Sporturi

“Je suis Simona”. Presa internațională scrie despre “furia” românilor după caricatura cu Halep

16.06.2018 | 11:27
Je suis Simona Presa internationala scrie despre furia romanilor dupa caricatura cu Halep

Caricatura cu Simona Halep publicată în această săptămână de revista de satiră Charlie Hebdo din Franţa a făcut înconjurul presei internaţionale.

Presa internațională scrie despre valul de critici aduse de români publicației satirice Charlie Hebdo, în urma apariția caricaturii cu Simona Halep. Jurnaliștii amintesc de asemenea de crearea unui nou meme pe rețelele de socializare: “Je suis Simona”.

Publicaţii din întreaga lume amintesc că această caricatură a stârnit un val de furie în Romania, astfel încât a fost nevoie şi ca Ambasada Franţei la Bucureşti să reacţioneze. Există totodată şi jurnalişti care nu înţeleg valul de furie, cum ar fi portughezii de la Diario Noticias. “O româncă a câştigat la Roland Garros”, e mesajul, iar Halep ar striga pe străzi: “Fiare vechi, fiare vechi”. Acest episod a fost comentat nu doar în România, ci și în presa din întreaga lume.

Presa internaţională reacţionează

Ouest France: “O caricatură a revistei de satiră Charlie Hebdo a provocat o adevărată furtună în România. Într-o țară satulă să fie redusă doar la minoritatea rromă foarte săracă și asociată în mod regulat cu delicvența din Vestul Europei, valul de indignare a inundat rețelele de socializare”.

Cadena Ser: “O caricatură cu Simona Halep a provocat furie în România, fiind catalogată rasistă. Imediat, comentariile au invadat rețelele de socializare cu mesajul ‘Je suis Simona’, cu referire la mișcarea de solidaritate ce a fost generată de atacurile teroriste împotriva revistei de satiră din ianuarie 2015”.

Diario Noticias: “Acum e rândul românilor să fie furioși pe Charlie Hebdo! La trei ani și jumătate de când o lume întreagă a preluat mesajul ‘Je suis Charlie’ încă există oameni care n-au înțeles ceea ce Charlie Hebdo este. Săptămânalul de satiră, cunoscut că nu face niciun compromis și nu se aliniază la vreo etică, stârnește în continuare controverse. Pe lista evreilor, musulmanilor și catolicilor iritați de umorul revistei se alătura acum și românii”.

The Associated Press: “Românii și-au exprimat furia pe seama revistei de satiră Charlie Hebdo, care a ironizat-o pe noua campioană de la Roland Garros ca fiind o colectoare de metale. Simona Halep a fost umilită de revista de satiră Charlie Hebdo. Francezii au făcut o caricatură care o înfăţişează pe cea mai bună jucătoare a lumii cu trofeul de la Roland Garros în mână, iar mesajul este unul total nepotrivit”.

Charlie Hebdo este o revistă de satiră cu un tiraj săptămânal. Jurnaliştii sunt foarte cunoscuţi pentru umorul controversat. Aceştia au avut şi o poziţie anti-religioasă, în mai multe rânduri. Cu trei ani în urmă, douăsprezece persoane au murit, iar alte 11 au fost rănite, miercuri, într-un atac comis de indivizi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de rachete, la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo.