Editoriale

Horia Ivanovici: „Pupincurismul face rău la calificări. Ăsta era barajul lui Dan Petrescu, nu al lui Rădoi!”

09.10.2020 | 13:42
Horia Ivanovici Pupincurismul face rau la calificari Asta era barajul lui Dan Petrescu nu al lui Radoi
ADVERTISEMENT

Rădoi… Revoluție… Presa, inclusiv Fanatik.ro, practică un sport național din pupatul în cur al tânărului antrenor al Naționalei. Idolatria, ca să fac și pe cultul, parcă nu se mai sfârșește… Orice vorbă a lui Rădoi este prezentată drept o perlă de înțelepciune celtică. Orice banală conferință capătă dimensiunile unei lecții de viață! Niciun tehnician, nici măcar Generalul Iordănescu în zilele lui de glorie, nu a avut un asemenea PR!

Titlurile dinaintea barajului au fost pur și simplu patetice: „Discursurile lui Rădoi îi fac pe tricolori să plângă în vestiar”… Da, doar că plâng fiindcă sunt niște fătălăi. Recunosc, „fătălăi” s-a cam demonetizat de când îl folosește fără frână noua țață de pe eșicherul politicii românești, Dana Budeanu. Dar aici încă mai prinde… Fătălăi, nici măcar fotbaliști… Nici măcar bărbați!

ADVERTISEMENT

Revoluție? Nuuu… Depresie! În depresie a băgat o țară întreagă jocul fără orizont, fără nicio idee tactică, fără „cojones” al unor băieți pe care ne-am plictisit să-i tot așteptăm. Și al unui antrenor supraevaluat, care la primul examen adevărat de maturitate a luat nota 4 cu strigături. Un tinerel cu carismă, care i-a uzurpat funcția singurului meseriaș adevărat al fotbalului din România: Dan Petrescu.

Acest baraj i se cuvenea lui Dan Petrescu, îl putea gestiona doar unul ca Dan Petrescu, ar fi fost câștigat de Dan Petrescu! Dar Dan Petrescu nu e pupincurist! Altfel, poate era selecționerul Naționalei, iar noi în delir, cu botnițele aruncate pe lustre… Pentru că nu putem să nu apreciem ironia momentului: Euro vine la noi, dar noi nu venim la Euro!

ADVERTISEMENT

Rădoi a făcut toate greșelile pe care putea să le facă!

Ce minuni a mai făcut magul Mirel la Reykjavik? Nici nu știu de unde să încep… În cel mai important meci al Naționalei din ultimul deceniu, ca și context în primul rând, am reușit să ne dezgolim micimea: nicio ocazie de gol și un singur șut pe poartă, penalty-ul lui Maxim. Adică, VARză! În timp ce noi dădeam bufa-bufa, numai mingi lungi și diagonale aruncate în careul de 16 metri, islandezii, culmea, puneau ei mingea jos și se chinuiau să simuleze măcar puțină tehnică și măcar puțin fotbal. Mi s-a părut pur și simplu genială ideea lui Mirel (eee, uite că l-am pupăcit și eu puțin în cur pe salvatorul Rădoi?) de a băga numai pitici de la mijloc în sus, în fața plugurilor islandeze. Maestre, de unde ți-a venit asta, din puțul gândirii?

A greșit Mirel primul„11”? Bineînțeles că da, a recunoscut-o personal la conferința de presă de după catastrofă, arătând că măcar are caracter! Pornind de la lateralii Manea și Camora – i-aș fi preferat pe Hanca și Bancu – până la obositul Mitriță și insipidul Crețu, mijlocaș care pictează doar în alb-negru. Am suficiente argumente fotbalistice în direcția asta, mă rezum doar la faptul că acum 3-4 săptămâni fundașul dreapta al CFR-ului se antrena prin parcuri!

ADVERTISEMENT

Jurnalistul de investigații Costin Ștucan l-ar fi întrebat pe comentatorul Costin Ștucan dacă a jucat la pariuri

N-am văzut sacrificiu, n-am văzut atitudine, n-am văzut bărbați, n-am văzut nici măcar disperare… Dă-o-n mă-sa, era un joc decisiv, un baraj! Astfel de partide se câștigă cu inima! Capitol la care am fost mințiți că Rădoi e super-eroul… Am sesizat permanent doar o implorare mută din priviri către Skomina: „Hai, mai dă-ne un penalty. Unul, mic… Ca la circ!”.

Până și comentatorii Mironică și Ștucan au exersat timp de 90 de minute pupincurismul la adresa lui Rădoi și a nevolnicilor tricolori. Ca de obicei, PRO TV-ul a promovat barajul Naționalei în stil Super Bowl, a reușit o transmisie de 5 stele, a îmbrăcat meciul profesionist, dar, nu ca de obicei, comentariul a fost moale, nepenetrant, mult sub tensiunea partidei. Îi apreciez sincer ca ziariști pe Mironică și Ștucan, au valoare, dar nu poți să tot umpli borcanul cu miere până când i se face rău unei națiuni întregi. Jurnalistul de investigații Costin Ștucan i-ar fi cerut demisia comentatorului Costin Ștucan! Sau l-ar fi întrebat dacă a jucat la pariuri… Ce viitor avem, Costine? Ce speranțe ne dă Naționala asta de nevolnici, Mihai? Totul a culminat cu faza din minutul 90, când Iancu a căzut ca o balegă în careu, cerșind pur și simplu un penalty, iar prietenii noștri de la microfon au început să se lamenteze în cor, mai dihai decât Madrigalul. „Tabloul” i-ar fi aplaudat în picioare!

ADVERTISEMENT

A fost una dintre cele mai slabe partide decisive din istoria primei reprezentative! Suntem cei mai tari la pase laterale și triunghiuri insipide în marginile terenului. „In the field” nu există niciun șef, închipuitul lider Nicolae Stanciu cară apă cu ciurul de ani de zile. Eu l-aș forța pe Ianis Hagi meci de meci, poate puțin la început dezamăgire cu dezamăgire, așa cum a făcut-o pe vremuri „Il Luce” cu tatăl lui. De undeva trebuie să începem… Așa cum i-am ridicat osanale lui A1 pentru victoriile din „amicale”, gen Austria – Klagenfurt, la fel, neexperimentatul Rădoi merită o papară fără milă pentru modul trist în care am înghețat la Reykjavik. O fi fostul stelist un antrenor cu calități, dar cu Islanda nu le-am văzut!

Declarația de neam prost a lui Tătărușanu. Adică a căpitanului!

În ciuda spoielii de sclipici din jurul Naționalei, alimentată de „specialiști”, dar și de unii prietenari din presă mai mult sau mai puțin interesați, declarația lui Tătărușanu dezvăluie în toată splendoarea ei mentalitatea de spoială a greilor din vestiar. „Nu sunt dezamăgit!”, afirma leneș Tătă, după baraj. Însuși căpitanul! Ce conta că puteai să joci, istoric, Euro la București? Sau că Federația a pierdut 9,3 milioane de euro în aceste vremuri de restriște, când și-un cent poate face diferența dintre faliment sau supraviețuire. Sau că acasă, terorizată de virus și de prostia infinită a guvernanților, o țară întreagă te-a urmărit cu măștile aburind de emoție?

„Nu sunt dezamăgit!”, o concluzie vecină cu nesimțirea a unui fotbalist bun, dar obișnuit să fie o viață întreagă eternă rezervă. Deci, ce să-i ceri? Căpitane, i-auzi aici… La București, astăzi, pe seară, se anunță averse și descărcări electrice. A devenit o știre mai interesantă decât Naționala României!

Să nu uit, vreau să-i cer scuze public colegului meu Cristi Coste că l-am pus pe avioane și l-am trimis prin frig și pandemie să vadă rușinea asta de meci. Naționala asta nu ne merită! Iar Burleanu să aibă bunul simț să ne deconteze biletele de avion…

PS: După o seară tristă, să mai și râdem! Dacă doriți, puteți să vă și tăvăliți. „Cred că o să fim campioni mondiali într-o zi! O să cred asta până în ziua când o să mor”, dixit Hagi într-un interviu din 2018. Gică, chiar aveai nevoie să te retragi puțin! ?


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,82 este cota pentru ”X2” la meciul Norvegia-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT