Mesajul premierului Turciei pentru Terim înaintea sosirii la Bucureşti

Primul ministru al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că a fost o decizie foarte înţeleaptă din partea Federaţiei de fotbal numirea lui Fatih Terim în funcţia de selecţioner într-unul...
08.09.2013 | 13:47
Mesajul premierului Turciei pentru Terim inaintea sosirii la Bucuresti
ADVERTISEMENT

Primul ministru al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că a fost o decizie foarte înţeleaptă din partea Federaţiei de fotbal numirea lui Fatih Terim în funcţia de selecţioner într-unul dintre cele mai proaste momente prin care trece echipa naţională. ”Fatih Terim era singurul om capabil să rezolve situaţia, pentru că are capacitatea de a mobiliza toate forţele jucătorilor săi, de a-i face să creadă în şansele lor chiar şi atunci cînd acestea nu ar fi mai mari de un procent. Problema este că Terim trebuie să înţeleagă, aşa cum i-au spus şi şefii federaţiei, faptul că înaintea oricăror interese ale cluburilor stă şi va sta întotdeauna echipa naţională şi interesele Turciei. Iar acesta este un interes al întregii Turcii de a reveni în lupta de calificare la Mondialul din Brazilia cu trei victorii la rînd şi puţin noroc din partea adversarelor. Cei care nu sunt de acord ca Fatih Terim să ia înainte de toate o decizie în interes naţional şi nu personal sau al unui club înseamnă că nu se simt cu adevărat aparţinînd poporului turc”.

Fostul arbitru Ahmet Cakar îl atacă pe ”Împărat”

Nu toată lumea se grăbeşte să facă din Fatih Terim un zeu pe soclul fotbalului din Ţara Semilunei. Un om trecut la rîndul său destul de mult prin examene importante pe gazon, fostul arbitru FIFA, Ahmet Cakar, consideră că aducerea lui Fatih Terim a fost o mare eroare din toate punctele de vedere. ”Nu se discută calităţile incontestabile ale lui Terim, dar problema e mult mai complexă şi şefii federaţiei nu au stat să o analizeze cum trebuie. Şansele noastre de a mai prinde locul 2 trebuie să recunoaştem că ţin mai mult de domeniul unei minuni, care admit că este totuşi posibilă. Însă, dacă aş fi avut de ales aş fi sunat imediat fie pe Mustafa Denizli, care e liber, fie pe Senol Guneş, ambii foşti selecţioneri la rîndul lor, în trecut, iar alegerea oricăruia dintre ei ar fi fost la fel de bună. De ce nu Terim? Pentru că tocmai e pe cale să construiască la Galatasaray o echipă competitivă, capabilă să facă performanţe şi în Liga Campionilor, iar faptul că Federaţia aproape că îl forţează să renunţe la proiectul său pentru a prelua o misiune care nu se ştie cîte şanse de izbîndă are este o dovadă de prostie. S-a uitat că avem o mare povară de dus pe umerii lui Terim şi a lui Galatasaray, aceea de a face cît mai multe puncte pentru fotbalul turcesc în cupele europene. Suspendarea lui Fenerbahce şi Beşiktaş poate avea consecinţe grave fără un parcurs de excepţie al Galatei şi întrebarea e dacă iei Galatei omul cheie care este Terim ce speranţe mai putem avea să salvăm o situaţie dramatică?”

ADVERTISEMENT

Nuri Şahin, mai mult nu, decît da

Buletinul medical al momentului din tabăra Semilunei sună rău pentru mijlocaşul Borussiei Dortmund, Nuri Şahin, a cărui entorsă de ligamente la glezna stîngă are şanse minime de a fi rezolvată pînă la ora meciului de la Bucureşti. Deja Terim se gîndeşte la ce soluţii ar fi mai bune, avînd de ales între Selcuk Inan şi Alper Potuk. Mult mai bune ar fi, cel puţin acum, veştile privindu-i pe cei doi gemeni ai golului din atac, Burak Yilmaz şi, mai ales, Umut Bulut, primul cu o problemă la coapsă, al doilea cu o uşoară întindere. Mai multe amănunte sunt însă aşteptate în cursul după-amiezii, după antrenament.

Terim se îmbracă din James Bond

Fatih Terim a apărut la meciul cu Andorra îmbrăcat într-un costum aidoma celui purtat de interpretul personajului James Bond în filmul ”Skyfall”, o ţinută achiziţionată de actualul selecţioner chiar în timpul filmărilor efectuate la Istanbul de către Daniel Craig (actorul care îl înterpretează pe James Bond), semnată de cunoscutul designer Tom Ford şi care a costat 4000 de euro. Cum Turcia a învins şi Terim e recunoscut ca un tip superstiţios e foarte probabil să-l vedem la fel îmbrăcat şi la meciul de la Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Turcii cer garanţii se securitate din partea românilor

Evenimentele petrecute la Bucureşti între forţele de ordine şi ultraşii unguri au provocat multă îngrijorare în rîndul oficialilor federaţiei de la Istanbul. Turcii cer garanţii părţii române că suporterii lor nu vor suferi acelaşi tratament şi că partida se va desfăşura în condiţii optime de securitate. Ei spun că lucrurile au degenerat într-un mod extrem de periculos dacă s-a ajuns la utilizarea unor mijloace de neutralizare ale fanilor care pun în pericol sănătatea acestora, în special gazele lacrimogene şi că dacă aceste lucruri se vor repeta şi marţi vor face plîngere la forul mondial pentru a se dicta sancţiuni împotriva părţii române.