Sporturi

Jan Dydak, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice din 1988, a murit! S-a retras inexplicabil din box la 23 de ani

28.03.2019 | 22:44
Jan Dydak medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice din 1988 a murit Sa retras inexplicabil din box la 23 de ani

Jan Dydak, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice din 1988, a murit, la vârsta de 50 de ani. Boxul din Polonia este în doliu după ce l-a pierdut pe unul dintre cei mai buni pugilişti din istorie. Anunţul decesului a fost făcut public miercuri, 27 martie.

Jan Dydak, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice din 1988, a murit. Avea 159 de victorii în 171 de meciuri

Jan Dydak a fost medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Seul din 1988. Polonezul i-a învins la categoria semimijlocie pe Jose Garcia (Venezuela), Humberto Aranda (Costa Rica) şi Adewale Adgebusi (Nigeria), însă a trebuit să se retragă înainte de meciul cu Robert Wanglia (Kenya) din semifinale. În aceste condiţii, pugilistul a trebuit să se mulţumească doar cu medalia de bronz, cu toate că era văzut drept unul dintre favoriţii la aur.

De-a lungul carierei, Jan Dydak a obţinut 159 de victorii în 171 de meciuri şi a fost medaliat cu bronz la Campionatul European de box de la Goteborg din 1991. La scurt timp după această performanţă şi-a anunţat retragerea din sport, la doar 23 de ani. Conform presei din Polonia, Jan Dydak a murit după o lungă luptă cu cancerul.

“A fost mai bine pentru sănătatea mea că m-am retras”

Decizia de a se retrage i-a luat pe mulţi prin surprindere, mai ales că era văzut drept unul dintre pugilişti cu şanse mari la medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992. Într-un interviu pentru presa din Polonia, Jan Dydak a vorbit despre motivul pentru care a ales să agaţe mănuşile în cui.

“A fost mai bine pentru sănătatea mea că m-am retras. Mulţi îmi spun că puteam să am 400 de meciuri, dar de ce să lungesc o carieră. Eu sunt mulţumit de ceea ce am reuşit. Cluburile de box nu stăteau prea bine cu banii pe atunci. Au fost multe discuţii şi oferte de la diferite cluburi, dar nimic nu s-a materializat. Oricum, nu regret decizia luată. În sport, o carieră scurtă, dar cu performanţe, este cel mai bun lucru”, spunea Jan Dydak.