Sport

Exclusiv. Laude pentru fete: “Sunt ca vinul, pe zi ce trece, mai bune!”

România a obţinut calificarea în optimile de finală ale Campionatului Mondial de handbal feminin din Germania. Jaume Fort, antrenorul cu portarii de la echipa naţională, a vorbit despre situaţia tricolorelor la turneul final.
06.12.2017 | 20:45
Exclusiv Laude pentru fete Sunt ca vinul pe zi ce trece mai bune
ADVERTISEMENT

Echipa naţională a României a reuşit să obţină biletele pentru optimile de finală ale Campionatului Mondial din Germania. Elevele lui Ambros Martin mai au singur obiectiv în grupa A, clasarea pe primul loc, iar calculele sunt favorabile – VEZI DETALII AICI.

România a învins Spania, scor 19-17, marţi seara, în etapa a treia din faza grupelor – VEZI DETALII AICI. Jaume Fort, antrenorul cu portarii al echipei naţionale a României, a vorbit pentru FANATIK.RO despre situaţia tricolorelor, relaţia profesională pe care o are cu Ambros Martin şi despre jucătoarele pe care le pregăteşte.

ADVERTISEMENT

Denisa Dedu şi Iulia Dumanska, caracterizate de Jaume Fort

Cum s-a ajuns la alegerea de a merge la Campionatul Mondial din Germania cu doi portari?

– Am vorbit cu Ambros, ne-am sfătuit şi am ajuns la concluzia că era cea mai bună soluţie.

Este un motiv faptul că Ambros Martin se bazează, în general, pe doi portari la Gyor?

– Nu, mergem pe un plan cu totul diferit la naţională. Am pus în balanţă punctele pro şi contra, iar apoi am luat o decizie.

După cele trei victorii din grupă, obiectivul României s-a schimbat la acest turneu final?

– Absolut nu. Sistemul e unul în care te poate aduce într-o situaţie dramatică. Poţi câştiga cinci meciuri în faza grupelor, iar apoi poţi să pierzi în optimi şi eşti out. Mă bucur că ne-am calificat deja în următoarea faza, când mai sunt deja două meciuri de jucat, dar trebuie să ne corectăm greşelile. La fiecare meci se poate vedea că mai sunt lucruri de ajustat la echipă. Toţi din staff-ul tehnic suntem concentraţi să ajustăm sau să corectăm orice greşeală. Mai avem de pus la punct câteva mici detalii.

ADVERTISEMENT

Ce îl leagă pe Jaume Fort de Ambros Martin

Cum le-aţi caracteriza pe Denisa Dedu şi pe Iulia Dumanska?

– În primul rând, ambele au în comun faptul că sunt tinere. Pentru amândouă acest lucru este un avantaj şi au şansa să capete mai multă experienţă şi să crească, deci trebuie să avem răbdare cu amândouă. Portarii sunt ca vinul, cum trec anii, ei devin mai buni. Îmi place la Denisa că este explozivă, este agresivă în poartă, ceea ce este foarte bine. Se antrenează foarte bine. La Iulia îmi place echilibrul, ştie cum să gestioneze momentele mai dificile din meci.

Cum este să lucraţi cu Ambros Martin, mai ales că vă leagă o prietenie strânsă?

– Este interesant, mai ales că îl cunosc foarte bine. Am jucat împreună mult timp, însă am mers amândoi pe căi separate. Acum, după mulţi ani, am ajuns să lucrăm împreună pentru echipa naţională a României. Ambros e o persoană care pune multă pasiune în ceea ce face. Lucrează toată ziua, face planuri cum poate ajuta echipa. Îi place să colaboreze, ascultă opinia fiecăruia dintre noi, cei din staff. E un sistem deschis, fiecare îşi poate exprima opinia. Decizia finală este a lui, ceea ce este normal. Sunt foarte fericit să lucrez cu el.

ADVERTISEMENT

O adversară favorită pentru optimi? Ce echipă aţi vrea să întâlniţi?

– Principalul nostru obiectiv este să fim concentraţi pe ceea ce avem de făcut. O să fim din ce în ce mai greu în timp ce avansăm în competiţie. Vom avea meciuri şi mai grele. Este o strategie pas cu pas, trebuie să avem răbdare.