Sport

A murit Ivan Patzaichin, campionul cu pagaia ruptă! Povestea fabuloasă a aurului olimpic cucerit la Munchen 1972

A murit Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România. A câştigat 7 medalii la cele 5 Jocuri Olimpice la care a participat şi nici măcar pagaia ruptă nu a putut să îl oprească din drumul spre aurul olimpic.
05.09.2021 | 11:20
A murit Ivan Patzaichin campionul cu pagaia rupta Povestea fabuloasa a aurului olimpic cucerit la Munchen 1972
Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România. A câştigat 7 medalii la cele 5 Jocuri Olimpice la care a participat şi nici măcar pagaia ruptă nu a putut să îl oprească din drumul spre aurul olimpic
ADVERTISEMENT
05-09-2021
08:19

A murit Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai medaliați sportivi români din toate timpurile

O veste groaznică a cutremurat duminică dimineața lumea sportului românesc: a murit Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a avut țara noastră vreodată.

Avea 71 de ani și de trei luni se afla internat la Spitalul Elias din București, din cauza unei boli incurabile. Starea sa se agravase în ultima lună, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.

În urmă cu aproape două luni, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Tokyo, în cadrul seriei „Olimpicii României”, FANATIK v-a prezentat povestea fabuloasă a vieții și carierei marelui campion Ivan Patzaichin, pe care v-o readucem acum aminte.

Episodul 98 al seriei “Olimpicii României” realizată de FANATIK cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Tokyo l-a avut ca protagonist pe unul dintre cei mai mari campioni români din toate timpurile: Ivan Patzaichin.

Ivan Patzaichin a decis să înceapă cariera în kaiac-canoe după ce a văzut o transmisiune la tv

S-a născut pe 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23 din Delta Dunării. Şi-a petrecut toată copilăria pe canelele Dunării şi a decis să urmeze o carieră în kaiac-canoe după ce a urmărit o transmisiune la tv cu Vicol Calabiciov şi Serghei Covaliov, doi canoişti de la el din sat, care au câştigat titlul mondial în 1966.

ADVERTISEMENT

În 1967, la vârsta de 18 ani, a plecat în Bucureşti şi s-a legitimat la Dinamo. Un an mai târziu a fost deja inclus în lotul naţional pentru Jocurile Olimpice de la Mexico City. Încă de la prima ediţie a JO, avea să câştige aurul olimpic.

Ivan Patzaichin şi Serghei Covaliov la Mexcio City, în 1968
Ivan Patzaichin şi Serghei Covaliov la Mexcio City, în 1968

“Campionul cu pagaia ruptă!”. Povestea cursei de la Munchen

Alături de Serghei Covaliov, în proba de C2-1000 de metri, Patzaichin obţinea primul titlu olimpic din carieră. La aceeaşi ediţie a participat şi în proba de C1-1000 de metri unde a încheiat pe locul 7.

ADVERTISEMENT
Ivan Patzaichin şi Serghei Covaliov pe podiumul de la Mexico City, în 1968
Ivan Patzaichin şi Serghei Covaliov pe podiumul de la Mexico City, în 1968

Patru ani mai târziu, la Munchen şi-a căpătat supranumele de “Campionul cu pagaia ruptă”. În seriile de canoe simplu 1000 de metri i s-a rupt pagaia la câţiva metri după start. Arbitrii nu au oprit cursa, iar românul a vâslit cu ciotul de pagaie şi a încheiat cursa în aplauzele spectatorilor.

Iniţial a fost descalificat, însă a fost primit în recalificări după ce contestaţia depusă de România a fost soluţionată favorabil. S-a calificat fără emoţii în ultimul act şi a câştigat al doilea aur olimpic din carieră.

ADVERTISEMENT

Tot la Munchen, în proba de C2-1000 de metri, Ivan Patzaichin şi Serghei Covaliov au încheiat pe locul doi, la doar 3 sutimi de echipajul polonez care avea să câştige medalia de aur.

Ivan Patzaichin
Ivan Patzaichin

Nu a urcat pe podium la Montreal, dar avea să se revanşeze la Moscova!

La Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, Ivan Patzaichin a participat în probele de C1 – 500 şi 1000 de metri, însă nu a reuşit să urce pe podium. A încheiat pe locurile 5, respectiv 7.

ADVERTISEMENT

Avea să facă acest lucru la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980, acolo unde a luat aurul în proba de C2-1000 de metri alături de Toma Simionov şi o medalie de argint la C2-500 de metri cu Petre Capusta.

Ivan Patzaichin
Ivan Patzaichin

A mai câştigat două medalii la Los Angeles, ultima ediţie a JO la care a participat!

Performanţele formidabile ale lui Ivan Patzaichin aveau să fie întregite cu alte două medalii la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984. La a cincea ediţie a Jocurilor la care a participat, caiacistul român a câştigat un aur şi un argint.

S-a impus alături de Toma Simionov în proba de C2-1000 de metri, iar în proba de C2-500 de metri a câştigat din nou argintul, ca şi la Moscova. Palmaresul olimpic al lui Patzaichin este unul fabulos, cu 7 medalii obţinute la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice.

Ivan Patzaichin
Ivan Patzaichin

Performanţe şi ca antrenor! Elevii lui au adus ultimul aur olimpic la kaiac-canoe

A participat la 11 ediţii ale Campionatelor Mondiale la care a câştigat 22 de medalii, dintre care opt de aur. După retragerea din activitate, a devenit antrenor şi din această postură a mai participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice.

Cel mai important rezultat ca antrenor este ultimul titlu olimpic câştigat de România la kaiac-canoe. În 2000, elevii lui Patzaichin, Mitică Pricop şi Florin Petrescu, au adus aurul în proba de C2 – 1000 m, la 16 ani de la titlul olimpic câştigat de Patzaichin şi Simionov.

Decorat de preşedintele CIO cu ordinul Olimpic de argint!

În anul 1990, preşedintele CIO de la acea vreme, Juan Antonio Samaranch, i-a oferit ordinul Olimpic de argint. Este în primii 100 cei mai medaliaţi sportivi din istoria Jocurilor Olimpice cu cele 7 distincţii cucerite.

Ivan Patzaichin, cu Ordinul Olimpic de Argint
Ivan Patzaichin, cu Ordinul Olimpic de Argint
  • 71 de ani avea Ivan Patzaichin
  • 7 medalii olimpice a câştigat Ivan Patzaichin
ADVERTISEMENT