News

Video. Primele declarații ale lui Jeff Bezos, după zborul în spațiu. Cum a decurs aventura fondatorului Amazon. Update

Primele declarații ale lui Jeff Bezos, după zborul în spațiu. FANATIK vă spune cum a decurs aventura fondatorului Amazon, alături de fratele său Mark, Wally Funk, 82 de ani, și Oliver Daemen, 18 ani.
20.07.2021 | 23:42
Video Primele declaratii ale lui Jeff Bezos dupa zborul in spatiu Cum a decurs aventura fondatorului Amazon Update
ADVERTISEMENT
20-07-2021
20:40

Primele declarații ale lui Jeff Bezos după aventura spațială

Miliardarul american a afirmat că frumusețea Pământului l-a lăsat fără cuvinte. În aceeași stare au fost și ceilalți participanți.

„Toţi cei care au fost în spaţiu au spus că s-au întors schimbaţi şi că au rămas stupefiaţi, înmărmuriţi de Terra şi de frumuseţea ei, dar şi de fragilitatea ei şi sunt cu totul de acord cu aceştia,″⁣ a spus el, la conferința de presă de după eveniment.

Bezos a afirmat că Terra este „un mic obiect fragil, iar când locuim pe această planetă, facem pagube. ⁣Una e să recunoaştem acest lucru şi alta e să constatăm cu propriii ochi cât este de fragilă cu adevărat″

20-07-2021
13:27

Primul zbor Blue Origin cu echipaj uman s-a încheiat cu succes

Capsula care i-a transportat pe cei patru membri ai echipajului a aterizat în siguranță.

Foto: Colaj Fanatik

Înainte de a lovi pământul, capsula folosește ceea ce se numește un „sistem retrothrust”, care creează o pernă de aer sub vehicul pentru a amortiza aterizarea. Mai mult, fiecare dintre scaunele pasagerilor se află, de asemenea, deasupra mecanismelor de absorbție a șocurilor asemănătoare foarfecelor.

Capsula New Shepard a urcat peste așa-numita linie Karman, cum este denumită frecvent altitudinea la care începe spațiul cosmic.

20-07-2021
12:32

Jeff Bezos și pasagerii Blue Origin sau ajuns pe platforma de lansare și se îmbarcă la bordul capsulei

Jeff Bezos, fratele său Mark Bezos, pilotul Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, și Oliver Daemen, în vârstă de 18 ani, au ajuns pe platforma de lansare și s-au îmbarcat la bordul capsulei care îi va duce în spațiu.

Fiecare pasager va primi o monedă de provocare, o tradiție militară, înainte de a urca în rachetă, conform Blue Origin.

Jeff Bezos și alți trei pasageri vor zbura la bordul New Shepard, o capsulă suborbitală și un sistem de rachete construit de compania sa spațială Blue Origin.

Decolarea este programată pentru ora 16:00, ora România. Zborul va dura 11 minute.

Jeff Bezos, a declarat că este „pregătit” pentru zborul său către spațiu. El a apărut într-o serie de interviuri alături de colegii din echipajul Blue Origin cu 24 de ore înainte de plecarea programată din vestul Texasului.

Jeff Bezos, pregătit pentru lansarea în spațiu

Bezos va zbura până 106 kilometri deasupra suprafeței Pământului pe racheta și capsula complet autonome New Shepard, depășindu-l cu peste 20 de kilometri pe rivalul său miliardarul Sir Richard Branson care a zburat în spațiu duminică, 11 iulie.


Este primul zbor spațial care va include un pasager plătitor – Oliver Daemen, în vârstă de 18 ani, al cărui tată, un miliardar olandez, a plătit o sumă nedezvăluită pentru bilet.

ADVERTISEMENT

Lui Bezos i se va alătura și fratele său Mark și Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, care va fi cea mai în vârstă persoană care va merge în spațiu.

Echipajul a apărut în uniformele lor de astronaut la „Launch Site One” din Van Horn, Texas, pentru un șir de interviuri, luni dimineață, în care a spus că nu le este nici frică, nici nu au emoții în legătură cu zborul care va crea un precedent pentru „călătoriile aeriene comerciale” .

ADVERTISEMENT

„Vom construi un drum către spațiu pentru ca generația următoare să facă lucruri uimitoare și acele lucruri uimitoare vor îmbunătăți lucrurile aici pe Pământ. Credem cu adevărat că acest zbor este sigur. Am avut prieteni care m-au întrebat ‘de ce să nu aștepți al doilea sau al treilea zbor, de ce trebuie să pleci acum?’. Știm însă că vehiculul este sigur și dacă nu este sigur pentru mine, atunci nu este sigur pentru nimeni. Am făcut lucrurile pas cu pas, mascota noastră este broasca țestoasă… suntem gata”, a spus el pentru CNN.

Acesta va fi primul zbor uman lansat de compania spațială, Blue Origin, și va decola mâine, 20 iulie, de la „Launch Site One” din Van Horn, Texas, începând cu ora 14:30, ora României.

ADVERTISEMENT

 

Zborul va fi cea de-a 16-a lansare a rachetei New Shepard, care este vehiculul suborbital reutilizabil al Blue Origin. Acesta va fi primul cu oameni la bord.

Racheta este concepută pentru a transporta obiecte, astronauți și turiști spațiali peste 100 de kilometri până dincolo de așa-numita linie Kármán, definiția recunoscută la nivel internațional a graniței dintre atmosfera Pământului și spațiu.

ADVERTISEMENT

Capsula de pe New Shepard poate găzdui până la șase persoane, așezate pe scaune înclinate lângă ferestre mari, dreptunghiulare.

Lansarea lui Jeff Bezos vine la puțin peste o săptămână după ce un alt miliardar, Richard Branson de la Virgin Galactic, și-a luat aripile (insigna) de astronaut. Branson a ajuns la 85 de kilometri altitudine la prima lansare cu echipaj a navei spațiale VSS Unity pe 11 iulie (Statele Unite consideră că un zbor la orice altitudine peste 80 de kilometri este demn de insigna de astronaut american).

Compania privată de zboruri spațiale private SpaceX, condusă de miliardarul Elon Musk, a finalizat primul său zbor cu echipaj al capsulei Crew Dragon în mai 2020 și a trimis misiuni la Stația Spațială Internațională.

Pe lângă îndeplinirea unui vis pentru Bezos, zborul va bate recordurile pentru cel mai în vârstă și cel mai tânăr om în spațiu. Funk va fi bate recordul astronautului John Glenn care a ajuns în spațiu la vârsta de 77 de ani, record stabilit în 1998 la bordul navetei spațiale Discovery.

Daemen va bate recordul cosmonautului rus Gherman Titov, care a orbitat Pământul la vârsta de 25 de ani în nava spațială Vostok 2, în 1961.

Unde puteți urmări aventura fondatorului Amazon deasupra Pământului

Nu va fi niciun loc amenajat în apropiere pentru a urmări lansarea în persoană, dar Bezos a precizat că vor transmite live călătoria de 10 minute, inclusiv cele patru minute de gravitație zero, pe site-ul Blue Origin. Streamingul online va fi singura modalitate de a urmări lansarea.

Blue Origin a numit programul New Shepard după numele astronautului Alan Shepard, care a fost primul american care a zburat în spațiu în urmă cu 60 de ani.

Zborul va marca o etapă imensă în misiunea de a trimite clienții plătitori în spațiu și de a continua o expansiune rapidă a industriei turismului spațial.

Lansarea din 20 iulie – care coincide cu aniversarea aterizării pe lună – va fi primul test al rachetei New Origin Shepard de la Blue Origin, cu oameni la bord, care va da startul afacerii de turism spațial a companiei.

Luni, Blue Origin a primit aprobarea de la Administrația Federală a Aviației (FAA) pentru a transporta oameni în racheta New Shepard în spațiu pe 20 iulie.

Compania unui alt rival al lui Bezos, SpaceX fondată de Elon Musk, urmează să lanseze prima misiune spațială civilă din lume pe 15 septembrie. Numită Inspiration4, va merge mai departe decât Virgin Galactic sau Blue Origin, plutind pe orbită în jurul Pământului.

Va avea un echipaj de patru persoane într-o capsulă Crew Dragon lansată de o  rachetă Falcon 9, sub comanda miliardarului CEO al Shift4 Payments Jared Isaacman.

Ceilalți trei membri ai echipajului vor fi Sian Proctor, un educator de colegiu comunitar din Arizona, Chris Sembroski, fost membru al Forțelor Aeriene din Washington și Hayley Arceneaux, medic asistent la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Tennessee.

Denumit Inspiration4, misiunea este concepută în primul rând pentru a sensibiliza și susține centrul pentru cancerul pediatric, care a tratat-o cu succes pe Arceneaux de cancer osos când era mică.

Între timp, Virgin Galactic își propune ca operațiunile comerciale la bordul navei sale spațiale VSS Unity să înceapă anul viitor, după testări și câteva luni de nefuncționare pentru întreținere și alte îmbunătățiri.

Compania ar urma să perceapă peste 250.000 de dolari pentru rezervări noi, dar nu a anunțat prețul final. Se așteaptă ca Bezos să perceapă aproximativ 200.000 de dolari pentru un bilet cu Blue Origin.

ADVERTISEMENT