News

Japonia va deversa în mare apa de la centrala nucleară Fukushima, deși conține urme de tritiu

Autoritățile din Japonia au decis să aprobe deversarea în mare a apei de la centrala nucleară Fukushima, cu toate că aceasta conține urme de tritiu. Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare, transmit experții.
22.07.2022 | 14:37
Japonia va deversa in mare apa de la centrala nucleara Fukushima desi contine urme de tritiu
Dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritatea niponă de reglementare în domeniul nuclear a aprobat acest lucru deși apa conține urme de tritiu. Catastrofa de la Fukushima, din martie 2011, este considerată cel mai mare dezastru de acest gen din ultimele decenii, exceptând explozia de la Cernobîl.

Apa de la Fukuhima va fi devărsată în mare

Centrala atomică Dai-ichi din Fukushima a fost lovită de un tsunami uriaș, produs de un cutremur de magnitudine foarte mare. În acel moment a fost nevoie ca autoritățile să folosească apă de răcire pentru a preveni un dezastru, iar acum aceasta e stocată în centrală, conform Reuters.

ADVERTISEMENT

Autoritățile, cu ajutorul specialiștilor, au stabilit că apa, care a fost tratată, conține în continuare urme de tritiu (un izotop radioactiv al hidrogenului). Cu toate acestea, apa poate fi deversată în mare, în condiții de siguranță.

Mai mulți membri ai fostei conduceri ai companiei de electricitate Tepco au fost condamnați pentru că ar fi autorii morali ai dezastrului de la centrala nucleară din Fukushima. În fapt, aceștia nu ar fi luat măsuri pentru a preveni acest accident, au considerat judecătorii japonezi.

ADVERTISEMENT

100.000 de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele în 2011, timp în care 19.000 de oameni au murit în dezastrul produs de un cutremur cu magnitudinea de 9 grade. Tsunamiul care a urmat a produs eliberarea unor emisii radioactive semnificative în aer, apă și sol.

Cel mai mare val provocat de tsunami a fost de 13–14 metri înălțime și a lovit la aproximativ 50 de minute după cutremurul inițial. În condițiile în care centrala nucleară se afla la 10 metri deasupra nivelului mării, valul a copleșit structura acesteia.

ADVERTISEMENT

În 2013, Organizația Mondială a Sănătății a raportat că rezidenții din zonă care au fost evacuați au fost expuși la un nivel mic de radiații, astfel că efectele radiațiilor asupra sănătății ar putea fi sub nivelurile detectabile.

Potrivit unui raport citat de AFP în 2015, nivelurile de radioactivitate de pe cuprinsul Oceanului Pacific sunt în curs de a-şi reveni la normal la cinci ani după dezastrul nuclear de la Fukushima (Japonia).

ADVERTISEMENT

“Comparativ, în 2011, aproape jumătate din eşantioanele de peşte din apele costiere de larg din Fukushima au conţinut niveluri periculoase de material radioactiv”, explica Pere Masque, co-autor al studiului.

ADVERTISEMENT
Tags: