Pentru a doua oară în decurs de o săptămână, vicepreședintele SUA, JD Vance, a criticat dur România. De această dată a făcut-o în cadrul Conferinței de acțiune politică conservatoare (CPAC) de la Washington.
Continuă să vină săgeți și critici de peste ocean, dinspre Administrația Trump, față de decizia autorităților de la București de a anula total alegerile prezidențiale din toamna anului trecut.
În mai puțin de o săptămână, vicepreședintele SUA, JD Vance, a ”recidivat”. Acesta a lansat noi critici la adresa României, pentru decizia de a anula alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.
A doua voce de la Casa Albă a susținut un discurs la un eveniment al conservatorilor americani. JD Vance a spus că, în opinia administrației Trump, nu poți avea ”valori comune” cu Washingtonul, o condiție pentru bune relații, ”dacă anulezi alegerile pentru că nu îți place rezultatul”.
”Ceea ce încerc să le spun prietenilor noștri europeni, și cred că ei sunt prietenii noștri, este că această prietenie se bazează pe valori comune. Nu ai valori comune dacă închizi oameni pentru că spun că ar trebui să ne închidem granița.
Și nu ai valori comune dacă anulezi alegerile pentru că nu-ți plac rezultatele. Asta s-a întâmplat în România. Nu ai valori comune dacă ți-e atât de frică de propriul tău popor încât îl reduci la tăcere”, a afirmat JD Vance.
Acum o săptămână, pe 14 februarie, JD Vance critica dur pentru prima dată anularea alegerilor prezidențiale din România. Făcea asta într-un discurs susținut la Munchen. El a acuzat atunci liderii europeni că folosesc legislația împotriva dezinformării pentru a reduce la tăcere vocile și alegătorii populiști.
”Este posibil să nu fim de acord cu opiniile dumneavoastră, dar vom lupta pentru a vă apăra dreptul de a le prezenta în piața publică, chiar dacă suntem de acord sau nu cu ele.
Acum suntem în punctul în care situația a devenit atât de gravă încât în decembrie România a anulat rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor șubrede ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor săi de pe continent.
După cum am înțeles, argumentul a fost că dezinformarea rusă a infectat alegerile din România. Dar i-aș ruga pe prietenii mei europeni să aibă o anumită perspectivă.
Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclame în social media pentru a vă influența alegerile – noi cu siguranță credem asta. Dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari de publicitate digitală din partea unei țări străine, atunci, pentru început, putem spune că ea nu a fost foarte puternică”, declara el, în Germania.