Fotbal intern

Iuliu Mureşan, interviu eveniment: “CFR Cluj, cu mine, a ajuns în primăvara europeană din Champions League, nu Europa League. E un pic de diferenţă, nu?” EXCLUSIV

26.02.2020 | 23:57
Iuliu Muresan interviu eveniment CFR Cluj cu mine a ajuns in primavara europeana din Champions League nu Europa League E un pic de diferenta nu EXCLUSIV
Iuliu Mureşan, interviu eveniment CFR Cluj, cu mine, a ajuns în primăvara europeană din Champions League, nu Europa League. E un pic de diferenţă, nu EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Iuliu Mureșan e un om punctual. Imediat după micul dejun, ne vedem în holul hotelului Alhaurin Vacaciones, unde Hermannstadt a fost cazată timp de două săptămâni pentru cantonamentul de pregătire din Spania. O pisică mai puturoasă decât media felină ocupă canapeaua de vizavi, noi ne așezăm la vreo 10 metri să nu-i deranjăm somnul și torsul de regină.

Alhaurin el Grande este o localitate în munți, 270 de metri totuși, situată cam la 45 de kilometri de plajele de la Marbella. Doar liniște de jur împrejur, dar este exact ce au căutat Iuliu Mureșan, Răzvan Zamfir, Vasile Miriuță și jucătorii Sibiului.

ADVERTISEMENT

Doctorul Mureșan și regretul etern: plânge după CFR!

„E senzațional aici! Avem terenul de antrenament vizavi, este cea mai bună iarbă pe care am văzut-o. Suntem singura echipă, nu ne deranjează nimeni, folosim totul când și cât avem nevoie”, povestește Iuliu Mureșan înainte să plonjăm în întrebări.

Doctorul arată bine, vorbește egal cum îl știm, povestește despre echipa sa actuală, despre cei 17 ani petrecuți ca președinte la CFR Cluj, despre Neluțu Varga, despre tot. Regretul i se simte parcă la fiecare cuvânt: plânge și acum după CFR! Viața lui.

ADVERTISEMENT

„E mult mai greu decât mă așteptam în play-out față de play-off”

E mai multă adrenalină la o echipă ca Sibiul care se bate la retrogradare decât la CFR Cluj, care luptă pentru titlu?

– E destulă adrenalină și la Hermannstadt, pentru că e foarte greu să lupți în play-out. Sigur, e altă adrenalină și altă stare de spirit când ești în play-off, la CFR, și te bați pentru câștigarea campionatului.

ADVERTISEMENT

Vă consumă mai mult situația de la Hermannstadt?

– Am experiență bogată, dar nu e ușor deloc. Fac față la orice fel de stres, dar e mult mai greu poate decât mă așteptam.

„Nici nu mă gândesc la retrogradare! Am făcut echipă bună anul ăsta”

Care sunt șansele Sibiului de a se salva de la retrogradare?

– Eu nici nu mă gândesc la retrogradare, pentru că am făcut o echipă bună, am întărit-o, am adus alt nivel de jucători față de sezonul trecut. Iar acest lucru se vede în exprimarea de pe teren. Am făcut schimbări mari în comparație cu campionatul anterior când am reușit să ne salvăm la ultima secundă.

ADVERTISEMENT

De ce l-ați readus pe Vasile Miriuță?

– Pentru mine, personal, este a patra oară când lucrez cu Vasile Miriuță, a doua oară la Hermannstadt. Este un antrenor foarte bun pentru noi, este tonic, pozitiv, încrezător și mobilizator. Știe foarte bine să transmită la echipă toate aceste lucruri, starea lui de spirit este bună întotdeauna.

„Vasile Miriuță a plecat de la CFR Cluj pentru că își găsise echipă, nu l-am dat eu afară”

Ce relație aveți cu Miriuță? În vară s-a speculat că l-ați dat, practic, afară…

– Ai spus foarte bine că s-a speculat. Nu este adevărat, dar m-am obișnuit să se spună când pleacă un antrenor care a lucrat cu mine că au fost tensiuni între noi. Eu am rămas în relații bune și foarte bune cu toți antrenorii cu care am colaborat. Cel mai simplu pentru mulți este să spună că respectivul este în conflict cu Iuliu Mureșan.

La ultimul mandat împreună, la CFR Cluj, Miriuță era la Budapesta, făcuse pregătirile și transferurile pentru noul sezon cu dumneavoastră, apoi l-ați sunat într-o dimineață și l-ați anunțat că e demis…

– Atunci a fost o altă situație, el și-a găsit echipă și a vrut să plece… A venit Dan Petrescu, iar schimbarea a fost benefică pentru CFR Cluj. Și, repet, Miriuță își găsise echipă, iar noi am rămas în contact… Plus că, sincer, dacă erau ceva tensiuni între noi, am mai fi colaborat de patru ori?

„I-am spus din start lui Eugen Neagoe că nu schimb mulți jucători. Doar doi-trei, ceea ce am și făcut. Atunci a plecat!”

De ce a plecat Eugen Neagoe de la Sibiu acum câteva săptămâni?

– Eu nu înțeleg nici acum sută la sută decizia asta a lui. A venit, a văzut echipa înainte, a văzut niște meciuri, ne știa potențialul și a preluat banca tehnică. După un timp, a început să spună că lotul nu e corespunzător, că trebuie să schimbăm foarte mulți jucători, ceea ce nu era deloc în regulă. Din start i-am spus, la discuția la care am fost fără proprietarii clubului, că nu se poate face așa ceva. O schimbare atât de masivă în lot iarna. El a insistat, mi-a cerut să-i fac întâlnire și cu acționarii cei mai importanți ai Sibiului, i-am făcut, le-a spus și lor același lucru.

Câți jucători noi a cerut?

– Foarte mulți, nu mai contează. Eu i-am spus că aducem doi-trei jucători, pentru că nici nu avem nevoie de mai mulți. Ceea ce s-a și întâmplat acum, pentru că am făcut doar trei transferuri: Dobrosavlevici, Tiago Almeida și Adrian Bălan. Eugen Neagoe nu a acceptat și a plecat… Deci el a plecat, nu clubul l-a dat afară.

„Am vrut să-l aduc pe Toni Conceicao, dar era în discuții avansate cu naționala Camerunului”

Costel Enache a fost un pariu pierdut pentru Iuliu Mureșan?

– Din punctul meu de vedere, da. E un băiat bun, un antrenor care face antrenamente plăcute și comunică foarte bine cu toți cei din jur. Dar echipa lua foarte multe goluri și am pierdut multe meciuri. Acestea sunt motivele pentru care ne-am despărțit de Costel Enache.

În vară, înainte de venirea lui Enache, ați negociat și cu Toni Conceicao…

– E adevărat că m-am gândit la el, mai ales că era liber de contract. Am și vorbit, dar era în discuții avansate cu naționala Camerunului și cu încă o echipă de club. El a fost fair-play și mi-a spus cum stă treaba. Mi-a transmis că dacă în două-trei săptămâni nu se concretizează niciuna dintre discuții, vine la Hermannstadt. Dar a ales naționala Camerunului.

„Am plecat de la CFR Cluj pentru că veniseră multe personaje noi și nu mă mai simțeam bine”

Iuliu Mureșan de ce a plecat de la CFR Cluj?

– Pentru că nu m-am mai simțit bine acolo! Au venit foarte multe personaje noi la CFR și am simțit așa, o incompatibilitate, astfel că am luat decizia de a renunța. Plus că a mai fost o conjunctură. Aveam un contract de management al clubului făcut pe un an, apoi s-a prelungit pe încă un an, iar cu două săptămâni înainte să expire am plecat. Era, deci, simplu din punct de vedere administrativ. Oricum mi se termina contractul în două săptămâni!

Nu v-a dat afară Neluțu Varga?

– Nu s-a pus așa problema. Eu mi-am dat singur demisia, apropo și de terminarea contractului și situația pe care ți-am povestit-o.

Se întâmpla pe 1 octombrie 2018, cu o zi înainte de meciul de la Cluj cu Craiova…

– Da, era într-o duminică, meciul a fost luni. Am avut duminică seara o discuție la mine acasă cu o persoană din conducere…

Marian Băgăcean…

– … nu mai contează. A mai fost cineva… Și le-am transmis că-mi dau demisia.

„Nici nu am mai intrat în biroul meu de când mi-am dat demisia, iar la stadion am ajuns o singură dată, în loja oaspeților. Ciudat sentiment”

Dar nu ați mai fost la birou ca să depuneți hârtia de demisie…

– Personal, nu am mai intrat în biroul meu de atunci, din octombrie 2018… Și nici nu am mai mers la stadion din acel moment…

La niciun meci al CFR-ului?

– La niciunul! Ba nu, greșesc, am fost ca oaspete, la CFR Cluj – Hermannstadt… M-am simțit tare ciudat, totul a fost ciudat, pentru că am lucrat 17 ani și jumătate acolo… A fost ciudat, dar mi-a fost totuși bine pentru că spectatorii m-au primit cu multă căldură. Și cei din tribune, și personalul de la stadion. Am stat în loja oaspeților, care, paradoxal față de alte stadioane, e mai mare, mai spațioasă și mai primitoare decât a gazdelor. Aici au venit 5-6 persoane din conducerea CFR-ului care au vrut să mă vadă și să mă pupe… A fost prima dată când am stat în loja oaspeților la stadionul pe care l-am văzut ridicat în mandatul meu. Ciudat sentiment, dar și normal pe undeva…

„Sunt convins că în cel mai scurt timp CFR va depăși UTA și de va deveni campioana provinciei”

Ce relație ați avut și cum vă înțelegeți acum cu patronul Neluțu Varga?

– Ne sunăm, ne dăm mesaje, vorbim destul de des, suntem în relații normale, zic eu. Nu suntem în relații de dușmănie cum ar crede unii, pentru că nu avem de ce.

Credeți că Varga face la CFR în ultimul timp mai multe decât ați făcut dumneavoastră?

– Nu am cum să nu apreciez ceea ce face Neluțu la CFR, el și echipa lui. Este o echipă numeroasă, într-adevăr, dar asta este opțiunea lor. Au luat deja două titluri la rând, este un lucru deosebit, iar un merit mare îi aparține lui Dan Petrescu. Apoi, faptul că l-au adus pe Dan Petrescu și că au reușit să-l și țină pe Dan Petrescu este și mai important. Sunt convins că vor câștiga și acest campionat, al treilea titlu consecutiv. Iar în cel mai scurt timp vor depăși UTA la numărul de titluri și CFR va deveni campioana provinciei (n.r. – CFR are acum 5 titluri, iar UTA are 6)

„S-au mai făcut transferuri la CFR, dar titularii au cam rămas cei aduși de mine și de Răzvan Zamfir😊”

E echipa actuală a CFR-ului mai bună decât a lăsat-o Iuliu Mureșan în toamna lui 2018?

– Nu cred că-i mai bună valoric, e pe acolo. Vreau să subliniez faptul că șapte, poate opt dintre titularii din actuala campanie europeană sunt jucători aduși de mine și de Răzvan Zamfir. Sigur că s-au mai făcut transferuri, dar titularii au cam rămas tot cei pe care i-am adus noi… Ca să nu mai vorbesc despre Deac, pe care l-am adus și l-am readus, despre Omrani, despre Camora, despre Culio…

V-ați fi așteptat la această calificare a CFR-ului în primăvara europeană?

– Este o performanță foarte frumoasă, să recunoaștem… Dar să nu uităm că și cu Iuliu Mureșan CFR a ajuns în primăvara europeană, dar din Champions League, nu din Europa League. E un pic de diferență, spun eu… Și chiar cred că a noastră a fost mai prețioasă, pentru că am jucat grupe de Champions League, cu Manchester United, cu Galatasay… Parcă e altceva, nu?

„CFR are acum mai mulți bani decât a avut în perioada cu mine și cu Paszkany”

Se simte puțină ironie la ce spuneți…

– Nu e vorba de așa ceva. Eu mă bucur pentru ei și mie CFR îmi va rămâne tot timpul în suflet. Este echipa cu care am început fotbalul și o să-i fiu fan întotdeauna, exceptând partidele în care-i voi fi adversar.

Are CFR Cluj în acest moment mai mulți bani decât în perioada cu Paszkany și Mureșan?

– Cred că da. Au mai mulți bani decât am avut noi la început. Apoi au fost probleme și la noi, insolvența despre care se știe, dar să nu uităm că am scos-o la capăt și atunci. În insolvență fiind, am terminat cu CFR Cluj pe locul 4 și am câștigat Cupa României după o finală cu Dinamo la București.

  • 10 este locul pe care-l ocupa Hermannstadt în pauza de iarnă, după disputarea a 22 de etape din actualul campionat: 23 de puncte din 5 victorii și 8 remize, golaveraj 21-36
  • 96 este minutul în care Sibiul antrenat vara trecută de Vasile Miriuță marca, prin Lendric, golul victoriei cu Dunărea Călărași, îi retrograda pe ialomițeni și prindea barajul la potou. Baraj câștigat în dublă manșă cu U Cluj!

„Eugen Neagoe este un antrenor foarte bun, bine pregătit, a schimbat jocul echipei și s-a văzut în rezultatele din ultimele etape. Am făcut puncte cu el, am avut victorii consecutive cu el și chiar nu înțeleg de ce a plecat de la Hermannstadt. Poate nu i-au plăcut condițiile pe care le-a găsit la noi”

„Dacă se semnează contractul cu Tesla, CFR nu va mai avea concurent în România mulți ani de acum înainte”

Ce fel de personaj este Neluțu Varga în particular?

– Nu vă pot spune prea multe, pentru că nu ar fi corect. E un om cu un suflet foarte bun, un sufletist. Are grijă de echipă și e băiat bun. E sensibil la ceilalți, la problemele și nevoile persoanelor din jur. Asta e marea lui calitate. Mai are și el momentele lui, te mai poți supăra pe el, dar în principal pot spune că are un suflet bun.

E o lovitură pentru Varga și pentru CFR preconizatul contract de sponsorizare cu Tesla?

– Să vedem deocamdată dacă se semnează acel contract și ce conține. Eu m-aș bucura să se semneze și clubul să aibă o stabilitate financiară și mai mare, dar să mai așteptăm. Dacă se semnează, la cifrele acelea, CFR nu va mai avea mulți ani de acum înainte concurent în România.

Se vorbește de un contract pe trei ani, 7 milioane de euro în primul an, 9 în al doilea, 11 în al treilea…

– Nu am detalii vizavi de cifre, ei știu, dar la sumele pe care le-am citit va continua performanța la CFR Cluj, ba va și crește nivelul. Așa ar fi normal. Dar să așteptăm conferința de presă de prezentare.

„Alex Chipciu poate fi un înlocuitor al lui Culio. E un jucător pe stilul CFR-ului”

Va putea fi înlocuit Culio în viitorul apropiat?

– Culio conta foarte mult în vestiar, dar mai sunt și alți lideri la echipă. Ciprian Deac e un tip foarte respectat și un exemplu foarte bun pentru ceilalți, apoi Camora… Eu îl văd și pe Burcă într-un timp foarte scurt unul dintre liderii vestiarului. Dan Petrescu l-a vrut de la început, de când eram eu acolo, dar nu l-am putut aduce atunci. Acum Burcă a venit la CFR, a ajuns și la echipa națională, a confirmat, are personalitate. CFR formează un grup foarte puternic și foarte unit.

Cum comentați aducerea lui Alex Chipciu?

– E o lovitură importantă pentru echipă… Eu îl consider un jucător pe stilul CFR-ului… Uite, și el poate fi un lider, are mentalitate și personalitate foarte mari și chiar poate fi un înlocuitor al lui Culio. Chipciu este un transfer foarte bun făcut de CFR, poate este transferul iernii în Liga 1. El la CFR și Nistor la Craiova…

„CFR este candidata la titlu, iar FCSB e principala contracandidată!”

Credeți că Țucudean va rezista să mai joace sau retragerea sa este foarte aproape?

– Deocamdată e bine, a reînceput antrenamentele. Dacă va fi repus pe picioare din punct de vedere fizic și nu va mai avea probleme, atunci va fi iar golgheter și va ajuta CFR să ia iar titlul. De fapt, și fără Țucudean, CFR va lua campionatul, dar cu George le va fi mult mai ușor. El dă gol din orice poziție, trebuie doar să ajungă mingea la el. Nu cred că se pune problema ca el să se retragă.

Își va reveni până la meciul naționalei cu Islanda?

– Nu știu sincer ce să spun, dar trebuie să ținem cont că pentru el a fost o perioadă cam lungă de pauză. Dar sigur va ajuta CFR în campionat.

CFR – FCSB, aceasta e lupta la titlu?

– Așa arată situația acum. Se poate întâmpla orice, dar CFR este o echipă foarte greu de bătut în acest moment de către orice formație din Liga 1. CFR este candidata la titlu, iar FCSB e principala contracandidată!

„Pițurcă și Neagoe au cerut aceleași lucruri și au plecat din același motiv. Doar sunt rude, nu?”

Cum vedeți Craiova după plecarea lui Victor Pițurcă?

– Pe Craiova nu o văd luptând la titlu anul acesta. Are jucători buni, o tribună fantastică, suporteri care te obligă să fii campion, dar se întâmplă ceva acolo la care nu am explicații. Poate din prea mult spirit…

V-a surprins plecarea lui Pițurcă?

– A semănat puțin această plecare cu a lui Eugen Neagoe de la noi. Și Neagoe a declarat că, dacă nu i se aduc jucători, pleacă, la fel Piți a cerut cinci jucători ca să ia campionatul, altfel pleacă. Și au plecat amândoi…

Doar sunt rude, nu?

– Da, sunt rude, dar nu știu ce să zic… Poate să fie o coincidență, poate nu… Poate faptul că judecă și văd la fel fotbalul, ei lucrând mult timp împreună. Amândoi au cerut aceleași lucruri și au plecat din același motiv, nemulțumiți de valoarea scăzută a lotului propriu.

„Obiectivul meu e să terminăm pe locul 9, pentru că pe 8 e foarte greu”

Cine credeți că intră în play-off?

– Pe cinci dintre echipe aș fi sigur, anume CFR, FCSB, Astra, Viitorul și Craiova, apoi cred că va fi o luptă între Gaz Metan Mediaș și Botoșani. Aici aș înclina puțin spre Botoșani.

Sibiul ce speră de la partea a doua a campionatului?

– Ne luptăm să ținem sub noi echipele care sunt și acum acolo. Apoi ne vom bate cu Dinamo și Sepsi, care sunt mai sus, iar noi vom încerca să mai urcăm. Obiectivul ar fi să fim pe locul 9, pentru că e foarte greu să ajungem pe 8.

„La naționala de tineret mi-a plăcut că am văzut 11 de Rădoi în teren! Sper să fie așa și la echipa mare!”

Ne calificăm la Euro?

– E foarte dificil să o facem. Până acum, din păcate, au fost chemați la națională foarte mulți jucători cu nume, care plecaseră afară, dar nu au confirmat. Nu erau ok nici fizic, nici din punct de vedere psihic, pentru că nu jucau. Erau demobilizați oarecum, iar acest lucru ne-a costat în rezultate. Cu acești jucători era foarte greu să atingi un obiectiv.

Aici a greșit în primul rând Cosmin Contra?

– Eu, dacă aș fi selecționer, aș aduce doar jucători titulari incontestabili, chiar dacă sunt din Liga 1. Adică mai bine joci cu Crețu ca fundaș dreapta decât să-l aduci pe Benzar care nu joacă în Italia. Aici a fost o greșeală a selecției. Ar trebui mers doar pe cei titulari la echipele lor de club, e o condiție obligatorie.

„Pentru mine, Mirel Rădoi era ca și Cadu al nostru. Spirit, calități, înălțime, post. Excepționali!”

E inspirată promovarea lui Mirel Rădoi la prima reprezentativă?

– Da, fără discuție. Îmi place foarte mult Rădoi, mi-a plăcut și ca jucător. Pentru mine, Mirel Rădoi era ca și Cadu al nostru. Erau jucători asemănători, cu spirit, cu aceleași calități, aceeași înălțime, același post. Ambii, jucători excepționali. Din fericire pentru el și pentru fotbalul românesc, Rădoi a dovedit calități certe și de antrenor. A făcut o selecție foarte bună și o echipă foarte frumoasă la naționala de tineret, implementând foarte mult din spiritul lui.

Răutatea pozitivă, grinta, cum îi spun italienii…

– Acea răutate care a făcut un grup minunat din naționala noastră care în vară a ajuns în semifinale la Euro. Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut la tineret, toți jucătorii parcă erau Rădoi, aveam o națională făcută din 11 Rădoi! Cred că va face maximum și la naționala mare, dar va fi mult mai greu.

„Nu ar trebui să-i hulim pe unguri pentru că investesc la noi, ci ar trebui să facem ca ei”

Ce șanse avem cu Islanda la ea acasă în barajul pentru Euro?

– Destul de mici. Islanda e bună la toate sporturile… Incredibil! O mână de oameni, vreo 350.000 de locuitori, fac minuni în sport. E un spirit sportiv acolo așa cum este și în fostele țări iugoslave. Populații de câteva sute de mii de locuitori sunt mult mai bune decât noi, cei 18 milioane sau câți om mai fi rămas în România. La sport contează foarte mult și gena, educația și investiția. Dacă nu le ai pe astea, nu ai cum să fii performant. La noi, din păcate, nu se dă o atenție atât de mare sportului ca în alte părți. Foarte puțin din PIB se alocă pentru sportul românesc.

Iar exemplul Ungaria este lângă noi…

– Ungaria investește foarte mulți bani în multe sporturi și deja au început să investească și în afara granițelor. Au făcut o fundație prin care alocă bani în țările în care sunt mulți etnici maghiari. Inclusiv în România. Pentru acest lucru nu ar trebui să-i hulim pe ei, ci să facem ca ei. În primul rând să investim în România și apoi și în două-trei țări unde trăiesc mulți conaționali: Ucraina, Serbia…

„Pe Mutu îl știu doar ca jucător, ca antrenor ne vom convinge în două-trei meciuri”

Putem bate, totuși, la Reykjavik?

– Putem, pentru că la fotbal se poate orice, dar, cum spuneam, eu cred că șansele sunt foarte mici. Sunt fan al naționalei, dar încerc să fiu realist.

Ce poate aduce nou Mirel Rădoi?

– Dacă în acest timp foarte scurt Rădoi va reuși să implementeze din spiritul lui, să facă o selecție foarte bună, să facă rapid o echipă care să joace cu sacrificiu, coeziune și dăruire, atunci putem spera.

Spuneți că Rădoi e o alegere inspirată la naționala mare. Mutu, la tineret?

– Eu îl cunosc pe Mutu doar ca jucător. A fost mare, special, dar ca antrenor nu știu. Sunt în relații foarte bune cu el, aștept acum să ne arate ce poate ca antrenor. Se va strădui să facă maximum și ca tehnician și probabil ne vom convinge după două-trei meciuri. Acum e antrenor principal, are responsabilitate, o să vedem cum se descurcă sub presiune și abia apoi e corect să-l analizăm.

„Împreună cu Arpad Paszkany am construit un brand în fotbalul românesc. CFR este un brand performant”

Cu Arpad Paszkany ați mai vorbit?

– Normal că am mai vorbit. E bine, stă acum mai mult prin străinătate. Ne-am auzit de Sărbători și chiar ne-am văzut la Cluj, pentru că a fost pentru patru zile în țară.

Vă e dor de perioada aceea a CFR-ului?

– Da, chiar îmi este dor. A fost o perioadă foarte frumoasă în care se întâmplau numai lucruri pozitive, în care s-a construit stadionul, am construit o echipă, am implementat o stare de spirit și am creat un brand în fotbalul românesc. CFR este un brand care e performant și va fi performant în continuare.

 „CFR are implementată mentalitatea aceea de învingător, de câștigător de trofee, de a fi mai bun. Această mentalitate este acolo, în vestiar, iar Neluțu Varga face o treabă bună și îl felicit”

„Și cu Vasile Miriuță, și cu Toni Conceicao am relații foarte bune și e posibil să colaborăm de multe ori în viitor. Ori de câte ori vom avea ocazia”

„Avem șanse mici să batem Islanda. Dar la fotbal se poate întâmpla orice…”

 

ADVERTISEMENT