News

Jefuit la bancă de 500.000 euro, primarul din Plopu speră într-o minune. ”Nu voi renunța niciodată la banii mei, la munca mea”

Adrian Bălănescu, primarul comunei Plopu, a reclamat dispariția în 2013 a unei sume de peste jumătate de milion de euro, deținută într-o casetă de valori. Edilul își pune azi toate speranțele într-o înțelegere cu banca.
14.12.2021 | 15:49
Jefuit la banca de 500000 euro primarul din Plopu spera intro minune Nu voi renunta niciodata la banii mei la munca mea
Adrian Bălănescu speră ca în curând să-și recupereze paguba după ce a fost jefuit în 2013 de mai mult de jumătate de milion de euro
ADVERTISEMENT

Acum mai bine de 8 ani, doi bărbați din județul Prahova reclamau că din casetele de valori pe care le dețineau la o bancă din Ploiești le-au dispărut bani și bijuterii de peste 700.000 euro. Cei doi păgubiți erau Adrian Bălănescu, primarul comunei Plopu, și Nicolae Vasile Cantemir, un om de afaceri din comuna Bărcănești.

”Aveam 410.000 dolari, 100.000 lire sterline, 30.000 franci elveţieni, 8.000 dolari canadieni şi aproape un kilogram de aur. Când nu i-am mai găsit cred că acel moment a fost poate unul din cele mai triste din viaţa mea. În casetă mai erau doar două facturi de provenienţă a aurului adus de mine din străinătate“, a mărturisit atunci, în fața presei, Adrian Bălănescu.

ADVERTISEMENT

Nicolae Cantemir, celălalt păgubit, declara și el autorităților că pierduse o sumă de circa 200.000 euro, compusă din bani și mai multe bijuterii și ceasuri. Fost ospătar, Cantemir dezvăluise jurnaliștilor și că îl servise de mai multe ori la masă pe Nicolae Ceaușescu.

Trei angajate ale băncii au fost cercetate pentru neglijență în serviciu

“Am făcut și testul poligraf, pentru că anchetatorii tot pe mine mă bănuiau vinovat. Evident că l-am trecut. Dar pe mine m-a îmbolnăvit tot scandalul asta, am făcut diabet și psoriazis. Nu mai pot, dar știu ce o să fac, îmi pun foc pe mine și s-a dus viața!”, spunea Cantemir după ce aflase că fusese jefuit.

ADVERTISEMENT

În 2016, poliţiştii de la investigarea criminalităţii economice au definitivat cercetările în dosarul penal în care au fost cercetate trei funcţionare ale băncii de unde dispăruseră banii. Cele trei angajate erau cercetate pentru neglijență în serviciu.

”În calitate de funcţionare ale unei agenţii bancare, cele trei nu şi-ar fi îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, din culpă, fapt ce ar fi dus la prejudicierea intereselor a două persoane, prin dispariţia mai multor sume de bani şi bunuri pe care acestea le aveau depozitate în casetele de valori închiriate de la instituţia financiară în cauză. Paguba creată acestora este de 2.700.000 lei, respectiv valoarea bunurilor reclamate ca fiind dispărute”, se preciza în documentul remis de polițiștii prahoveni în 2016.

ADVERTISEMENT

Nicolae Cantemir a câștigat în primă instanță 50.000 euro de la bancă

Doi ani mai târziu, Nicolae Cantemir a pierdut însă primul proces deschis băncii, dar și celor trei angajate acuzate de neglijență în serviciu. Afaceristul nu a renunțat, și – așa cum a anunțat FANATIK în exclusivitate – a ajuns în instanță doar cu banca respectivă, unde a avut termen de judecată pe 8 decembrie 2021.

Suprinzător, judecătorii Tribunalului Prahova i-au dat dreptate lui Cantemir la prima decizie, hotârând ca bărbatul să primească despăgubiri de 40.000 euro, dar și o altă sumă, rezultată din dobânzi și daune morale.

ADVERTISEMENT

”Solutia pe scurt: Admite în parte cererea modificată. Obligă pârâta să plătească reclamantului 40.000 euro, contravaloarea în lei la data plății reprezentând prejudiciul suferit de reclamant prin dispariția bunurilor, bijuterii, din caseta de valori nr. 21 închiriată reclamantului cu contractul de închiriere nr. 1313/27.02.2012, sumă la care se va calcula și plăti dobândă legală de la 04.07.2013 la data plății. Obligă pârâta să plătească reclamantului 10.000 euro, contravaloarea în lei la data plății cu titlu de daune morale.

Respinge în rest cererea modificată ca neîntemeiată. Ia act că reclamantul va solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Declarația de apel se va depune la Tribunalul Prahova. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților cu mijlocirea grefei azi 08.12.2021”, așa sună ultima hotărâre a instanței.

”Banii i-am făcut prin muncă, nu are de ce să îmi fie rușine”

Chestionat de FANATIK, primarul Adrian Bălănescu, celălalt păgubit din dosar, a declarat că nu va renunța niciodată la banii lui și că va merge până în pânzele albe în căutarea dreptății.

”Am avut o discuție cu banca, rămâne să vedem, se caută soluții de rezolvare a situației. Nu voi renunța niciodată la banii mei, la munca mea. Banii i-am făcut prin muncă, nu are de ce să îmi fie rușine”, a comentat Adrian Bălănescu pentru FANATIK.

”Sper doar să am niște sărbători liniștite, pentru că tot ce mi s-a întâmplat m-a afectat serios. Merg mai departe, pentru că știu că dreptatea e de partea mea. Sper să se găsească o rezolvare a situației, au trecut totuși atâția ani”, a mai afirmat edilul pentru FANATIK

ADVERTISEMENT