Sport

Jandarmeria ia atitudine după protestul fanilor de la Rapid. Meciurile cu grad ridicat de risc din comunicatul emis de autorități

Jandarmeria a emis un comunicat oficial după ce la meciul Rapid - Farul, 0-2, fanii giuleșteni au protestat și au scos buletinele la vedere.
10.11.2022 | 19:21
Jandarmeria ia atitudine dupa protestul fanilor de la Rapid Meciurile cu grad ridicat de risc din comunicatul emis de autoritati
Jandarmeria a emis un comunicat, după protestul suporterilor rapidiști din startul partidei cu Farul. Sursă foto: Fanatik.
ADVERTISEMENT

Fanii Rapidului au protestat la adresa Jandarmeriei, după ce autoritățile i-au fotografiat cu buletinele la vedere. Protestul a avut loc la începutul meciului cu Farul din Cupa României Betano, când suporterii echipei din Giulești au scos la vedere actele de identitate.

Comunicatul oficial al Jandarmeriei după protestele fanilor Rapidului

Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București a emis un comunicat oficial după ce suporterii mai multor echipe din fotbalul românesc au protestat vehement. Aceștia sunt nemulțumiți din cauza manierei de legitimare demarate de Jandarmeria Română.

ADVERTISEMENT

„Cu referire la ultimele articole din mass-media, în care sunt exprimate diferite opinii legate de măsurile de control al accesului în arenele sportive de fotbal, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări: Regulile de acces au fost stabilite strict în conformitate cu prevederile Legii nr. 4 din 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, cu modificările și completările ulterioare și au constat în efectuarea controlului corporal preventiv, respectiv prezentarea documentelor de acces și a celor de identitate premergător pătrunderii în baza sportivă. 

Sub un alt aspect, trebuie reținut faptul că pe durata meciurilor de fotbal anterioare au fost folosite materiale pirotehnice în exces și au avut loc acțiuni de tulburare a ordinii publice, situații care au impus luarea unor măsuri de securitate sporite de către forțele de ordine pentru desfășurarea jocului sportiv în condiții de deplină siguranță și cu protecția tuturor participanților. 

ADVERTISEMENT

De asemenea, reamintim faptul că înaintea debutului a două meciuri de fotbal anterioare, pe timpul controlului specific al arenei sportive, au fost depistate mari cantități de materiale pirotehnice ascunse în stadion, ceea ce ne indica intenția grupurilor de suporteri de a comite fapte antisociale prin folosirea acestora. Subliniem faptul că astfel de acțiuni generează riscuri deosebite de vătămare corporală a suporterilor și a forțelor de ordine”, se arată în primă fază în comunicatul emis de Jandarmerie.

Fanii Rapidului protest după meciul cu FCSB. Jandarmeria a răspuns

Suporterii Rapidului au fost fotografiați cu buletinul la vedere înainte de meciul de pe Arena Națională cu FCSB, scor 1-3. Fanii giuleșteni au ripostat la meciul cu Farul din Cupa României Betano, iar după ce au păstrat tăcerea timp de 10 minute, au început să scandeze „Libertate pentru suporteri”. Comunicatul oficial emis de Jandarmerie face referire și la obligația spectatorilor de a prezenta actele de identitate.

ADVERTISEMENT

„În acest sens, facem trimitere către prevederile Legii nr. 550 din 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, cu modificările și completările ulterioare: Art. 27 (1) În realizarea atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, personalul militar al Jandarmeriei Române este învestit cu exercițiul autorității publice. 

(2) În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, personalul prevăzut la alin. (1) are următoarele drepturi și obligații: b) să legitimeze orice persoană când există indicii temeinice că a săvârșit, săvârșește sau se pregătește să săvârșească o faptă ce constituie infracțiune ori contravenție, precum și persoanele care solicită intrarea într-un perimetru legal restricționat; 

ADVERTISEMENT

(3) În exercitarea atribuțiilor, personalul militar al Jandarmeriei Române are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra persoanei și bagajului acesteia, în următoarele situații: c) persoana participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanțe periculoase. 

Comunicatul Jandarmeriei: „Spectatorii au obligația de a prezenta actele de identitate”

De asemenea, pentru reiterarea obligațiilor spectatorilor, facem trimitere către prevederile Legii nr. 4 din 2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, cu modificările și completările ulterioare: Art. 18 (2) La solicitarea forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă, spectatorii au obligaţia de a prezenta documentele de acces şi, după caz, actele de identitate

Art. 20 Spectatorilor le este interzis: f) să refuze prezentarea documentelor de acces şi, după caz, a actelor de identitate, la solicitarea justificată a forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă; g) să refuze supunerea la efectuarea controlului corporal preventiv şi al bagajelor de către forţele de ordine. 

Aceste măsuri preventive au fost dispuse în scopul prevenirii și combaterii violenței în sport, respectiv pentru siguranța tuturor participanților la manifestările sportive, fiind absolut necesare pentru preîntâmpinarea escaladării comportamentului agresiv și antisocial al unor grupuri de suporteri manifestat la ultimele meciuri de fotbal”, mai spune comunicatul emis de Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București.

FCSB – Rapid și Dinamo – Sepsi, printre meciurile considerate cu grad mediu sau ridicat de risc

În comunicatul Jandarmeriei apar mai multe meciuri din ultima vreme considerate cu grad mediu sau ridicat de risc, care au condus spre măsurile de verificare și control ale autorităților. Ultrașii celor de la CSA Steaua au refuzat să intre pe stadion la meciurile cu Oțelul Galați și Unirea Dej din cauza procesului de legitimare pornit de Jandarmerie.

Mai menționăm faptul că aceste măsuri de securitate au fost anunțate de către Jandarmeria Capitalei premergător fiecărei partide de fotbal, fiind de altfel impuse tuturor grupurilor de suporteri constituite.

În final, subliniem faptul că astfel de măsuri de verificare și control au fost luate în contextul mai multor partide de fotbal catalogate cu grad mediu sau ridicat de risc și desfășurate in ultima vreme, sens în care reamintim pe cele dintre echipele reprezentative ale României și Bosniei Herțegovina, FCSB – UTA Arad, FC Rapid București – FC Farul Constanta, FC Rapid București – CFR Cluj, CSA Steaua București – ASC Oțelul Galați, FCSB – FC Rapid București, FC Dinamo București – OSK Sepsi”, se încheie comunicatul.

ADVERTISEMENT