Sport

Ivan Patzaichin și povestea statuii din fața Stadionului Dinamo. Marele campion a fost singurul care s-a opus

Ivan Patzaichin a fost unul dintre cei mai mari sportivi din toate timpurile, iar în 2002 i s-a ridicat o statuie în fața stadionului Dinamo.
05.09.2021 | 16:03
Ivan Patzaichin si povestea statuii din fata Stadionului Dinamo Marele campion a fost singurul care sa opus
ADVERTISEMENT

Vestea morții lui Ivan Patzaichin a șocat o întreagă Românie, mai ales că fostul mare campion avea doar 71 de ani, iar lumea sportului deplânge această pierdere grea.

Toma Simioniov, cel care a câștigat două titluri olimpice alături de bunul său prieten, Ivan, a avut un discurs sfâșietor la aflarea veștii tragice, iar francmasonii români îl plâng și ei pe Fratele Lor, Ivan Patzaichin.

ADVERTISEMENT

Povestea statuii lui Ivan Patzaichin din parcul Dinamo

Clubul Sportiv Dinamo a luat decizia să îi cinstească memoria multiplului campion, printr-un gest simbolic. Acela de a îi ridica o statuie în fața stadionului Dinamo.

Statuia lui Ivan Patzaichin din fața stadionului Dinamo

Marele campion, cunoscut pentru simplitatea și modestia sa ieșită din comun, a fost singurul care s-a opus acestui gest al conducerii clubului și al autorităților.

ADVERTISEMENT

Momentul dezvlirii acestei statui nu a fost ales deloc întâmplător, ci exact la 35 de ani carieră sportivă și ocazia împlinirii vârstei de 53 de ani, în 2002, în urmă cu 19 ani.

Dezvelirea statuii lui Ivan Patzaichin din 2002
Dezvelirea statuii lui Ivan Patzaichin din 2002. Sursă foto: Agerpres

Statuia lui Ivan Patzaichin „profanată” de suporterii Stelei

În 2014, înaintea unui derby dintre Dinamo și FCSB, suporterii steliști s-au strâns în fața stadionului Dinamo, au scandat împotriva rivalilor la statuia lui Ivan Patzaichin și au pus un steag în culorile roș-albastre în mâna lui Ivan Patzaichin.

ADVERTISEMENT
Statuia lui Ivan Patzaichin „profanată” de suporterii Stelei înaintea derby-ului cu Dinamo
Statuia lui Ivan Patzaichin „profanată” de suporterii Stelei înaintea derby-ului cu Dinamo.

Statuia este un simbol pentru toți suporterii lui Dinamo și un loc de întâlnire pentru „câinii roșii” înaintea meciurilor de pe teren propriu, dar și punct de plecare pentru deplasările organizate de fani.

Antrenorul lui Dinamo, Dario Bonetti, a depus un buchet de flori la statuia lui Ivan Patzaichin

Italianul Dario Bonetti consideră că dispariția lui Ivan Patzaichin nu este doar o pierdere pentru clubul Dinamo și pentru sportul românesc, ci una la nivel mondial: „Este o mare pierdere pentru sportul mondial”, a surprins antrenorul alb-roșilor.

ADVERTISEMENT

De altfel, Bonetti a declarat că a avut ocazia să îl întâlnească pe fostul mare campion olimpic, care l-a impresionat profund: „L-am cunoscut în urmă cu câţiva ani, mi-a făcut o extraordinară impresie, de modestie, de cultură, am rămas cu adevărat impresionat şi fascinat. Avea o mare cultură.

În această dimineaţă, când am aflat vestea decesului său, mi-a părut foarte rău, este o mare pierdere pentru sportul mondial, pentru România mai ales. Nu mai putem să facem altceva decât să-l omagiem”.

  • 71 de ani avea Ivan Patzaichin
  • 2002 e anul în care a fost inagurată statuia lui Ivan Patzaichin din fața Parcului Sportiv Dinamo
ADVERTISEMENT