Editoriale

Seara în care Gâlcă a devenit Costeluş!

Domnule Gâlcă, aseară, după meciul de pomină, colegul Dan Filoti vă felicita că aţi adus civilizaţia în fotbalul nostru, în loc să vă pună la colţ pe coji de nucă, cum aţi fi...
29.08.2014 | 00:10
Seara in care Galca a devenit Costelus

Domnule Gâlcă, aseară, după meciul de pomină, colegul Dan Filoti vă felicita că aţi adus civilizaţia în fotbalul nostru, în loc să vă pună la colţ pe coji de nucă, cum aţi fi meritat… Deh, îţi trebuie şi puţin curaj, ingredientul de bază al unui ziarist adevărat. Nu-l condamn însă pe Dan, pentru că la Digi primul lucru care ţi se extirpă în timp este chiar curajul de a spune lucrurilor pe nume. Aşa le place lor, digi-roboţei… Revenind la Gâlcă, o să folosesc exact tonul ultra-civilizat pe care mai nou îl preaslăvesc toţi, deşi, personal, îl preferam pe necivilizatul Reghecampf! Eu şi probabil alte cîteva milioane de fani stelişti… În această notă de echilibru şi profesionalism am să vă spun în faţă, domnule Gâlcă, cîteva lucruri dureroase, dar adevărate.

Marele vinovat pentru ratarea calificării sînteţi dumneavoastră! Nu Gigi Becali, cum crede Tolontan. Ce mari jucători au plecat de la Steaua în această vară? Tătăruşanu, înlocuit însă cu un portar la fel de bun – Arlauskis. “Englezul” Gardoş, dar acolo Varela joacă impecabil. “Arabul” Pintilii, însă a venit Breeveld, iar Pinti nu era chiar vreun Messi… Steaua n-a pierdut nici un fotbalist important de la mijloc în sus, locul de unde se fabrică golurile care au lipsit atît de mult aseară la Sofia. Deci, care sînt geniile rătăcite de campioana noastră în această vară? Aaa, mai e Piovaccari, dar în mandatul lui Reghe, pe final, italianul era mai mult rezervă decît titular…

O să-i spun eu lui Tolontan unde are dreptate în ceea ce-l priveşte pe Gigi… Da, patronul Stelei e de blamat că l-a alungat pe Laurenţiu Reghecampf!! A făcut-o pur şi simplu din orgoliul lui insaţiabil, neomenesc, care de altfel l-a şi aruncat după gratii. Invidios că “Steaua lui Gigi Becali” devenise, mai nou, “Steaua lui Reghe”, finanţatorul a vrut cu orice preţ să scape de tehnicianul care îl îmbogăţise, dar care îl şi eclipsase. Ăsta e Gigi, în faţa ego-ului său de machidon mîndru păleşte totul! Gigi Becali i-a refuzat lui Reghe o mărire de numai 10.000 de euro lunar, pentru următorul an de contract. Acesta e adevărul gol-goluţ al divorţului. I-a refuzat-o pentru că de-abia aştepta să-i refuze ceva şi drumurile să se despartă. La un calcul simplu, a pierdut 20 de milioane de euro pentru 120.000 de euro! Proastă afacere pentru un tip despre care aveam impresia că se pricepe la bani. Dar pe Gigi nu-l mai schimbăm noi, poate nici închisoarea!, doar şi-a călcat în picioare naşul pentru poftele lui…

Domnule Gâlcă, concret, vă reproşez următoarele… Steaua n-a jucat mai nimic în cupele europene, nici cu nordicii, nici cu Aktobe. Patru meciuri proaste, plictisitoare, neinteligibile, terne, aşa cum este şi discursul dumneavoastră în faţa camerelor. N-aţi remediat din mers problemele, aţi crezut că e de ajuns să te pui în genunchi şi să te închini prin biserici… Şi culmea, Dumnezeu chiar v-a ascultat… V-a oferit golul lui Chipciu din min. 88 de la Bucureşti, v-a făcut cadou aseară un arbitru părtinitor cu noi şi cam hoţoman cu bulgarii (ne-a iertat de două roşii la Varela şi Prepeliţă!) şi, mai ales, a lăsat Ludogoreţ fără portar la penalty-uri, înlocuindu-l cu un blond spălăcit în izmene. Nici măcar aşa n-aţi fost în stare să calificaţi Steaua, în cel mai facil moment UCL din ultimii ani. Sînteţi un tehnician slăbuţ, care la primul examen adevărat – dubla cu Ludogoreţ – v-aţi fîstîcit ca un elev prins cu copiuţe.

Acum o săptămînă, pe “Arena Naţională”, aţi greşit echipa, titularizîndu-l pe prietenul fotbaliştilor – Nicuşor Stanciu şi lăsîndu-l pe bară pe golgeterul pur-sînge Keşeru, care tocmai marcase 6 goluri într-un joc! L-aţi distrus psihic pe băiat, al cărui randament, pe acest fond de dezamagire, scade de la meci la meci. Dacă aţi fi făcut primul “11” corect, se termina 3-0 la Bucureşti şi nu mai aveaţi cum să fiţi umilit la Sofia! Aseară, l-aţi titularizat ca un amator disperat pe Tănase, ştiind bine la ce riscuri îl supuneţi şi vă supuneţi. Şi n-a ţinut! Tot aseară, l-aţi înlocuit neinspirat pe Sănmărtean, pe care trebuia să-l ţineţi în teren şi într-un picior. Eşti cel puţin sinucigaş cînd îţi scoţi cel mai tehnic jucător din echipă, fiind conştient că ar putea urma penalty-uri de departajare.

L-aţi schimbat şi pe Latovlevici, deşi Lato şi cînd doarme e mai bărbat decît Pîrvulescu. Sesizaţi nuanţa, n-am spus “mai fotbalist”. Pîrvulescu a intrat deja ud şi a făcut numai prostii. De la faultul stupid din preajma careului – rădăcina din care a crescut golul bulgarilor – pînă la penalty-ul pe care l-a ratat pentru că l-a executat ca o mămăligă. Apropo de penalty-uri, cum aţi fost atît de inspirat de aţi pus să bată numai fundaşi, Breeveld ce avea? Stanciu tuşea? Sper că nu v-aţi consultat, rapid, telefonic cu protectorul dumneavoastră Anghel Iordănescu, şi el mare amator de joc defensiv şi apărare în zece? Cînd îl vezi pe Pîrvulescu marcat de greşeală cum poţi să-l pui al doilea pe lista executanţilor? Prin Spania şi pe unde aţi mai fost, nu v-au predat cursuri de psihologie? V-au învăţat doar să fiţi cel mai elegant antrenor? Din păcate şi cel mai necalificat!

“Cazul Chipciu” acum… Domnul Chipciu a devenit, în ultimul timp, noul Meme al Stelei! El se ceartă cu toţi, el îi înjură pe toţi, el îi contestă pe toţi, se ia de arbitri, se ia de colegi, în două cuvinte, dezlănţuit şi nestăpînit. Iar asta, domnule Gâlcă, din cauza dumneavoastră, fiindcă nu v-a simţit de jupîn. Cum spun fotbaliştii, “sînteţi băiat bun”, dar asta nu aduce respect în vestiar, ci eventual doar condescendenţă… Pe vremea lui Reghecampf nu se auzea ciocul lui Chipciu, pentru că atunci Alex ştia de stăpîn. Dacă ar fi ştiut şi acum, nu mai făcea pe nervosul la Bucureşti, nu mai lua galben şi 100% cu el în teren Steaua se califica în Bulgaria. Pentru că fotbalistul Alex Chipciu e chiar de rasă…

Domnule Gâlcă, ştiu că sînteţi un om muncitor şi un mare familist. Pentru asta vă respect! Însă, personal, sînt de părere că sînteţi un antrenor prea mic pentru o echipă atît de mare ca Steaua. Dumneavoastră v-a plăcut cum ajunsese Steaua să se apere precum Concordia Chiajna în Ghencea? Sau cum făceau biciclete expirate nişte fotbalişti şi mai expiraţi din comuna Razgrad? Sau că n-am avut ocazii, deşi ne-aţi promis curaj şi recital ofensiv? Să fie clar, bulgarii ne-au eliminat meritat!! Asta nu e Steaua… Şi dumneavoastră nu păreţi a fi de Steaua. Aseară, din nefericire pentru o Românie întreagă, Gâlcă a devenit Costeluş! Aştept cu nerăbdare ca în următoarele meciuri – dacă le mai prindeţi! – să mă contraziceţi. Sincer!

P.S. Ironia sorţii. După ce Duckadam ne-a făcut celebri în toată lumea la penalty-uri şi am intrat în Guiness Book-ul fotbalului, tot la penalty-uri, şi tot un român, Moţi, ne-a pus la loc de cinste în Cartea Ruşinii Fotbalului Mondial. Pentru că mereu se va rîde de Steaua cu un hohot mondial cînd se va vorbi de această umilinţă… “Auzi, bă, i-au eliminat ăştia fără portar”… Yin şi Yang, plus şi minus, bine şi rău, cine e cretinul care spunea că balonul şi viaţa nu sînt rotunde?