News

Ivan, un șofer din Ucraina, a scăpat miraculos cu viață din mâinile rușilor. Povestea bărbatului care s-a întors din morți

Presa britanică prezintă pe larg povestea unui șofer de taxi din Ucraina care a scăpat miraculos cu viață din mâinile rușilor, deși a fost împușcat. Totul s-a întâmplat în debutul războiului, în apropiere de Kiev.
06.07.2022 | 12:46
Ivan un sofer din Ucraina a scapat miraculos cu viata din mainile rusilor Povestea barbatului care sa intors din morti
Povestea lui Ivan, un șofer de taxi împușcat de ruși care a scăpat miraculos cu viață. Sursa foto: colaj Fanatik / hepta / bbc.com
ADVERTISEMENT

De pe frontul războiului din Ucraina continuă să vină povești impresionante. Spuse chiar de victimele atrocităților ruse, acestea au un impact și mai semnificativ.

Povestea lui Ivan, un șofer de taxi împușcat de ruși care a scăpat miraculos cu viață

În luna mai, în presa internațională au apărut imagini cu soldați ruși care forțează 9 persoane sub amenințarea armei să meargă în coloană de-a lungul unei străzi din Bucea, orașul de lângă Kiev, care a devenit scena unor adevărate orori comise de ruși.

ADVERTISEMENT

Unii dintre prizonierii ucraineni merg aplecați, ținându-se de curelele celor din fața lor. Alții au mâinile la cap. ”Mergi la dreapta, javră!”, se aude ordinul unui soldat rus.

Imaginile publicate atunci de New York Times ar fi fost filmate pe 4 martie de o cameră de supraveghere și de un martor aflat într-o casă din apropiere.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii de peste ocean au ajuns la concluzia că cei 9 bărbați care au fost executați în acest caz sunt Anatoliy Prykhidko, Andriy Matviychuk, Andriy Verbovyi, Denys Rudenko, Andriy Dvornikov, Svyatoslav Turovskyi, Valera Kotenko și Vitaliy Karpenko.

Al 9-lea, Ivan Skyba, și el împușcat de ruși, a supraviețuit miraculos. Povestea sa, spusă recent pentru BBC, este una impresionantă.

ADVERTISEMENT

Cum a supraviețuit Ivan după ce a fost împușcat

Povestea lui Ivan, un șofer de taxi și tată a patru copii, începe încă de pe 24 februarie, ziua în care rușii au declanșat invazia în Ucraina.

Acesta își conducea taxiul prin Kiev când a auzit primele explozii. Ivan nu credea că acest lucru (invazia rușilor) se întâmplă cu adevărat. ”Nu mi-am imaginat că se va întâmpla”, spune pentru jurnaliștii britanici.

ADVERTISEMENT

Apoi, dispecerul a sunat și a spus că toate taxiurile trebuie să se întoarcă la bază. Ivan, în vârstă de 43 de ani, făcuse orice muncă pe care o găsea pentru a-și întreține soția și cei patru copii.

El conducea taxiul, dar uneori lucra și ca renovator de clădiri. Primul său gând în acea dimineață a fost să facă rost de documentele de identitate ale familiei. Dacă urmau să fie nevoiți să fugă, aveau nevoie de pașapoarte. A parcurs rapid cei 40 de kilometri până la Brovary, unde locuia.

”Circulau diferite zvonuri că rușii se apropie. Am început să amenajăm adăposturi în pivnițe, aducând lucruri acolo”, spune bărbatul.

Trei zile mai târziu, pe 27 februarie, rușii au sosit în apropiere. Aproape imediat au suferit o ambuscadă devastatoare din partea artileriei ucrainene. Ocupanții erau furioși, convinși că niște localnici le spuseseră militarilor ucraineni despre locația lor.

La începutul lunii martie, sute de mii de ucraineni au fugit din țară. Ivan și soția sa au decis că familia ar trebui să încerce să se adăpostească la București pentru moment. El descrie atmosfera din rândul bărbaților ucraineni ca fiind una de rezistență față de ruși.

”Nu era nicio teamă. Absolut nicio teamă. Exista o dorință de a se uni, de a se aduna. Eram în picioare tot timpul. Când nu eram de serviciu, împărțeam mâncare în jurul pivnițelor celor care se adăposteau acolo, femeilor și copiilor. Nu era timp să ne fie frică”.

Rușii au revenit în forță pe 3 martie

Situația în apropiere de Kiev s-a schimbat dramatic în debutul lui martie. Rușii s-au întors în forță ”în a doua jumătate a zilei, în jurul prânzului”, povestește Ivan.

Ivan și alți cinci luptători se aflau la un punct de control improvizat când rușii s-au întors. Alți doi luptători li s-au alăturat. Toți 8 s-au ascuns rapid în casa unui bărbat de 51 de ani, Valera Kotenko, când și-au dat seama că sunt încercuiți de ruși.

A doua zi, militarii ruși care patrulau i-au găsit pe bărbați și i-au forțat pe toți nouă, inclusiv pe proprietar, să iasă din casă sub amenințarea armei. Au fost căutați de tatuaje care ar putea indica apartenența militară. Rușii i-au obligat pe unii dintre ei să-și scoată hainele și încălțările. Apoi i-au condus la baza de pe strada Yablunska 144.

Au fost bătuți cu patul puștii și au fost abuzați verbal. Potrivit lui Ivan, aceștia au strigat: ”Sunteți luptătorii Bandera (un grup naționalist antisovietic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial). Ați vrut să ne ardeți cu cocktailuri Molotov! Acum vă vom arde de vii!”

Potrivit celor spuse de Ivan Skyba, Vitaliy Karpenko, de 28 de ani a fost împușcat pe loc. Apoi un alt bărbat pe nume ​​Andriy Verbovyi a fost dus în clădire, interogat și împușcat.

În schimb, unul dintre paznicii de la punctul de control le-a spus rușilor că toți prizonierii sunt luptători. Bărbatul a fost lăsat liber și este judecat acum de ucraineni pentru înaltă tradare.

Apoi, restul bărbaților au fost duși în curte și împușcați. Ivan Skyba a reușit să supraviețuiască, glonțul i-a trecut prin partea stângă a abdomenului.

”Am căzut și m-am prefăcut că sunt mort. Nu m-am mișcat și nu am respirat. Afară era frig și se vedea cum respiri”. Cadavrele bărbaților uciși în parcare și în interiorul clădirii au fost aduse în curte. Au rămas acolo timp de aproape o lună.

Aventura lui Ivan nu se oprește aici. A urmat o nouă întâlnire cu rușii

Pentru Ivan, coșmarul a continuat. După ce rușii au plecat, crezând că toți cei 9 ucraineni sunt morți, bărbatul s-a târât până la un gard din apropiere apoi a intrat într-o casă abandonată de proprietarii săi în timpul bombardamentului.

Ceea ce a urmat a fost demn de un scenariu de film. În interiorul casei, Ivan și-a tratat rana cu niște lichid antiseptic pe care l-a găsit în baie și s-a schimbat în haine lăsate în urmă de proprietar. S-a înfășurat apoi într-o pătură și s-a pus într-un pat.

Când era la un pas să adoarmă a auzit niște voci. Erau voci rusești. A constatat, șocat, că în casă se odihneau și mai mulți soldați ruși.

”M-au văzut și au început să mă întrebe cine sunt și ce fac acolo”. Ivan a improvizat rapid și i-a convins că el este proprietarul casei. Le-a spus că familia lui a fost evacuată.

Cât despre rănile sale, le-a spus că au fost rezultatul bombardamentelor. Spre norocul său, soldații ruși au crezut povestea, dar i-au spus că nu poate rămâne acolo unde era.

I-au transmis că îl vor duce la baza lor pentru tratament medical. Așadar, înapoi pe strada Yablunska nr. 144. ”Am fost îngrozit de ce se va întâmpla mai departe – de la o captivitate la alta.

Norocul lui Ivan a continuat. La bază, medicii de luptă i-au tratat rănile. Șansa sa a fost că trupele care l-au împușcat și erau încă prin preajmă, fie nu l-au văzut, fie nu l-au recunoscut.

Bărbatul a fost plasat cu civili adăpostiți în buncărul clădirii. După câteva zile, li s-a permis să plece.

Ivan și-a găsit apoi familia, încă la adăpost de război, acasă. Au putut să fugă din Bucea și, în cele din urmă, din Ucraina.

În prezent, cu toții sunt în Polonia, dar orele teribile trăite pe strada Yablunska, nr. 144, îl vor urmări toată viața.

ADVERTISEMENT