News

Jandarmerița din Vatra Dornei, acuzată de omor, achitată de judecători. Cine va plăti pentru moartea bătrânului

Femeia jandarm din Vatra Dornei care a pulverizat spray lacrimogen în ochii unui bărbat care ulterior a murit, a fost achitată de toate capetele de acuzare.
16.04.2022 | 16:55
Jandarmerita din Vatra Dornei acuzata de omor achitata de judecatori Cine va plati pentru moartea batranului
Jandarmerița din Vatra Dornei, care a fost acuzată că a gazat un bărbat care ulterior a murit, a fost achitată / Foto colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Sentință definitivă în cazul jandarmeriței care a participat la imobilizarea unui suspect, în Vatra Dornei, care apoi a murit. Anterior, femeia pulverizase spray lacrimogen în zona ochilor, de la o distanță mai mică decât cea prevăzută legal. Mai mult, anchetatorii au stabilit că spray-ul respectiv nu mai făcea parte din dotarea jandarmeriei.

Jadmarmerița care a pulverizat cu spray-ul în figura unui suspect, nevinovată de moartea acestuia

Totuși, Curtea Militară de Apel București a admis apelul IJJ Suceava și al Anei-Maria Florescu, în dosarul în care aceasta fusese condamnată la doi ani și șapte luni de închisoare cu suspendare pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Hotărârea anterioară a fost luată de Tribunalul Militar Iași.

ADVERTISEMENT

De data aceasta, Ana Maria Florescu a fost achitată pentru toate cele trei infracțiuni pentru care fusese trimisă în judecată: ucidere din culpă, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase și purtare abuzivă.

Toate despăgubirile vor fi suportate de Jandarmerie

Ea nu va trebui să plătească nici un ban familiei victimei, despăgubirile urmând să fie suportate de Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava. Cuantumul acestora a fost însă micșorat, față de sentința inițială.

ADVERTISEMENT

„Admite apelurile formulate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava şi inculpata Sg. Maj. Florescu Ana-Maria împotriva sentinţei penale nr. 25/2021 a Tribunalului Militar Iaşi. Desfiinţează în parte sentinţa apelată, şi în fond, rejudecând: (…) dispune achitarea inculpatei pentru săvârşirea (…) Reduce cuantumul daunelor materiale acordate părţii civile Csapai Gică de la 35.000 lei la 29.391 lei.

Înlătură obligaţia inculpatei Sg. Maj. Florescu Ana Maria de plată a despăgubirilor şi cheltuielilor judiciare, sigurul debitor fiind Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava”, se arată în sentinţa Curţii Militare de Apel Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Moartea bărbatului, filmată cu telefonul mobil

Incidentul pentru care jandarmerița a fost trimisă în judecată s-a petrecut în 2019, în timpul unui eveniment public.

Atunci, tatăl unei fetițe care se afla în public, a solicitat ajutorul jandarmilor, reclamând că un bărbat a atins-o într-un mod indecent pe fiica lui. Suspectul a rupt-o la fugă, însă a fost ajuns din urmă de forțele de ordine și trântit la pământ.

ADVERTISEMENT

Jandarmii au încercat să-l imobilizeze, însă acesta s-a opus. Acela a fost momentul în care femeia a scos spray-ul și l-a pulverizat în fața bărbatului, de la doar câțiva centimetri. Bărbatul și-a pierdut imediat cunoștința, iar jandarmii, care îl presaseră cu genunchii, au reușit să-l încătușeze. Toată scena a fost filmată de un martor ocular cu un telefon mobil.

Potrivit certificatului de deces, bărbatul a murit din cauza insuficienţei cardio-respiratorie acută. Acesta mai suferea de peritonită generalizată şi prezenta un infarct enteromezenteric total.

ADVERTISEMENT
Tags: