News

Izoletele uitate. Unde zac echipamentele de un milion de euro, cumpărate de stat și folosite câteva luni, în timpul pandemiei

Izoletele de sute de mii de euro achiziționate de Ministerul Sănătății în timpul pandemiei de coronavirus au ajuns într-un depozit și așteaptă o nouă pandemie.
25.04.2023 | 16:42
Izoletele uitate Unde zac echipamentele de un milion de euro cumparate de stat si folosite cateva luni in timpul pandemiei
Izoletele au fost folosite timp de câteva luni, la începutul pandemiei. Ulterior, numărul de cazuri a crescut atât de mult încât autoritățile au renunțat la obligativitatea folosirii acestor echipamente / Foto: Virgil Simionescu / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

În anul 2020, în primele luni de la declanșarea pandemiei COVID-19, statul român a demarat o adevărată isterie a achizițiilor de echipamente medicale, de la măști de protecție, combinezoane și până la celebrele izolete. La adăpostul stării de urgență, guvernul a plătit milioane de euro în achiziții directe, multe dintre acestea ajungând sub lupa procurorilor DNA.

Câte izolete a cumpărat statul român pentru lupta cu pandemia

Printre echipamentele achiziționate s-au numărat și cunoscutele izolete, care au fost folosite în transportul pacienților timp de câteva luni, până când autoritățile și-au dat seama că sunt prea multe cazuri, așa că au renunțat la obligativitatea utilizării acestora. Drept urmare, echipamentele au fost trase pe linie moartă, unde au rămas până azi.

ADVERTISEMENT

Achizițiile de izolete au fost realizate, pentru statul român, prin Ministerul Apărării Naționale și cel al Sănătății. Dacă despre cele 100 de izolete achiziționate prin semnătura ministrului apărării de la acea vreme, Nicolae Ciucă, s-a vorbit destul de mult, despre celelalte, achiziționate de Unifarm, nu se mai știe nimic.

Cât a plătit Ministerul Sănătății pentru izolete

Este vorba despre un număr de 42 de izolete, pe care Unifarm le-a achiziționat la un preț mediu de 75.934 lei (aproximativ 14.800 euro) . Astfel, potrivit unui răspuns al secretarului de stat Tiberius Marian Brădățan, formulat pe 20 aprilie 2023, la o interpelare a deputatului George Simion, achiziția a fost făcută în trei tranșe, după cum urmează:

ADVERTISEMENT

–         2 bucăți au fost cumpărate la un preț de 75.180,33 lei

–         3 bucăți au fost cumpărate la un preț de 74.954,76 lei

–         37 de bucăți au fost cumpărate la un preț de 73.785,99 lei.

De trei ani, izoletele zac în depozitul Unifarm

Toate sistemele de izolare portabile sunt model IsoArk N36-6, produse de compania israeliană Beth-El Zlkhron Yaagov Industries Ltd, potrivit fișei de lucru. După ce au fost achiziționate, ele au rămas în gestiunea Unifarm.

”Toate cele 42 de Sisteme izolare portabile IsoArk n36-6 se află în depozitul companiei”, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Nu se știe, practic, dacă izoletele au apucat să fie utilizate sau măcar omolgate. ”Omologarea, producția și comercializarea acestor dispozitive/sisteme de izolare sunt în sarcina producătorului”, se mai arată în răspunsul secretarului de stat.

Peste un milion de euro cheltuiţi de statul român pentru achiziția de izolete

În total, Ministerul Sănătății a cheltuit 3,1 milioane lei pentru cele 42 de izolete, adică peste 621.000 euro. Echipamentele au fost achiziționate de la societatea SC Conexiuni 2544 SRL, care are ca obiect principal de activitate ”inginerie și consultanță tehnică”.

ADVERTISEMENT

În 2020, firma a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri din istorie, 7,33 milioane lei, de aproape 20 de ori mai mari decât în anul precedent. Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, SC Conexiuni 2544 SRL are trei angajați și îi are ca asociați pe Călin Tudor și Doru Gelu Solomon.

Interesant este că Ministerul Sănătății a cheltuit, pentru achiziția unei singure izolete, de trei ori mai mult decât Ministerul Apărării.

MApN a achiziționat, în 2020, 100 de izolete, care au costat 497.000 euro, ceea ce înseamnă că prețul mediu per unitate a fost de 4.320 de euro. Toate cele 100 de izolete ale MApN au fost realizate în țară, de către compania SC Stimpex SA.

România a donat o parte din izolete

Izoletele MApN au rămas în dotarea armatei, care, însă, nu prea le-a găsit întrebuințare. Astfel, în aprilie 2020, MApN a donat 10 izloete către Republica Moldova, iar în decembrie 2021, intituția a încheiat un contract de donație cu armata ucraineană.

„Izoletele au locul lor până la un anumit moment, până la o anumită limită. Folosirea lor la început a fost corectă și justificată, nefolosirea lor, este la fel, corectă și justificată”, spunea Raed Arafat, la Digi24, în urmă cu ceva vreme.

Ministerul de interne, respectiv IGSU, nu s-a implicat în achiziția de izolete în timpul pandemiei, ci doar a beneficiat de aceste echipamente. În cazul unei alte pandemii, izoletele ar putea fi scoase de la ”naftalină” și reutilizate.

ADVERTISEMENT
Tags: