News

Iulian Iancu, anunț sumbru. Cu cât va crește factura la energie electrică din octombrie

Iulian Iancu, fostul președinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, a oferit un anunț sumbru vineri, la Antena 3, explicând cât de mult va crește prețul curentului electric din luna octombrie.
27.08.2021 | 21:52
Iulian Iancu anunt sumbru Cu cat va creste factura la energie electrica din octombrie
ADVERTISEMENT

Mihai Tudose, fostul prim-ministru, a declarat joi că faptul că va crește semnificativ prețul la energie electrică va influența puternic industria românească, prevestind un scenariu sumbru pentru sectorul de producție.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Ministrul Energiei anticipa o creștere a prețului de 30% la energia electrică, deși prognozele din acest moment arată scumpiri mult mai mari.

ADVERTISEMENT

Iulian Iancu, anunț sumbru. Cu cât va crește factura la energie electrică

“Acest preț (n.red. cel cu care a cumpărat Electrica energia electrică) îl putem considera o creștere de 100% în factura consumatorului casnic și 80% la consumatorul industrial începând cu luna octombrie. 

Suntem într-o situație dramatică și nu știu de ce nu se intervine la cel mai înalt nivel în stat. Această influență se duce în facturile pe care le vedem astăzi acasă, în decizia Primăriei Generale de a sista orice debranșare de la sistemul de încălzire.

ADVERTISEMENT

33% din populația României se încălzește cu gaze naturale, iar de la 1 octombrie nouă ni se prevede o creștere a facturilor cu 60-100%, în timp ce în Europa se prevede o scădere a facturii.

Acest lucru ar trebui să ne pună pe gânduri. În acest an nu știu cum nu a observat că unii dintre producătorii români cu 10%. Unul dintre producătorii din România de gaze naturale și-a redus producția cu 10% anul acesta.

ADVERTISEMENT

Crește prețul pâinii, tablei, oțelului, a tuturor produselor din economia românească și noi ne mărim deficitul comercial, care astăzi este la 10%, iar prognozele spun că vom merge la 30%. Noi vom plăti locurile de muncă ale celorlaltor state.

Se va pune în funcțiune conducta Nord Stream 2 care va duce importul de gaze de la 60 de miliarde la 120 de miliarde, în vest va fi un exces de ofertă, ca atare va scădea prețul, în timp ce economia noastră este împovărată.

ADVERTISEMENT

Guvernul trebuie să intervină fiscal și să pună limită de preț, acest lucru se întâmplă pe o perioadă de criză, măsura va duce imediat la o colectare la buget. Dacă ei vor defini acum 400.000 de vulnerabili dintr-un total de 7 milioane de consumatori ce am rezolvat?”, a declarat Iulian Iancu, fost președinte al Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților

ADVERTISEMENT