100 ani de Romania

Ivan Patzaichin, multiplu medaliat la Jocurile Olimpice! Cum a câştigat aurul cu pagaia ruptă! Video

01.12.2018 | 15:00
Ivan Patzaichin multiplu medaliat la Jocurile Olimpice Cum a castigat aurul cu pagaia rupta Video
Ivan Patzaichin, multiplu medaliat la Jocurile Olimpice

Ivan Patzaichin a fost multiplu medaliat la Jocurile Olimpice şi este considerat unul dintre cei mai buni canoişti din istoria României. Timp de aproape 20 de ani, românul a dominat probele de caiac-canoe, indiferent de competiţiile la care a participat.

Născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23 (judeţul Tulcea), Ivan Patzaichin a făcut primele antrenamente pentru cariera de canoist fără să ştie, câştigându-şi existenţa din pescuit. Înainte să împlinească 18 ani, CS Dinamo l-a legitimat, după ce foşti campioni la caiac-canoe l-au recomandat clubului bucureştean. Prima mare performanţă a obţinut-o cu o lună înainte să împlinească 19 ani. La Jocurile Olimpice de la Mexico City, Ivan Patzaichin şi Serghei Covaliov au cucerit medalia de aur la canoe dublu 1.000 de metri după ce au învins echipajele din Ungaria şi URSS.

Ivan Patzaichin, multiplu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice

Până la ediţia Jocurilor Olimpice din 1972, Ivan Patzaichin a mai câştigat medalia de aur, la canoe dublu 1.000 de metri, la Campionatul Mondial de la Copenhaga (1970). La Munchen, canoistul român a trăit un moment incredibil în calificările de la proba canoe simplu 1.000 de metri. La puţin timp după statul în prima cursă, pagaia s-a rupt, iar sportivul legitimat la Dinamo a semnalat acest lucru. Regulamentul prevedea reluarea cursei dacă un astfel de incident era semnalat în primii 30 de metri, însă organizatorii nu au observat semnele făcute de campionul român. Ivan Patzaichin a continuat cursa şi a ajuns la finish, în aplauzele spectatorilor, cu trei minute întârziere. După ce a făcut contestaţie, canoistul a intrat în recalificări şi i-a spulberat pe ceilalţi competitori în semifinale şi finală. Pe 9 septembrie 1972, dinamovistul câştiga medalia de aur fără nicio emoţie, cu un avans de peste trei secunde de Tamas Wichmann (Ungaria). La Jocurile Olimpice de la Munchen, Ivan Patzaichin a mai obţinut o medalie de argint, alături de Serghei Covaliov, la canoe dublu 1.000 de metri.

În 1976 a început să antreneze, dar a revenit repede în competiţiile internaţionale. În 1980, la Jocurile Olimpice de la Moscova, Ivan Patzaichin a câştigat, alături de Toma Simionov, medalia de aur la canoe dublu 1.000 de metri şi medalia de argint, alături de Petre Capusta, la canoe dublu 500 de metri. După patru ani, la Los Angeles, echipajul de canoe dublu 1.000 de metri şi-a apărat cu succes titlul olimpic câştigat în URSS. Ivan Patzaichin şi Toma Simionov au obţinut medalia de argint şi la canoe dublu 500 de metri. După Olimpiada din Statele Unite ale Americii, canoistul român s-a retras, iar în 1990 a primit Ordinul Olimpic “Colanul de Argint”.