News

Lovitură neașteptată pentru Rusia. Tokyo reaprinde disputa pentru Insulele Kurile de Sud: „Sunt parte integrantă a Japoniei”

În contextul războiului din Ucraina, Tokyo readuce în prim-plan disputa cu Rusia pentru Insulele Kurile de Sud. Oficialii asiatici spun că aceste teritorii ”sunt parte integrantă a Japoniei”.
08.03.2022 | 18:18
Lovitura neasteptata pentru Rusia Tokyo reaprinde disputa pentru Insulele Kurile de Sud Sunt parte integranta a Japoniei
ADVERTISEMENT

Oficialii japonezi readuc în prim-plan revendicările în disputa teritorială cu Rusia cu privire la Insulele Kurile de Sud, scrie presa internațională.

Japonia reînvie disputa cu Rusia privind Insulele Kurile de Sud, cedate după capitularea în Al Doilea Război Mondial

În urma escaladării tensiunilor globale cauzate de războiul Rusia – Ucraina, ministrul de externe al Japoniei Yoshimasa Hayashi, a readus în discuție, marți, 8 martie, situația Insulelor Kurile de Sud, despre care Tokyo spune că sunt parte integrantă a Japoniei și nu a Rusiei.

ADVERTISEMENT

În timpul unei dezbateri în cadrul Parlamentului, diplomatul a numit regiunea drept un ”teritoriu original al Japoniei”, notează site-ul The West.

Hayashi a mai afirmat că poziția Japoniei față de teritoriul disputat de zeci de ani rămâne neschimbată. El a spus că aceste insule sunt ”în primul rând japoneze”.

ADVERTISEMENT

Arhipelagul pentru care cele două state se confruntă la nivel diplomatic se află între Peninsula Kamchatka din Rusia și insula principală din nordul Japoniei, Hokkaido.

Japonia a pierdut insulele în favoarea Uniunii Sovietice după ce a capitulat în al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Guvernul de la Tokyo revendică insulele Etorofu (în rusă Iturup, Kunashiri sau Kunashir), Shikotan și grupul Habomai pe linia de despărțire dintre Marea Okhotsk și Oceanul Pacific.

Japonia a propus Rusiei o soluție de mijloc și a cerut restituirea a două din cele patru insule disputate. Kremlinul a respins propunerea.

ADVERTISEMENT

În perioada în care s-a aflat la putere, Shinzo Abe, fostul premier, renunţase la sintagma că Insulele Kurile de Sud sunt ”parte integrantă a Japoniei”, pentru a semnala o poziție mai flexibilă în disputa cu Rusia în speranța unui progres major.

Șeful Guvernului de la Tokyo din prezent, Fumio Kishida a reaprins disputa cu Moscova în privința acestor teritorii. Acest conflict de la distanță nu face decât să împiedice încheierea unui tratat de pace între cele două state.

Japonia, nemulțumită de faptul că Rusia a efectuat exerciții militare în zonă

Luna trecută, Japonia nu a fost de acord ca Rusia să efectueze exerciții militare în apropierea Insulelor Kurile de Sud. Tokyo a criticat dur detașările militare în zonă.

”Am protestat în fața Rusiei prin canale diplomatice. Întărirea prezenței militare a Rusiei în Teritoriile de Nord este inacceptabilă și contrazice poziția guvernului”, a declarat secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno.

ADVERTISEMENT