar situația este complicată și nu se va lămuri cu una, cu două”.

Directorul general al Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, susține că procesul de clarificare a problemei, care în momentul de față este prezentat cu eticheta construcției unei noi arhitecturi de securitate europeană, va dura, dar, în acest moment, senzația este că lucrurile s-au mișcat înspre o zonă pozitivă.

„Am pornit de la probabilitatea ridicată a unui război și am ajuns la probabilitatea mai ridicată a consolidării procesului diplomatic, de negocieri”, a explicat interlocutorul nostru.

Forțele NATO
România și Bulgaria așteaptă un nou ajutor militar al NATO (sursa hepta.ro)

Trupe suplimentare NATO, așteptate în România, în situația unui război

Pe de altă parte, așa cum a relevat FANATIK, în zonă tensiunile cresc, iar manevrele militare din Marea Baltică sunt un argument plauzibil în acest sens. Se fac, totuși, eforturi diplomatice pentru dezamorsarea conflictului, iar acest lucru îl determină pe interlocutorul nostru să rămână optimist.

„Acest fenomen trebuie salutat, cel puțin din această privință. Drept dovadă că lucrurile se așează pe un făgaș bun, trebuie remarcat faptul că deja avem declarații tranșante venite din partea a cel puțin doi lideri, cel american și cel francez”, a continuat Iulian Fota.

De altfel, referindu-se la aliații țării noastre din Alianța Nord Atlantică, expertul în chestiuni legate de securitate a specificat: „Aceștia afirmă că, în cazul în care Rusia va ataca Ucraina, SUA și Franța, sub egida NATO, vor trimite trupe suplimentare în mai multe țări, printre care și România. Franța a subliniat doar România, în timp ce lista americanilor a fost mai lungă”.

Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis (sursa hepta.ro)

Președintele Iohannis, inspirat în privința creșterii bugetului Armatei

Este, însă, extrem de important și felul în care România este capabilă să gestioneze singură o asemenea stare de fapt. Iulian Fota a reamintit, în acest sens, efectul benefic pe care l-a avut inițiativa șefului Statului, care a propus, încă din anul 2017, acordarea a 2% din PIB pentru modernizarea Armatei.

„Președintele Klaus Iohannis a luat o decizie foarte inspirată în privința acelui 2% oferit forțelor militare, care se dovedește acum foarte important”, a considerat fostul consilier prezidențial.

„La vremea respectivă, în mod populist și demagogic, foarte multă lume a criticat decizia președintelui, în sensul în care am lua banii de la gurile copiilor, uitându-se că mai rămân 98% din buget, bani care ar trebui să fie bine administrați”, este de părere Iulian Fota.

Semnele de întrebare privind relația Rusia – Occident

Revenind, însă, la dialogul dintre SUA și Rusia, am încercat să aflăm care sunt, exact, palierele pe care se poartă discuțiile, dincolo de amănuntele „oficiale”, preluate de mass-media.

Iulian Fota a reamintit că negocierile între cele două tabere cuprind aspecte multiple, începând cu problema eventualei aderări a Ucrainei la NATO.

„Până la urmă, este vorba despre viitorul relațiilor dintre Rusia și Occident, dacă această relație va fi una de mai multă înțelegere și de cooperare sau vom afla dacă situația va rămâne, în continuare, una tensionată, conflictuală, care, evident, în acest moment nu exclude nici scenariul de război”, a precizat directorul general al Institutului Diplomatic Român.

Mircea Geoană Jake Sullivan Jens Stoltenberg
Mircea Geoană, alături de oficialii NATO Jake Sullivan și Jens Stoltenberg (sursa hepta.ro)

Mircea Geoană a subliniat că retragerea NATO din România și Bulgaria este inacceptabilă

S-a discutat foarte mult referitor la pretențiile Moscovei ca NATO să-și retragă trupele din România și din Bulgaria. În replică, secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, a avut o reacție fermă.

„Sunt lucruri pur și simplu inacceptabile. Aceste propuneri repetate ale Federației Ruse au fost făcute cu privire la retragerea trupelor NATO din statele de pe flancul estic, mai recent fiind nominalizate România și Bulgaria și la interzicerea prin veto a eventualei decizii suverane a Ucrainei de a se alătura NATO”, a declarat secretarul general adjunct al Alianței Nord Atlantice, citat de FANATIK.

L-am rugat pe Iulian Fota să comenteze și acest aspect atât de mediatizat, al pretențiilor Moscovei referitoare la prezența trupelor NATO pe teritoriul țării noastre.

„Încă de la primele întâlniri, prin vocea secretarului general, a președintelui SUA și prin a altor demnitari europeni, s-a afirmat clar că nu se pune problema retragerii trupelor din România și din Bulgaria. Acest aspect nu este negociabil”, a subliniat și directorul Institutului Diplomatic Român.

Avertismentul final: „Putem face, fără să vrem, jocul Rusiei!”

În plus, fostul consilier prezidențial este de părere că distorsionarea discuțiilor purtate la nivel înalt pe marginea negocierilor dintre NATO și Moscova pot avea efecte periculoase. Mai mult, efectul nefast ar putea fi sporit, în contextul în care România este reprezentată, la vârful conducerii NATO, de Mircea Geoană.

„Trebuie să fim foarte atenți, pentru că dacă cumva luăm mai mult în calcul declarațiile rușilor și suntem „mai” la curent cu acestea, putem face, fără să ne dorim acest lucru, jocul Rusiei. Asta în condițiile în care printre înalții oficiali ai NATO se află și un român, Mircea Geoană”, a încheiat Iulian Fota.

Reamintim că, în data de 17 iulie 2019, Mircea Geoană a fost numit în funcția de adjunct al secretarului general al NATO, la propunerea lui Jens Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei și actualul secretar general al Alianței Nord Atlantice, aflat în această funcție din anul 2014.

ADVERTISEMENT