Sport

Jeanie Marie Buss, prima femeie care a condus-o pe Los Angeles Lakers la câștigarea unui campionat NBA

Jeanie Marie Buss, proprietară și președintă a lui Los Angeles Lakers, este prima femeie care a reușit să-și conducă echipa la câștigarea unui campionat NBA, în sezonul 2019-2020.
20.04.2022 | 11:38
Jeanie Marie Buss prima femeie care a conduso pe Los Angeles Lakers la castigarea unui campionat NBA
Jeanie Marie Buss, proprietară și președintă a lui Los Angeles Lakers, este prima femeie care a reușit să-și conducă echipa la câștigarea unui campionat NBA, în sezonul 2019-2020. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Jeanie Marie Buss este o femeie de afaceri de mare succes din SUA. Proprietară și președintă a lui Los Angeles Lakers, „balanță” născută pe 26 septembrie 1961 în California, la Santa Monica. A fost al treilea din cei patru copii ai cuplului Jo Ann și Jerry Buss. Celebrul Dr. Jerry Buss.

Jeanie Marie Buss, proprietară și președintă a lui Los Angeles Lakers, prima femeie care a și-a condus echipa la câștigarea unui campionat NBA

Jeanie Marie a avut norocul să vină pe lume într-o familie bogată, tatăl ei, Jerry Buss, fiind un cunoscut magnat imobiliar, cu mari afaceri în lumea sportului, printre care celebrul club de baschet Los Angeles Lakers.

ADVERTISEMENT
  • 17 titluri NBA (1 când competiția se numea National Basketball League – NBL, în 1948) a câștigat Los Angeles Lakers, care au făcut-o cea mai titrată echipă din istoria competiției. Este adevărat, la egalitate cu Boston Celtics.

Jeanie Marie a fost familiarizată cu lumea afacerilor în sport încă de la 14 ani, când tatăl ei, Jerry Buss, a luat-o cu el la multe întâlniri de afaceri.

ADVERTISEMENT

A jucat baschet în echipa fetelor de la liceul „Pacific Palisades”, dar a evoluat și în echipa masculină, pentru care a reușit puncte consemnate oficial în statistica timpului.

A participat la programul „Miss SUA”, a câștigat coroana „Miss Palisades”, a fost finalistă la „Miss Beverly Hills”.

ADVERTISEMENT

Avea 19 ani și era studentă la University of Southern California când tatăl său i-a oferit un loc de muncă, director general al echipei profesioniste de tenis Los Angeles Strings. A fost desemnată „CEO al anului” din primul… an de activitate!

După ce a absolvit cu onoruri facultatea, licențiată în „Business administration”, Jeanie Marie Buss a fost numită șefa echipei de hochei pe role „Los Angeles Blades”.

ADVERTISEMENT

Iar în 1999 a devenit vicepreședinte executiv al operațiunilor de afaceri pentru Los Angeles Lakers și apoi vicepreședinte al celebrului club din NBA. În tot acest timp al carierei sale strălucitoare, Jeanie Marie a fost ghidată de tatăl ei, Jerry Buss.

În 1995, la 32 de ani, Jeanie Marie Buss a pozat în Playboy

În 1995 a avut curajul să pozeze în Playboy. Orice femeie care se „dezvăluie” în celebra revistă pentru bărbați (dar nu numai…) este mai întâi admirată, apoi comentată, ca să nu spunem bârfită. Iată mai jos explicația ei, fără niciun alt comentariu.

„Ieșeam dintr-un divorț (n.a. – cu Steve Dennis Timmons, jucător de volei, dublu campion olimpic, în 1984 și 1988). Aveam 32 de ani la acea vreme și mereu mi-am dorit să fiu model în Playboy. Mătușa mea Susan a fost un iepuraș Playboy”

„Tatăl meu era proprietarul Playboy Club din Phoenix, Arizona. Playboy a făcut parte din viața mea. Tatăl meu era foarte bun prieten cu Hugh Hefner, dar am dat audiții ca orice altă persoană care a vrut să pozeze pentru revistă”

„Au trebuit să-mi trimită pozele la Chicago pentru a fi aprobate. Nu i-am spus nimic tatălui meu până când nu m-au aprobat ca model”

În 2013, Jeanie Marie Buss a preluat „bebelul” Lakers și a intrat în Consiliul NBA

În 2013 Jerry Buss a fost înfrânt de un cancer la colon și proprietatea lui Los Angeles Lakers a fost moștenită de un „trust de familie”, beneficiari fiind Jeanie Marie, cei doi frați ai ei mai mari, sora ei mai mică și cei doi frați vitregi. Jeanie Marie a devenit președintele echipei și reprezentantul Los Angeles Lakers în Consiliul NBA.

„Tata mi-a înțeles bine pasiunea și dedicarea totală pentru Los Angeles Lakers și m-a lăsat la conducerea «bebelului» său, cum spunea el clubului. Mi-a spus «Jeanie, vei avea ciocanul dacă vei avea vreodată nevoie să-l folosești. Sper că nu fie așa niciodată, dar mă aștept să o faci dacă e nevoie». Tata a avut grijă întotdeauna de toți copiii săi, dar Lakers a fost «bebelul» special. Pe care mi l-a pus în brațe să am grijă de el, fiind sigur că voi ști să protejez «bebelul»” – Jeanie Marie Buss

Moștenirea era grea (nu asociați formularea asta cu marota tocită penibil de toate partidele din România ca scuză a impotenței executive după minciunile din alegeri…). „În cei 32 de ani în care tatăl meu a condus echipa, a ratat play-off-ul doar de două ori”, spunea, conștientă de responsabilitatea pe care și-o asuma, Jeanie Marie Buss.

  • 10 titluri (1980, 1982, 1985, 1987, 1988, 2000, 2001, 2002, 2009, 2010), dintr-un total de 16, câștigase Los Angeles Lakers sub conducerea tatălui Jerry Buss când Jeanie Marie prelua conducerea clubului, în 2013

„Jeanie este mai mult decât un proprietar. Este forța motrice din spatele legendarei Los Angeles Lakers”

În cel mai dificil sezon din istoria NBA din punct de vedere emoțional și fizic (2019-2020), în special pentru Los Angeles Lakers (la nenorocirile aduse de pandemia de COVID-19, s-a adăugat și tragedia în care a pierit Kobe Bryant, legendă între legendele lui Lakers…), Jeanie Marie Buss a rămas puternică, hotărâtă, concentrată și a condus pe Los Angeles Lakers la al 17-lea titlu de campioană.

Devenea astfel prima femeie proprietară și președinte de club profesionist de baschet care și-a condus echipa la câștigarea unui campionat NBA. Los Angeles Lakers au învins Miami Heat cu 4–2 în finala NBA 2020. „CEO World Magazine” o plasează pe Jeanie Buss în „Top 10 cele mai puternice femei în afacerile sportului”.

Jeanie Marie Buss este implicată în nenumărate „comitete și comiții”, care coordonează acțiuni anti-discriminare în primul rând pentru apărarea femeilor, dar și a minorităților de orice fel, de la cele rasiale la cele sexuale.

  • „Jeanie a învățat de la tatăl ei tot ce este nevoie pentru a conduce o franciză NBA de succes. Ea a construit pe baza acestor cunoștințe și și-a stabilit propria identitate și stil de conducere. Este curajoasă și atentă în abordarea ei și s-a înconjurat de alți directori talentați” – Adam Silver, comisar NBA
  • „Jeanie este foarte activă în chestiunile legate de ligă și este un membru cheie al comitetelor noastre de Relații de Muncă și Consultativ/Finanțe. Perspectiva ei este apreciată de colegii ei proprietari de echipe, precum și de jucători, datorită experienței sale de viață în NBA. Jeanie are opinii puternice, dar este și colaborativă și înțelege cum să construiască un consens” – Adam Silver, comisar NBA
  • „Jeanie este mai mult decât un proprietar. Ea este acum forța motrice din spatele acestei francize sportive legendare numită Los Angeles Lakers și este lider în stilul ei curajos și dedicat”Lisa Bloch, Beverly Hills Courier, 17 noiembrie 2021
  • 400.000 de urmăritori avea Jeanie Marie Buss pe Twitter în noiembrie 2021
  • 33 de victorii consecutive este recordul NBA deținut de Los Angeles Lakers stabilit în sezonul 1971-1972
  • 26 de jucători ai lui Los Angeles Lakers au intrat în NBA Hall of Fame, dintre care amintim legendele numite Wilt Chamberlain (numărul de pe tricou – 13), Kareem AbdulPlayboy-Jabbar (33), Earvin „Magic” Johnson (32), Shaquille O’Neal (34), Kobe Bryant (8 și 24), Jamaal Wilkes (52), Jerry West (44), James Worthy (42), Gail Goodrich (25), Elgin Baylor (22), ale căror numere purtate pe tricouri au fost retrase de club
ADVERTISEMENT