Sport

Japonia nu va mai găzdui Campionatul Mondial al Cluburilor. Motivul pentru care a fost luată această decizie

Din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, Japonia nu va mai putea organiza Campionatul Mondial al Cluburilor.
09.09.2021 | 19:27
Japonia nu va mai gazdui Campionatul Mondial al Cluburilor Motivul pentru care a fost luata aceasta decizie
ADVERTISEMENT

Cea de-a 18-a ediție a Campionatului Mondial al Cluburilor – programată în iarna acestui an – nu va mai putea avea loc în Japonia. Restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei Covid-19 au făcut ca Asociația de Fotbal din statul asiatic să renunțe la statutul de organizator al competiției globale înființate cu mai bine de două decenii în urmă.

Decizia a fost comunicată deja celor de la FIFA, care urmează să anunțe, în cel mai scurt timp posibil, o nouă gazdă. Acest turneu s-a mai desfășurat în Japonia (n.r. în 2016), dar Federaţia își propusese să organizeze și ediţia din decembrie 2021 – la care va participa actuala campioană a Europei, Chelsea – pentru a sărbători cei 100 de ani de la înființarea forului.

ADVERTISEMENT

Japonia nu va mai găzdui Campionatul Mondial al Cluburilor

Am fost informați astăzi (n.r. joi, 9 septembrie) de Asociația de Fotbal din Japonia (JFA) că, având în vedere pandemia COVID-19 și situația sanitară a țării, aceasta nu va mai putea găzdui Cupa Mondială a Cluburilor FIFA 2021.

Dorim să mulțumim JFA pentru munca și angajamentul de care a dat dovadă în această perioadă și așteptăm cu nerăbdare să revenim în Japonia.

ADVERTISEMENT

Mai multe detalii cu privire la noua gazdă pentru Cupa Mondială a Cluburilor FIFA 2021 vor fi anunțate în timp util”, se arată în comunicatul transmis de FIFA.

Japonia se confruntă de la începutul acestei veri cu încă un val de Covid-19 – al cincilea și cel mai violent de până acum – care a obligat guvernul să revină asupra măsurilor sanitare. În plus, experții estimează că restricţiile vor fi prelungite până spre sfârșitul lunii septembrie.

ADVERTISEMENT

Precedenta ediție a fost câștigată de Bayern Munchen

Campionatul Mondial al Cluburilor este programat de obicei în decembrie, dar ediţia din 2020 – găzduită de Qatar şi câştigată de Bayern München – a avut loc abia în februarie 2021, din cauza pandemiei Covid-19.

Organizatorilor li s-a oferit astfel ocazia de a testa cele două arene noi, respectiv Education City Stadium şi Ahmad Bin Ali, în perspectiva Cupei Mondiale din 2022. Cu o capacitate de 40.000 de locuri, Education City Stadium a găzduit patru partide, printre care și finala Bayern Munchen – Tigres, desfăşurate de-a lungul a trei zile.

ADVERTISEMENT

Pe lângă marele trofeu, bavarezii au primit 6 milioane de dolari, precum și un bonus de până la 4 milioane obținut din publicitate. Capul de afiș al ediției din decembrie 2021 va fi campioana en-titre a Europei, Chelsea Londra.

Un format diferit al Mondialului cluburilor, cu 24 de echipe, ar fi trebuit să se desfășoare în această vară, dar pandemia a dat toate planurile peste cap. Pe cale de consecință, prima ediţie a noii competiții încă se lasă așteptată.

ADVERTISEMENT
Tags: