News

Jair Bolsonaro depășește previziunile și trimite alegerile prezidențiale din Brazilia în turul decisiv. Care este miza scrutinului

Bolsonaro surclasează sondajele și forțează un al doilea tur de scrutin împotriva lui Lula în alegerile prezidențiale din Brazilia
03.10.2022 | 12:43
Jair Bolsonaro depaseste previziunile si trimite alegerile prezidentiale din Brazilia in turul decisiv Care este miza scrutinului
Sondajele estimau că actualul președinte va pierde din primul tur Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cei doi titani politici se vor confrunta din nou la sfârșitul acestei luni, într-o cursă considerată în general ca fiind un test major pentru una dintre cele mai mari democrații din lume.

Jair Bolsonaro depășește previziunile și trimite alegerile prezidențiale din Brazilia în turul decisiv

Timp de luni de zile, sondajele și analiștii au spus că președintele Jair Bolsonaro era condamnat. El se confrunta cu un deficit larg și de neclintit al sprijinului în cursa prezidențială cu miză mare din Brazilia, iar în ultimele săptămâni, sondajele sugerau că ar putea chiar să piardă în primul tur, punând capăt președinției sale după doar un mandat.

ADVERTISEMENT

În schimb, Bolsonaro era cel care sărbătorea la finalul votului de duminică. Deși contracandidatul său, Luiz Inácio Lula da Silva, un fost președinte de stânga, a terminat noaptea în avantaj, Jair Bolsonaro a depășit cu mult previziunile și a trimis cursa în turul doi.

Da Silva a obținut 48,4% din voturi, iar dl Bolsonaro 43,23%, după numărarea a 99,87% dintre buletinele, potrivit agenției electorale din Brazilia. Da Silva avea nevoie să depășească 50% pentru a fi ales președinte în primul tur de scrutin.

ADVERTISEMENT

Ei se vor confrunta pe 30 octombrie în ceea ce este considerat cel mai important vot din ultimele decenii pentru cea mai mare națiune din America Latină.

Acest lucru se datorează în parte viziunilor extrem de diferite pe care cei doi bărbați le-au prezentat pentru această țară cu 217 milioane de locuitori și, în parte, pentru că Brazilia se confruntă cu o serie de provocări, inclusiv amenințări la adresa mediului, creșterea foametei, o economie care se clatină și o populație profund polarizată.

ADVERTISEMENT

Dar alegerile vor fi, de asemenea, urmărite pe scară largă în Brazilia și în străinătate, deoarece sunt considerate un test major pentru una dintre cele mai mari democrații din lume. Timp de luni de zile, Bolsonaro a criticat mașinile electronice de vot ale națiunii ca fiind pline de fraude – fără nicio dovadă – și a sugerat că singurul mod în care ar putea pierde este ca alegerile să fie fraudate.

Jair Bolsonaro a declarat reporterilor duminică târziu că a “depășit minciunile” din sondaje și că simte că acum are un avantaj în turul al doilea. Chiar și cu rezultate pozitive, el a sugerat, de asemenea, că ar fi putut exista fraude, spunând că va aștepta ca armata să verifice rezultatele.

ADVERTISEMENT

“Sistemul nostru nu este 100% securizat”, a spus el. “Întotdeauna există posibilitatea să se întâmple ceva anormal într-un sistem complet computerizat.”

Sondajele au subestimat sprijinul de care se bucură Bolsonaro

Președintele în exercițiu, Jair Bolsonaro, a susținut timp de luni de zile că sondajele subestimează sprijinul său, folosind ca dovadă mitingurile sale enorme. Cu toate acestea, practic toate sondajele îl arătau în urmă.

Duminică, a fost clar că avea dreptate. În toate cele 27 de state braziliene, el a obținut rezultate mai bune decât ceea ce Ipec, una dintre cele mai mari firme de sondaje din Brazilia, prezisese cu o zi înainte de alegeri, depășind proiecțiile cu cel puțin 8 puncte procentuale în 10 state.

Sondajele au părut să judece greșit puterea candidaților conservatori din întreaga țară. Guvernatorii și legiuitorii susținuți de Bolsonaro au depășit, de asemenea, sondajele, câștigând multe dintre confruntările de duminică.

Cláudio Castro, guvernatorul de dreapta al statului Rio de Janeiro, a fost reales în urma unei victorii zdrobitoare, cu 58% din voturi, cu 11 puncte procentuale mai mult decât proiecția Ipec. Cel puțin șapte dintre foștii miniștri ai lui Bolsonaro au fost aleși, de asemenea, în Congres, inclusiv fostul său ministru al mediului, care a supravegheat defrișările galopante din Amazon, și fostul său ministru al sănătății, care a fost criticat pe scară largă pentru întârzierea în achiziționarea de vaccinuri în timpul pandemiei.

Antonio Lavareda, președintele Ipespe, o altă companie de sondaje de top, a apărat cercetările firmei sale, subliniind că aceasta a prezis că da Silva va termina cu 49%, față de cele 48% pe care le-a primit.

Cu toate acestea, Ipespe a prezis, de asemenea, că Bolsonaro va primi 35% din voturi, cu peste 8 puncte procentuale sub sprijinul său real. Marja de eroare a sondajului a fost de 3 puncte procentuale. (Această tendință s-a repetat în toate sondajele; acestea au fost aproape exacte în ceea ce privește sprijinul domnului da Silva, dar departe în ceea ce privește sprijinul domnului Bolsonaro), relatează The New York Times.

Lavareda a speculat că mulți alegători care au spus că vor vota pentru candidați mai puțin populari au trecut la Bolsonaro – sau că au mințit în răspunsul la sondaje.

Bolsonaro trebuie să recupereze teren în fața lui da Silva

Cu toate acestea, în următoarele patru săptămâni, Bolsonaro va trebui să recupereze teren în fața lui da Silva, care a ocupat primul loc duminică. Președintele de dreapta încearcă să evite să devină primul președinte în funcție care pierde campania de realegere de la începutul democrației moderne din Brazilia, în 1988.

În același timp, da Silva încearcă să finalizeze o renaștere politică uimitoare care, cu ani în urmă, părea de neconceput.

În timp ce da Silva a încheiat noaptea ca fiind favorit, discursul său în fața susținătorilor a căpătat un ton sumbru. Dar el a spus că a salutat șansa de a dezbate acum cu Bolsonaro față în față. “Putem compara Brazilia pe care a construit-o el și Brazilia pe care am construit-o noi”, a spus el. “Mâine începe campania.”

Fost muncitor metalurgist și lider sindical cu doar cinci clase, da Silva a condus Brazilia în timpul boom-ului său din primul deceniu al secolului. El a fost apoi condamnat pentru acuzații de corupție după ce a părăsit funcția și a petrecut 580 de zile în închisoare.

Anul trecut, Curtea Supremă a respins aceste acuzații, hotărând că judecătorul care a judecat cazurile sale a fost părtinitor, iar alegătorii s-au mobilizat de atunci în spatele omului cunoscut simplu ca Lula.

Cei doi bărbați sunt cei mai proeminenți – și polarizanți – politicieni ai țării. Stânga braziliană îl vede pe Bolsonaro ca pe o amenințare periculoasă la adresa democrației națiunii și a poziției sale pe scena mondială, în timp ce conservatorii țării îl văd pe da Silva ca pe un fost deținut care a fost o parte centrală a unei vaste scheme de corupție care a contribuit la coruperea instituțiilor braziliene.

Ce proiecte au finaliștii prezidențialelor braziliene?

Da Silva, în vârstă de 76 de ani, prezintă alegătorilor un plan de creștere a impozitelor pentru cei bogați pentru a extinde serviciile pentru cei săraci, inclusiv lărgirea rețelei de siguranță socială, creșterea salariului minim, precum și hrănirea și cazarea mai multor persoane.

Da Silva și-a construit campania în jurul unor promisiuni largi pentru un viitor mai bun, inclusiv o promisiune că toți brazilienii ar trebui să se poată bucura de trei mese pe zi. De asemenea, mitingurile sale s-au sprijinit puternic pe imaginea sa de om obișnuit, cu numeroase referințe la bere, cachaça și picanha, cea mai faimoasă bucată de carne din Brazilia.

Bolsonaro, în vârstă de 67 de ani, și-a făcut campanie despre protejarea tradițiilor conservatoare ale Braziliei de ceea ce el spune că sunt amenințări din partea elitelor de stânga. El a făcut din sloganul său de campanie “Dumnezeu, familie, patrie și libertate” și a promis să lupte împotriva unor lucruri precum legalizarea drogurilor, legalizarea avortului, drepturile transsexualilor și restricțiile privind libertatea de religie și libertatea de exprimare.

Bolsonaro dorește să crească și mai mult accesul la armele de foc, repetând în discursul său de campanie că “oamenii înarmați nu vor fi niciodată înrobiți”. Una dintre principalele sale realizări în timpul primului său mandat a fost creșterea vertiginoasă a numărului de posesori de arme de foc.

Confruntându-se cu o diferență mare în sondaje, Bolsonaro a extins recent asistența socială pentru familiile sărace și s-a angajat să continue aceste politici în timpul celui de-al doilea mandat.

De asemenea, Bolsonaro a declarat că dorește să vândă compania petrolieră de stat a Braziliei, să faciliteze exploatarea minieră în pădurea amazoniană și să continue să reducă reglementările privind industria. Multe întreprinderi au salutat abordarea de piață liberă a domnului Bolsonaro, dar aceasta a dus la o creștere fulminantă a distrugerii mediului.

Viitorul pădurii amazoniene depinde de rezultatul alegerilor

Alegerile ar putea avea consecințe pentru cea mai mare pădure tropicală din lume. În timp ce Bolsonaro a declarat că va lua măsuri drastice împotriva încălcărilor de mediu, el a redus finanțarea și personalul agențiilor însărcinate cu aplicarea legilor de mediu, punând în același timp la îndoială statisticile care arată distrugerea pădurii în timpul primului său mandat.

Da Silva și-a făcut campanie electorală pe baza promisiunii de a eradica mineritul și exploatarea forestieră ilegală și a declarat că va împinge fermierii să folosească zonele de pădure care au fost deja defrișate.

Alegerea lui da Silva ar extinde un șir de victorii ale stângii în America Latină, alimentate de un val de reacții de respingere a celor în funcție. Dacă va fi ales, șase dintre cele mai mari șapte țări din regiune vor fi ales lideri de stânga începând din 2018.

Primul mandat al lui Bolsonaro a fost marcat de turbulențe, inclusiv ciocniri cu justiția, scandaluri de corupție și o pandemie care a ucis mai mulți oameni decât oriunde altundeva după Statele Unite. Dar sugestiile sale că nu va renunța la putere dacă va fi votat au fost cele care au alarmat mulți brazilieni și comunitatea internațională.

Anul trecut, Bolsonaro le-a spus susținătorilor săi că există trei rezultate ale alegerilor: câștigă, este ucis sau este arestat. Apoi a adăugat: “Spuneți-le ticăloșilor că nu voi fi niciodată arestat”.

Jair Bolsonaro a pus la îndoială de ani de zile mașinile electronice de vot din Brazilia, în ciuda faptului că nu au existat dovezi de fraudă generalizată în acest sistem de când Brazilia a început să îl folosească la sfârșitul anilor 1990.

Cu patru zile înainte de votul de duminică, formațiunea sa politică a publicat un document de două pagini care susținea, fără dovezi, că unii angajați guvernamentali și contractori au avut “puterea absolută de a manipula rezultatele alegerilor fără a lăsa urme”. Oficialii electorali au calificat aceste afirmații drept “false și necinstite” și “o încercare clară de a împiedica și perturba” alegerile.

O zi mai târziu, la ultima dezbatere înainte de votul de duminică, Bolsonaro a fost întrebat direct dacă va accepta rezultatele alegerilor. Nu a răspuns.

ADVERTISEMENT