Fotbal international

Ivan Savvidis, îngerul şi demonul lui PAOK Salonic! Soldatul care a ajuns patronul lui Răzvan Lucescu

25.10.2018 | 20:05
Ivan Savvidis, îngerul şi demonul lui PAOK Salonic

Rusul de sorginte greacă, născut în Caucaz, a salvat clubul de la faliment, dar a şi distrus, într-un moment de mânie, drumul spre titlu în sezonul trecut. PAOK Salonic stătea să moară în urmă cu şase ani. Era ca un muribund cu masca de oxigen pe faţă, care aştepta din clipă în clipă să sune verdictul fatal al falimentului, practic al dispariţiei. O criză financiară fără precedent muşcase adânc existenţa celui mai iubit club din nordul Greciei, Macedonia istorică, dar cu suporteri fanatici până spre centru țării, în Tesalia, în peninsula Pelion care „închide” golful Volos, şi nimeni nu mai întrezărea niciun licăr de speranţă că lucrurile ar mai putea fi îndreptate.

Şi în această stare de pre-înmormântare a apărut el, rusul de sorginte greacă, venit de niciunde, de fapt dintr-un sătuc al Caucazului, pe post de înger salvator. 12 milioane de euro a plătit Ivan Savvidis, omul căruia PAOK îi va datora pe eternitate viaţa, iar astăzi „alb-negrii” încep să devină tot mai mult forţa din afara capitalei care are argumente serioase să se ia la trântă cu cele trei mari puteri ateniene: Olympiakos, Panathinaikos (din care, însă, a rămas mai mult blazonul, nu şi puterea) şi AEK Atena, care şi ea s-a întors din moarte şi acum e campioana Greciei. Cum a ajuns AEK campioană e o altă istorie, dar mult mai interesantă este „povestea” acestui Ivan „cel Groaznic” Savvidis, cum l-au zugrăvit televiziunile avide de senzațional pe patronul antrenorului român Răzvan Lucescu, şi el un personaj-cheie în impresionantul salt calitativ al lui PAOK în ultimul sezon.

Soldatul din armata rusă ajuns magnat în afaceri cu tutun

Ivan Savvidis s-a născut în Țalka, Georgia. După ce a activat în armata sovietică, unde a fost un simplu soldat, Savvidis și-a continuat studiile la Facultatea de Economie din cadrul Universității de Stat din Rostov pe Don. În anii 1980 și începutul anilor 1990, Savvidis a fost angajat în diverse funcții la fabrica de tutun „Don” din Rostov (Don State Cigarette Factory), pornind ca simplu muncitor. În 1992, fabrica de tutun a fost privatizată și redenumită CJSC Donskoy Tabak, iar în anul următor Savvidis a ajuns director general. Sloganul său era „Să trăim și să muncim sub steagul rusesc”. Ivan și soția sa Kyriaki au fost, până la vânzarea companiei în acel an, principalii acţionari de la Donskoy Tabak, cea mai mare companie de tutun din Rusia.

În 2013, Forbes l-a enumerat pe Savvidis printre primii 300 oameni bogaţi în lume, fiind considerat drept unul dintre primii 30 de ruşi ai planetei în privinţa averii. În februarie 2013, a preluat conducerea Palatului Macedonia, unul dintre cele mai prestigioase hoteluri din Salonic şi din Grecia. În același an, a cumpărat 82% din compania greacă de tutun SEKAP. Are 19% din postul TV Mega Channel, iar în 2017 compania sa Dimera Media a achiziționat trustul de presă Pegasus, care include ziarele Ethnos și Imerisia. La data de 11 august a aceluiași an, a cumpărat E Channel (Grecia) de la omul de afaceri Philipos Vryonis, iar acordul de piață a fost ratificat la 21 august 2017. În martie 2018, el a vândut Donskoy Tabak, împreună cu Sekapul grec, companiei Japan Tobacco pentru 1,6 miliarde de euro. A fost o mişcare foarte inteligentă, pentru că a realizat că nu era un jucător atât de expert pe piaţa tutunului, încât să se pună cu marile companii americane care domină piaţa în Grecia şi în Rusia.

Este membru al partidului lui Vladimir Putin

Savvidis a fost ales în Adunarea Legislativă a regiunii Rostov în 1998 și 2003. În 2003, a fost ales deputat în Duma de Stat. Ulterior, a ajuns vicepreședinte al Comitetului bugetar și al impozitelor. În 2007, a fost reales ca deputat în Duma de Stat, din partea partidului Rusia Unită, condus de președintele Vladimir Putin, al cărui membru este și în prezent. Coordonează Relațiile interparlamentare cu parlamentul elen și este vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Parlamentare a Uniunii Rusia-Belarus.

Tocmai această apropiere prea mare de preşedintele Vladimir Putin îl pune într-o lumină defavorabilă din multe puncte de vedere, pentru că sunt destule voci care susţin că Savvidis nu ar fi atât de bogat pe cât susţine şi că banii pe care îi are sunt, de fapt, ai statului rus, care are mari interese economice şi, mai ales, strategice, privind poziţia Greciei în raport cu NATO. Ivan Savvidis a cumpărat, practic, portul Salonic, zonă comercială şi strategică extrem de importantă şi pentru Rusia, şi pentru interesele NATO. Ruşii caută cu orice preţ ca NATO să nu se poată desfăşura în această zonă şi faptul că omul lor a pus mâna pe un port atât de mare este extrem de important pentru ei.

Faptul că nu iese fum fără foc şi în cazul lui Savvidis este reliefat de recentul scandal diplomatic în care a intrat patronul lui PAOK. A fost acuzat public de către primul ministru al Republicii Macedonia că ar fi finanţat cu sute de mii de euro persoane şi grupuri care să provoace haos şi să împiedice punerea în aplicare a tratatului Prespa dintre Macedonia şi Grecia, pe baza căruia actuala Republică Macedonia să îşi schimbe denumirea în Republica Macedonia de Nord, pentru evitarea oricăror confunzii cu Macedonia din antichitate, care este a Greciei. Aici este o întreagă polemică de ani și ani, majoritatea covârșitoare a grecilor nefiind de acord cu existența unui stat macedonean, numindu-și vecinii de la nord Skopje, după numele capitalei, și nicidecum Republica Macedonia. Macedonia este numai una și este a lor, partea de nord, care include și Salonicul.

Revenind la rusul născut în Georgia care „stăpânește” Salonicul prin port și fotbal, trebuie spus că este şi un mare filantrop. Ivan Savvidis a creat o mare și foarte activă organizaţie caritabilă şi este unul dintre marii sprijinitori ai ortodoxismului, obișnuind să meargă des pe Muntele Athos şi să facă donaţii de milioane de euro pentru mănăstirile de acolo. Mai mult, a fost însoţit o dată pe muntele sfânt de bunul său prieten (sau superior? sau și-una, și-alta?) Vladimir Putin, „Țarul” neîncoronat al marii maici comune, Rusia.

A scăpat pe PAOK de datorii de aproape 11 milioane de euro

Din 2012, PAOK Salonic a intrat în era Savvidis. Magnatul rus a plătit toate datoriile clubului, în valoare de aproape 11 milioane de euro, şi a demarat planul de a-i aduce pe „alb-negri” în prim planul fotbalului din Grecia. O misiune grea, în condiţiile în care Atena a fost mereu polul principal şi în fotbal. Savvidis nu era la prima experienţă în sport, chiar în fotbal, fiind timp de trei ani în Rusia preşedinte la Sport Klub Rostov şi la echipa de liga a treia FK Rostov. Este unul dintre finanţatorii echipei feminine de handbal Rostov-Don, în două rânduri adversara CSM-ului Bucureşti în grupele Ligii Campionilor.

Savvidis a fost destul de sceptic în toamna anului 2017, când persoane din conducerea clubului i l-au recomandat pentru banca tehnică a lui PAOK pe Răzvan Lucescu, care fusese trei sezoane antrenor la Xanthi și o menținuse cu bani puțini în prima ligă. Însă acum se felicită şi îl copleşeşte pe tehnicianul român cu tot felul de cadouri scumpe, ultimul fiind o minge încrustată cu pietre preţioase. În plus, Răzvan a semnat prelungirea contractului până în vara lui 2021 şi salariul i s-a dublat. Asta pentru că Savvidis a văzut profesionalismul românului, care sezonul trecut a câştigat Cupa Greciei, 2-0 în finala cu AEK Atena, şi ar fi făcut o dublă istorică pentru PAOK, dacă nu tocmai el, „îngerul” Savvidis, salvatorul clubului în 2012, nu s-ar fi transformat în demon în câteva minute. Să ne amintim…

Minutele care au „furat” titlul de campioană lui PAOK

11 martie 2018. Stadionul „Toumba” din Salonik. Minutul 90 al finalei pentru titlu dintre PAOK și AEK Atena. 0-0. Ex-stelistul Varela înscrie după un corner, tribunele iau foc de fericire, Salonicul e gata să iasă în stradă, dar… Dar după ce a arătat iniția centru terenului, arbitrul Georgios Kominis s-a dus la asistent la protestele vehemente ale oaspeților, a revenit asupra deciziei şi nu a validat golul, pentru un ofsaid la Mauricio, care, însă, nu atinsese mingea. Tribunele și toți oficialii lui PAOK iau foc, de dat asta de furie. Trec minute întregi de proteste, arbitrii pierd complet controlul situației, Lubos Michel, fostul arbitru slovac, acum director sportiv al lui PAOK, intră pe teren și-l scutură pe neferictul Kominis să suspende meciul. În tensiunea generală, Ivan Savvidis intră și el pe teren, cu un pistol la brâu, se duce spre arbitru să-i ceară socoteală, este împiedicat de jucători, care încearcă să-l calmeze, în special Varela, le face tuturor semn să plece la vestiar.

Jucătorii de la AEK au profitat de şansa imensă ivită şi au plecat la cabine, motivând că nu se simt în siguranţă, în timp ce arbitrul, înfricoşat, se ruga de patronul lui AEK să nu-l împuşte, pentru că acasă îl aştepta soţia însărcinată! Nici un moment, însă, Savvidis nu a umblat la armă, dar a fost de ajuns să declanşeze un circ imens, soldat cu ratarea campionatului la „masa verde”. PAOK a pierdut meciul cu 0-3, a primit şi depunctare, și amendă, iar pe numele patronului rus a fost emis ordin de arestare. Campionatul a fost întrerupt o perioadă de timp, ca să se calmeze spiritele. Savvidis a rămas cu o suspendare pe trei ani de la orice manifestare sportivă, dar esenţialul a fost că munca de un sezon a lui Răzvan Lucescu şi a echipei s-a năruit şi AEK a primit cadou un titlu.

Care avea să o ajute enorm în preliminariile şi play-off-ul Ligii Campionilor din această vară, pentru că avut culoar uşor şi a putut ajunge în grupele UCL, în timp ce PAOK s-a luptat în tururile preliminare cu FC Basel şi cu Spartak Moscova, le-a eliminat, dar în play-off a dat de Benfica Lisabona şi, după 1-1 în capitala Portugaliei, a urmat dezastrul la Salonic: 1-4. Răzvan Lucescu va juca doar în grupele Europa League, deşi putea fi lejer în locul lui AEK Atena la masa celor mai bogați dintre bogați.

Ivan Savvidis, îngerul şi demonul lui PAOK Salonic. Patronul grecilor, alături de Răzvan Lucescu
Ivan Savvidis, îngerul şi demonul lui PAOK Salonic. Patronul grecilor, alături de Răzvan Lucescu

“Cei de la AEK și Olympiakos vor trăi cu această rușine toată viața lor. Au furat, au păcălit și s-au comportat ca niște lași, ca să nu joace cu noi. Nu ai cum să uiți așa ceva. O golănie. Au furat, au păcălit, au făcut totul ca să ne scoată pe noi din lupta pentru titlu. Noi trăim cu marea frustrare că am câștigat titlul pe teren și că ni s-a furat. Amintirea asta ne motivează suplimentar în noul sezon” – Răzvan Lucescu

  • 2 puncte este handicapul cu care a plecat PAOK în campionatul 2018-2019, penalizare în urma scandalului de la finalul sezonului trecut
  • 11 antrenori a schimbat PAOK Salonik începând din 2010 până când a venit Răzvan Lucescu, în august 2017
Tags: