Relațiile dintre Statele Unite și aliații lor europeni sunt tot mai reci. Joi, vicepreședintele american JD Vance a sugerat că pe viitor este posibilă o retragere a trupelor SUA din Germania.
Presa din Germania a scris, în această săptămână, că serviciile de securitate occidentale și politicienii se tem că un potențial acord între SUA și Rusia, pe tema Ucrainei, ar putea duce la încetarea prezenței soldaților americani în puncte cheie ale Europei.
Joi, de la Washington, JD Vance a întărit această temere. Vicepreședintele american a sugerat, într-o declarație virulentă, că administrația președintelui Donald Trump ar putea reconsidera prezența militară americană în Germania în cazul în care această țară îngrădește libertatea de exprimare, informează Agerpres.
JD Vance le-a reproșat direct aliaților germani că țara lor are o apărare care se bazează exclusiv pe fondurile americane. ”Întreaga apărare a Germaniei este subvenţionată de contribuabilul american. Sunt mii şi mii de soldaţi americani în Germania astăzi.
Credeţi că contribuabilul american va accepta asta dacă în Germania eşti aruncat în închisoare doar pentru postarea unui tweet (n.r. mesaj pe X)? Evident, nu va accepta”, a declarat oficialul SUA, într-un interviu la Conferința Acțiunii Politice Conservatoare (Conservative Political Action Conference – CPAC).
De la Berlin, Friedrich Merz, favorit în cursa pentru funcția de cancelar al Germaniei, a lansat vineri un avertisment dur. El pare a anticipa viitoarele decizii de la Casa Albă și spune că Europa trebuie să fie pregătită să se apere fără ajutorul Statelor Unite, scrie Politico.
”Trebuie să ne pregătim pentru posibilitatea ca Donald Trump să nu mai susțină necondiționat angajamentul NATO de apărare reciprocă. În opinia mea, este esențial ca europenii să depună cele mai mari eforturi posibile pentru a ne asigura că suntem cel puțin capabili să apărăm singuri continentul european”, spune Merz.
Politicianul german a fost întrebat și dacă Germania ar trebui să caute protecție sub umbrela nucleară a Franței. A admis că Emmanuel Macron a oferit în mod repetat această posibilitate Berlinului.
”Trebuie să purtăm discuții atât cu britanicii, cât și cu francezii, cele două puteri nucleare europene, cu privire la posibilitatea ca partajarea nucleară, sau cel puțin securitatea nucleară din Regatul Unit și Franța, să se aplice și în cazul nostru”, a mai afirmat Merz.